ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Σχολικές δραστηριότητες «Περιβάλλον – Υγεία – Πολιτισμός» (αναλυτικό ρεπορτάζ)

To προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων της προηγούμενης δεκαπενταετίας, τα οποία λάμβαναν χώρα στα σχολεία της ΠΕ Καστοριάς με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των μαθητών παρουσίασαν την περασμένη Τετάρτη, στην τοπική μας κοινωνία, ο Διευθυντής της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Προσχολικής και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς καθώς και ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς. Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, παρόντες ήταν πολλοί εκπαιδευτικοί αλλά και αρκετοί συμπολίτες μας.

“Να μπορέσουν να ανταποκριθούν ως πολίτες στην τοπική κοινωνία”

Στόχος του προγράμματος σύμφωνα με τη Σχολική Σύμβουλο της Α΄/θμιας εκπαίδευσης του νομού Καστοριάς κ. Έλενα Ζυγούρη, ήταν να μπορέσουν τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες, στάσεις, αξίες και ικανότητες μέσα από ευρύτερα πεδία μάθησης όπως είναι αυτά που αφορούν το περιβάλλον, την τέχνη, τον πολιτισμό, την αγωγή υγείας, την ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης με βάση όλες τις διαδικασίες που γίνονται στα σχολεία και όλες τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται. Σύμφωνα πάντα με την ίδια, έχει γίνει μία συγκεκριμένη έκδοση από τους σχολικούς συμβούλους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τον υπεύθυνο πολιτιστικών, έτσι ώστε όλα αυτά τα προγράμματα να αποτελέσουν τις καλές πρακτικές για όσους θέλουν να ασχοληθούν και να συμμετέχουν με τα σχολεία τους και με τις τάξεις τους σε ανάλογο τύπο δραστηριότητες.

imerida2

Οι δραστηριότητες των σχολείων όπως εξήγησε η κ. Ζυγούρη ήταν 8 με 12 και μέσω των προγραμμάτων αυτών, τα παιδιά αναπτύσσουν πέρα από το γνωστικό τους πεδίο, το πεδίο των δεξιοτήτων τους και κυρίως των δεξιοτήτων ζωής που απαιτούνται για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν αργότερα και να γίνουν ενεργοί πολίτες. «Μια από αυτές τις ικανότητες είναι η συλλογικότητα. Τα παιδιά μαθαίνουν να δουλεύουν ομαδικά. Επιπλέον, η αλληλεγγύη, η πρωτοβουλία που παίρνουν τα παιδιά, η αυτό-εκτίμηση που αναπτύσσουν μέσα από αυτά καθώς επίσης και οι επικοινωνιακές δεξιότητες, έτσι ώστε αύριο μεθαύριο να μπορέσουν να ανταποκριθούν ως πολίτες στην τοπική κοινωνία», δήλωσε η σχολική σύμβουλος. Τέλος όπως είπε, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους μαθητές και ιδιαίτερα από μαθητές που δεν αποδίδουν καλά στα κλασσικά μαθήματα όπως είναι η γλώσσα και τα μαθηματικά που έχουν ταλέντο σε άλλες δραστηριότητες όπως είναι η μουσική και η ζωγραφική.

Να γίνει συμμέτοχος η τοπική κοινωνία

Για μια διαφορετική φιλοσοφία σχεδιασμού προγραμμάτων, έκανε λόγο μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, και αναδημοσιεύουμε στο φουιτ,  ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων κ Νίκος Αλχασίδης. Μάλιστα όπως είπε, κατέγραψαν τις σχολικές δραστηριότητες σε ένα βιβλίο, έτσι ώστε να φανεί και η δουλειά των εκπαιδευτικών. «Να γίνει η τοπική κοινωνία μέτοχος των πραγμάτων, τα οποία γίνονται ναι μεν στα σχολεία αλλά δεν ενημερώνεται κανένας πέρα από τις περιπτώσεις των γονιών και των μαθητών», δήλωσε ο κ. Αλχασίδης, για να προσθέσει «αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργηθεί ένας προβληματισμός, ώστε στο δύσκολο οικονομικό μέλλον να έχουμε μία ποιοτικότερη ζωή, από ότι τώρα».

Όπως δήλωσε η Σχολική Σύμβουλος της Α΄/θμιας εκπαίδευσης του νομού Καστοριάς κ. Αλίκη Κασδαρίδου, η συγκεκριμένη εκδήλωση, έγινε με αφορμή μια έκδοση που αναδεικνύει τις σχολικές δραστηριότητες που υλοποιούνται στα σχολεία. «Θεωρήσαμε ότι είναι μία λαβή για να έρθουμε σε επικοινωνία με το ευρύτερο κοινό της Καστοριάς, με γονείς, με φορείς και φυσικά με εκπαιδευτικούς για να τους μιλήσουμε για τα σχολικά προγράμματα και για την παιδαγωγική τους σημασία. Ο σκοπός των προγραμμάτων αυτών δεν είναι τόσο να αποκτήσουν τα παιδιά γνώσεις, όσο να αποκτήσουν στάσεις και συμπεριφορές θετικές για το περιβάλλον, την κοινωνία και για τον εαυτό τους», δήλωσε η κ. Κασδαρίδου.

Τέλος, στα σχολεία της Π.Ε. υλοποιούνται πάρα πολλά προγράμματα εδώ και πολλά χρόνια αλλά δεν ήταν ποτέ καταγεγραμμένα.

«Θεωρήσαμε σωστό η προσπάθεια των εκπαιδευτικών να είναι αποτυπωμένη μέσω αυτών των προγραμμάτων», κατέληξε η Σχολική Σύμβουλος.

της Δώρας Κωτσοπούλου

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ 

Η εκδήλωση για τις Σχολικές Δραστηριότητες (φωτογραφίες – βίντεο – κατεβάστε το βιβλίο)

 

 

 

Διαμοιράστε το άρθρο:

Σχολιάστε

Η διευθυνση email σας ΔΕΝ θα δημοσιοποιηθεί(ενημερωθείτε για την πολιτική ανάρτησης σχολίων στο fouit.gr απο εδώ) *

*