Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Βασίλειος Δόικος – “ΑΡΜΟΝΙΑ”: Καστοριανά δημοτικά τραγούδια (LP 1987)

Σπουδαίος μουσικοδιδάσκαλος, διευθυντής χορωδιών και συνθέτης ο Βασίλειος Δόικος (1905-1994) αποτελεί εμβληματική μορφή της Καστοριανής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο συγκεκριμένος δίσκος κυκλοφόρησε το 1987 και περιλαμβάνει ένα πολύ ενδιαφέρον δείγμα της δουλειάς του Δόικου πάνω στη μουσική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του. Δημοτικά τραγούδια που καλύπτουν ποικίλες εκφάνσεις της ντόπιας ζωής, στη χαρά και στη λύπη, στους γάμους και στα πανηγύρια.
Ο μουσικός εργάστηκε με γνώση και σεβασμό πάνω στο υλικό αυτό διασκευάζοντας και εναρμονίζοντας τις σπουδαίες αυτές μελωδίες.
Τραγουδά η Χορωδία του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Καστοριάς “Αρμονία“, ενός συλλόγου με πολύχρονη και πολυσύνθετη πολιτιστική δραστηριότητα στην περιοχή. Σολίστ ο Ασημάκης Αλμπάνης.
Η χορωδία είναι μοιρασμένη σε γυναικείες φωνές σοπράνο και κοντράλτο και ανδρικές τενόρων και μπάσων. Τη διεύθυνση της χορωδίας έχει ο Μιλτιάδης Παπαθανασίου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στον Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής στο Άργος Ορεστικό με ηχολήπτη τον Νίκο Παπάζογλου. Οι φωτογραφίες του Δημήτρη Τσουρτσούλα και η μακέτα του Δημήτρη Κουτσομύτη.
D58.
 

Back to top button