Καστοριά

Το να προσφέρεις το αίμα σου, δεν στοιχίζει τίποτα. Αντιθέτως μπορεί να σώσει μια ανθρώπινη ζωή (ρεπορτάζ)

 Για τον απολογισμό της χρονιάς που μας πέρασε, μίλησε ο Πρόεδρος των Εθελοντών Αιμοδοτών Καστοριάς κ. Ελευθέριος Ασλανίδης.  

20161206_113737

Ο κ. Ασλανίδης δήλωσε στους “Ορίζοντες” πως οι απαιτήσεις αίματος  είναι πλέον πολύ μεγάλες  και μάλιστα ανέφερε συγκεκριμένα περιστατικά, τεκμηριώνοντας με τον τρόπο αυτό τα λεγόμενά του  «Αρκεί να σας πω πως κατά το μήνα Νοέμβριο είχαμε τέσσερις (4) καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις που σημαίνει ότι χρειάστηκαν τριάντα δύο (32) φιάλες αίματος μόνο για αυτές τις περιπτώσεις.  Ως Σύλλογος καταγράφουμε μηνιαίως σαράντα πέντε (45) με πενήντα (50) φιάλες, φανταστείτε όμως τι ανάγκες προκύπτουν κάθε μήνα. Προσπαθούμε να καλύψουμε όλους όσους μας χρειάζονται και να μην αφήσουμε κανέναν απολύτως ακάλυπτο. Ωστόσο επιφυλασσόμεθα πως θα έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα».  Οι αριθμοί ομολογούν πολλά. Έτσι εύκολα μπορεί κάποιος  να  καταλάβει πως οι ανάγκες αίματος για τη χώρα μας είναι τεράστιες.

20161206_115438Ειδικότερα οι ανάγκες της Ελλάδας σε φιάλες  αίματος ανέρχονται ετησίως στις εξακόσιες πενήντα χιλιάδες (650.000) τη στιγμή που καλύπτονται μόλις οι τετρακόσιες εβδομήντα χιλιάδες (470.000), μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας, αλλά και από τους συγγενείς των ανθρώπων που χρειάζονται επειγόντως αίμα «Υπάρχει ένα μεγάλο κενό», δήλωσε ο κ. Ασλανίδης «και για το λόγο αυτό αναγκαζόμαστε να εισάγουμε αίμα. Είναι μεγάλο κρίμα, σε μια χώρα εκατομμυρίων πολιτών να μην μπορούμε να μαζέψουμε την απαραίτητη ποσότητα αίματος. Στην Ελβετία, όπου οι πολίτες της είναι αριθμητικώς οι μισοί, όχι μόνο καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες, αλλά κάνουν και εξαγωγή».

Για τους προαναφερθέντες λόγους, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών, έκανε έκκληση σε όλους τους ανθρώπους της ηλικιακής ομάδας 18-65, και που χαίρουν άκρας υγείας «να κάνουν το κόπο είτε να περάσουν από το Σύλλογο, είτε από το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς και να αιμοδοτήσουν. Θα πρέπει όλος ο ενεργός υγιής πληθυσμός της χώρας να μπει στην κουλτούρα της αιμοδοσίας. Μια φορά το χρόνο να δώσει αίμα ο καθένας εξ αυτών, τότε θα καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας ».

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως υπήρξε μια πτώση στην περισυλλογή αίματος από το Σύλλογο της τάξης του 3-5% λίγες ημέρες πριν από το κλείσιμο του έτους. Ωστόσο ο κ. Ασλανίδης,  τόνισε πως ακόμα και τη τελευταία στιγμή, η διαφορά αυτή θα εκμηδενιστεί.

Χρύσα Κοσμίδου

 

 

orizontespress.gr

Back to top button