Ελλάδα

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Ετοιμάζει εγκύκλιο για τα συστήματα θέρμανσης στις πολυκατοικίες

Διευκρινίσεις για το νέο καθεστώς στην εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης σε μεμονωμένα διαμερίσματα πολυκατοικιών ετοιμάζει μέσω εγκυκλίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να διευκρινίσει τις προϋποθέσεις αποκοπής από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης.

Νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα, υπενθυμίζεται, προβλέπει δυνατότητα τοποθέτησης αυτόνομων συστημάτων χωρίς προηγούμενη έγκριση από το 51% των συνιδιοκτητών που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς.

Το κύριο ζήτημα που αναμένεται να ρυθμιστεί με την εγκύκλιο αφορά το αν και κατά πόσο οι αυτονομούμενες ιδιοκτησίες θα εξακολουθήσουν να συμμετέχουν στις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης. Οι απόψεις που διατυπώνονται επ´ αυτού αναφέρουν ότι εφόσον σε μια πολυκατοικία η κεντρική θέρμανση παραμένει κλειστή για λόγους οικονομικής ή άλλης αδυναμίας των ενοίκων, η διατήρηση της συμμετοχής για τα αυτονομούμενα διαμερίσματα δεν θα έχει πρακτικά οικονομικές επιπτώσεις για τους ιδιόκτητες τους (αφού η δαπάνη για θέρμανση είναι μηδενική, θα είναι μηδενική και η συμμετοχή). Αντίθετα στις περιπτώσεις που η κεντρική θέρμανση λειτουργεί, η διατήρηση της συμμετοχής έχει και ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης καθώς το αυτόνομο διαμέρισμα εξακολουθεί να έχει θερμική ωφέλεια από τη θέρμανση του υπόλοιπου κτιρίου με το κεντρικό σύστημα.

aftodioikisi.gr

One Comment

  1. Σκεφθείκατε ποτέ ότι υπάρχουν τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας στην θέρμανση, τόσο στο σύνολο οσο και ατομικά; Στην Γερμανία εφαρμόζονται δύο πράγματα εδω και τουλάχιστον 60 χρόνια, για οικονομία θερμαντικής ενέργειας:
    1.) Σε κάθε σώμα καλοριφέρ είναι τοποθετημένος ένας μετρητής των θερμίδων που καταναλώθηκαν. Αναλόγως θα υπολογισθεί η συμμετοχή του κάθε διαμερίσματος στα έξοδα θέρμανσης της πολυκατοικίας.
    2.) Κάθε σώμα Καλοριφέρ είναι εξοπλισμένο με διακόπτη που φέρει ενσωματισμένο θερμοστάτη, ο οποίος επιτρέπει την ξεχωριστή ρύθμιση της θερμοκρασίας σε κάθε δωμάτιο (θέση 1 έως 5).
    Αλλά αυτά είναι μάλλον ψιλά γράμματα για τους Έλληνες που τα ξέρουν όλα καλύτερα!

Back to top button