Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Στους Αμπελόκηπους δε ρίχνουν τον σταυρό στο ποτάμι, λόγω μόλυνσης από τον Βιολογικό της ΔΕΥΑΚ (ρεπορτάζ)

Των Φώτων, η Θεία Λειτουργία έγινε στον Ναό Αγ Κων/νου & Ελένης  και ακολούθησε ο “Μέγας Αγιασμός” των Υδάτων από τον παπα Γρηγόρη

   Νέα παιδιά του χωριού παρακολούθησαν από κοντά την ρίψη του σταυρού στο ειδικό σκεύος.Κατά το έθιμο μετά, όλα μαζί, γύρισαν στο Χωριό, φέρνοντας την  ευλογία του Σταυρού στα σπίτια, μαζεύοντας και τα σχετικά κεράσματα και χαρτζηλίκια.
   Βέβαια το παλιό έθιμο ήταν Αγιασμός κάτω στο ποτάμι,όπου  ψαλτάδες και άλλοι ηλικιωμένοι “κατέβαζαν” τα μεγάλα εικονίσματα από την Παναγία αλλά και τον Αη Νικόλα στο ποτάμι, για να αγιαστούν με το “Εν Ιορδάνη  βαπτιζομένου σου Κύριε(βλ.φωτο κάτω γύρω στα 1974-75).
   Τα τελευταία όμως χρόνια, με την τεράστια μόλυνση του ποταμού από τις εγκαταστάσεις Βιολογικού της ΔΕΥΑΚ(βλ.σχετ άρθρο μας), παρά την σχετική βελτίωση των τελευταίων 2-3 ετών,το έθιμο έχει εγκαταλειφθεί,αν και όπως είδαμε  στο Κωσταράζι,στην Σμίξη,συνέχεια του ποταμιού μας,τήρησαν το έθιμο και φέτος.Ισως εκεί λόγω απόστασης η κατάσταση του ποταμιού είναι καλύτερη(**βλ.Φωτο κ VIDEO Κωσταράζι-Αγιασμός στο Ποτάμι 6.1.2017)
  Ακολούθησε ασπασμός του Σταυρού και ράντισμα με τον βασιλικό και Ευχές για Χρόνια Πολλά.Καθένας πήρε κι ένα ποτήρι Αγιασμού για το σπίτι.Κάποιοι κράτησαν το παλιό έθιμο με κανάτα,βασιλικό και καρύδια και πήραν έτσι τον Αγιασμό.
    Ο Αγιασμός,κατά το έθιμο, πάει στο σπίτι,ραντίζονται όλοι οι χώροι του σπιτιού,αλλά και τα οπωροφόρα δένδρα,στην αυλή ή στο αγρόκτημα “για καλό” και καλή καρποφορία, με την ψαλμωδία του “Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε”.
Κέρασμα Αρτου με Κρασί κ Ευχές
    Αρτοκλασία για την ονομαστική του εορτή είχε ο μοναδικός Φώτης του Χωριού (Φώτης Νικόπουλος) που δέχθηκε τις ευχές όλων, μαζί με την οικογένειά του.
 
Το Βουνό μας στα άσπρα,σήμερα 6.1.2017
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ:Αγιασμός Φώτων στο Ποτάμι, με χιόνια.Διακρίνεται
ο παπαΝικόλας,δεκαετία ’70(μετά το ’74)
=============================================================
*Σημείωση.: Ο παπαΓρηγόρης εξέφρασε τον προβληματισμό του για το έθιμο ρίψης του Σταυρού, για εξεύρεση εναλλακτικής λύσης, εφόσον συνεχίζεται το πρόβλημα του ποταμιού.
    Μάλλον, πρώτα βέβαια, χρειάζονται νέες οχλήσεις στην ΔΕΥΑΚ κ Δήμο Καστοριάς, από την Τοπική Κοινότητά μας, για εύρυθμη λειτουργία του Βιολογικού, που κατά τις προδιαγραφές λειτουργίας  θα έπρεπε να αποβάλλει ύδατα κατάλληλα για άρδευση κι όχι για “χαβούζα”. Τα τελευταία 2-3 χρόνια μάλλον είχε ανατεθεί  σε εταιρεία η λειτουργία κι είχε υπάρξει κάποια βελτίωση. Τώρα δεν είναι γνωστό το καθεστώς λειτουργίας. Θυμίζουμε ότι επί Προέδρου Τάσου Ντίνα, είχε επιβληθεί στην ΔΕΥΑΚ Πρόστιμο 12.000€ για κακή λειτουργία, αλλά αν υπήρξε συμμόρφωση δεν είναι γνωστό (*στην Ιστοσελίδα της φαίνονται κάποιοι διαγωνισμοί το 2016 για βελτιώσεις των συστημάτων λειτουργίας)
      Εναλλακτικά ίσως κάποια ρηχή δεξαμενή στην όχθη του ποταμιού (βλ.φωτο’74), από το δίκτυο, ίσως ήταν μια εναλλακτική λύση,όταν τα νερά του ποταμιού δεν είναι κατάλληλα
====Χρ.Νικόπουλος Πολ Μηχ-
 www.ampelokipi-Kastoria.blogspot.com

ampelokipi-kastoria.blogspot.gr

 

Back to top button