Τσιπούρα στο φούρνο με λεμόνια και μυρωδικά

Υλικά συνταγής

  • τσιπούρα: 1 μεγάλη, περίπου 1,5 κιλό
  • σέλινο: 2 κλωναράκια με τα φύλλα του
  • μαϊντανός: 4-5 κλωναράκια
  • σκόρδο: 2 σκελίδες σε φέτες
  • κόλιανδρος ξερός: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • θυμάρι: 1 κουταλάκι του γλυκού, ξερό
  • πιπέρι καγιέν: λίγο, τριμμένο
  • ελαιόλαδο: 7-8 κουταλιές της σούπας
  • μοσχολέμονα: 3
  • κίτρινο λεμόνι: 1
  • χυμός από 1 λεμόνι ή μοσχολέμονο
  • αλάτι
  • πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
  • λευκό ξηρό κρασί: 150 ml

 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε και καθαρίζετε την τσιπούρα αφαιρώντας τα λέπια, τα βράγχια και τα εντόσθια. Την αλατοπιπερώνετε εξωτερικά και στην κοιλιά και βάζετε μέσα στην κοιλιά το σκόρδο, το μαϊντανό και το σέλινο. Κάνετε δύο σχισμές στο ψάρι για να ψηθεί καλύτερα. Κόβετε τα μοσχολέμονα και το λεμόνι σε λεπτές ροδέλες.
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Λαδώνετε ελαφρά ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος και βάζετε μέσα το ψάρι. Από πάνω του και δίπλα του τοποθετείτε τις ροδέλες των λεμονιών. Σε ένα μπολ χτυπάτε το λάδι με το θυμάρι, το πιπέρι καγιέν, το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και το κρασί.
  3. Περιχύνετε το ψάρι με το μείγμα του λαδολέμονου, το πασπαλίζετε με τον κόλιανδρο και σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε την τσιπούρα στο φούρνο 30΄-45΄, ανάλογα με το μέγεθός της. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε το ψάρι να πάρει χρώμα.

 

κοινοποίηση

2 Σχόλια

  1. Τη νοστιμιά που εχει η τσιπούρα ψημένη στα κάρβουνα, με λίγη ρίγανη στην κοιλίτσα και λαδολέμονο, δεν τη δίνει κανένας αλλος τρόπος μαγειρέματος.
    Το λέω αυτό γιατι η τσιπούρα είναι βαρύ ψάρι

  2. Μανώλης Παππάς

    Το αγαπημένο ψάρι των Ελλήνων για ψήσιμο! Πήρα από τον ΑΒ με την προσφορά! 2 κιλά τσιπουρα και η τιμή ούτε του παπά!

shares