Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Αναζητώντας τον Αθανάσιο Χριστόπουλο στην Καστοριά (βίντεο)

 

Ο σκηνοθέτης της ταινίας “Αθανάσιος Χριστόπουλος – Ένας λησμονημένος” μιλάει στην κάμερα του ΦΟΥΙΤ για τον ποιητή και την Καστοριά

Όταν ήρθε στην Καστοριά το 1998 για να γυρίσει την ταινία “Ο ανθός της λίμνης”, ο σκηνοθέτης Σταμάτης Τσαρουχάς ανακάλυψε τον Αθανάσιο Χριστόπουλο και αποφάσισε να κάνει ένα ντοκιμαντέρ για τον ξεχασμένο ποιητή. Όπως και έγινε. Το 2001 ολοκληρώθηκε η ταινία για τον Χριστόπουλο και την ίδια χρονιά κερδίζει το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

https://www.youtube.com/watch?v=zQOWZcQwXMc

Σταμάτης Τσαρουχάς

Φιλμογραφία
1983 Το παζάρι
1993 Τα πουλιά με το χρώμα του φεγγαριού
1999 Ο ανθός της λίμνης
2001 Αθανάσιος Χριστόπουλος – ένας λησμονημένος ποιητής (ντοκ.)
2003 Οι γενναίοι της Σαμοθράκης
2005 Ηθικόν ακμαιότατον
2008 Carousel
2013 Από τη Μεγάλη Ελλάδα στη Μικρασιατική Καταστροφή  (ντοκ.)
2014 Ο εθνικός Κωστής Παλαμάς-το υπέρτατο λουλούδι του λόγου  (ντοκ.)


Βιογραφία
Ο Σταμάτης Τσαρουχάς είναι Έλληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος, με σπουδές στη Σχολή Κινηματογράφου Σταυράκου στην Αθήνα και στο National Film School του Λονδίνου ως επισκέπτης σπουδαστής.

Αρχικά μπήκε στο χώρο της διαφήμισης και της τηλεόρασης, όπου εργάστηκε ως διευθυντής φωτογραφίας αλλά γρήγορα μεταπήδησε στον κινηματογράφο. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους, πολλές από τις οποίες έχουν διακριθεί, ενώ παράλληλα σκηνοθέτησε πολλά δημιουργικά ντοκιμαντέρ για την ελληνική κρατική τηλεόραση με διάφορες εταιρείες παραγωγής.

Διετέλεσε μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων της Εταιρίας Σκηνοθετών, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Κινηματογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Το 2005 εξελέγη Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων(ΣΑΠΟΕ), το 2013 Γ.Γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών(Ε.Ε.Σ.), το 2013 Πρόεδρος του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παραγωγών Κινηματογραφικών έργων “ΕΡΜΕΙΑΣ”.

 

 

Back to top button