Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Γιατί χρεοκοπήσαμε τελικά; (του Γρηγόρη Στεφάνου)

Ο Γρηγόρης Στεφάνου διάβασε και μας λέει την άποψή του για το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη “Η αρπαγή της Ευρώπης”

Από τα βιβλία που επιχειρούν να παρουσιάσουν δύσκολους για το ευρύ κοινό επιστημονικούς όρους, λίγα τελικά καταφέρνουν να πετύχουν το σκοπό τους και να λειτουργήσουν, τόσο ως εύληπτο επιστημονικό εγχειρίδιο- οδηγός, όσο και ως ενδιαφέρον αφηγηματικό κείμενο που κρατάει τον αναγνώστη .
Το “Χρονικό του χρόνου” που διάβασα το ‘90, ήταν από τα πρώτα αυτού του είδους. Λειτούργησε θαυμάσια στο να προσεγγίσω κάπως τη “φυσική” και, αν μη τι άλλο, να υποψιαστώ τη χρησιμότητα, τη γοητεία της, αλλά και τη δική μου ανεπάρκεια…
Το βιβλίο του Βαρουφάκη “Η αρπαγή της Ευρώπης: Οι ρίζες της καταστροφικής διαχείρισης μιας αναπόφευκτης κρίσης” ανήκει, κατά τη γνώμη μου, σ’ αυτή την ενδιαφέρουσα ομάδα. Αποτελεί απόπειρα αφήγησης του τρόπου δόμησης του παγκόσμιου και ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια τέτοια απόπειρα αναγκαστικά προστρέχει σε οικονομικούς όρους και παραθέτει πολύπλοκες οικονομικές θεωρίες. Το επίτευγμα του βιβλίου, όμως, είναι ότι καταφέρνει να αναπτύξει τις απαραίτητες αναφορές μέσα σ’ ένα σφριγηλό και αρκετά νευρώδες κείμενο που είναι ικανό να προκαλέσει αισθήματα ενθουσιασμού, απογοήτευσης , αγανάκτησης και πολλά άλλα …
Ως προς την ουσία: Περιγράφει το βαθμό εξάρτησης της ευρωπαϊκής οικονομίας από την αμερικανική, τον οικονομικό ανταγωνισμό Γαλλίας , Αγγλίας , Γερμανίας , το ρόλο της Budesbank κατά τη μακροχρόνια προσπάθεια συγκρότησης της νομισματικής ένωσης, και αποδεικνύει, νομίζω ξεκάθαρα, πως η συνθήκη της νομισματικής ένωσης και το ευρώ ειδικότερα, λόγω των δομικών τους προβλημάτων, κατέληξαν να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα στις οικονομίες των ασθενέστερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης …
Θα πρότεινα να το διαβάσουν οπωσδήποτε οι ορκισμένοι νεοφιλελεύθεροι μπας και αντιληφθούν ότι την οικονομική καταστροφή της χώρας μας, όπως και άλλων στην Ευρωζώνη, δεν την προκάλεσε ο “τεμπέλης Έλληνας” ή “το προβληματικό δημόσιο” αλλά κυρίως και βασικά, ο τρόπος που το χρηματιστικό κεφάλαιο της ευρωζώνης μετέτρεπε τα γερμανικά πλεονάσματα σε ελλείμματα των ασθενέστερων χωρών.
Επειδή όμως δεν έχω σκοπό να κάνω βιβλιοπαρουσίαση σταματώ εδώ.
Ένα τελευταίο μόνο: Είμαι πραγματικά περίεργος αν αυτοί που μιλούν για την επιστημονική (ή πολιτική είναι πολύ υποκειμενικό θέμα) ανεπάρκεια του Βαρουφάκη (καθηγητές, δημοσιογράφοι κ.ά.)μπορούν να γράψουν, όχι βιβλίο 400 σελίδων, αλλά ένα κεφάλαιο έστω, της ίδιας ποιότητας, εμβρίθειας και πρωτοτυπίας με το δικό του κείμενο…

Για όσους το διαβάσουν…
Καλή, συναρπαστική, ανάγνωση !

 

 

3 Comments

  1. Ακόμα δεν έχεις καταλάβει γιατί χρεοκόπησε η Ελλάδα; Θα σου πω εγώ έναν από τους πολλούς λόγους, που δε χρειάζεται να έχεις πολλές γνώσεις. Η Ελληνική αργει πολύ να βγάλει αποφάσεις. Ένα απλό παράδειγμα είναι τα εργασιακά.
    Εργοδότης απολύει ένα υπάλληλο, δε του δίνει τη νόμιμη αποζημίωση και του λέει να πάει στα δικαστήρια, γιατί ξέρει ότι οι Έλληνες δικαστές θα αργήσουν πολύ να βγάλουν απόφαση, σε ένα ζήτημα που είναι προφανές.
    Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί πολλές φορές για κακοδικία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
    Οι υποθέσεις που έχουν σχέση με τα εργασιακά, πρέπει να τελειώνουν μέσα σε 12 μήνες το πολύ.
    Είναι ντροπή αυτό που γίνεται στην Ελλάδα. Όταν βλέπω κάτι τύπους σα το Θεοδωράκη να λένε είμαστε Ευρώπη, με πιάνουν τα γέλια. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι με άμεση σχέση με την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα, που δείχνουν γιατί αυτή η χώρα χρεοκόπησε και γιατί βρίσκεται ακόμη στα μνημόνια.
    Όταν η δικαιοσύνη δε βγάζει γρήγορες αποφάσεις, στην ουσία πριμοδοτεί τους κλέφτες, τους απατεώνες, τους πονηρούς, τους δόλιους και γενικά όσους θέλουν να κάνουν κακό.
    Η Ελληνική δικαιοσύνη έχει γίνει αρνητικός παράγοντας εδω και χρόνια. Φταίνε οι δικαστές που δεν έχουν πιέσει το πολιτικό κατεστημένο για αλλαγές.
    Αν οι δικαστές δε φτάνουν, να γίνουν προσλήψεις. Δε γίνεται μια απόφαση να καθυστερεί 5 χρόνια η 10 χρόνια η πιο πολύ.

  2. Ποιος είσαι ρε φίλε;

    Ο κ. Γρ. Στεφάνου μας λέει ότι “δεν έχω σκοπό να κάνω βιβλιοπαρουσίαση ” στον Βαρουφάκη.
    Μα χριστιανέ μου την βιβλιοπαρουσίαση την έκανες ήδη! Αφού η “Αρπαγή της Ευρώπης” είναι ένα “εγχειρίδιο – οδηγός” , “ένα ενδιαφέρον αφηγηματικό κείμενο που κρατάει τον αναγνώστη” και μακάρι να μπορούσαν και άλλοι να γράψουν ένα κείμενο “της ίδιας ποιότητας, εμβρίθειας και πρωτοτυπίας”!

    Τι άλλο να μας πει δηλαδή για τον Βαρουφάκη;
    Α ναι ! ότι για την καταστροφή στη χώρα μας φταίνε κυρίως οι ξένοι και το “χρηματηστηριακό κεφάλαιο της Ευρωζώνης”, που ….ανάγκαζε τους ευτυχείς Έλληνες και έπαιρναν διακοποδάνεια… και βγαίναν σε κανονική σύνταξη με 15 χρόνια εισφορών… και άρα;
    Άρα να φύγουμε από το Ευρώ!

    Πες το μας χριστιανέ μου από την αρχή, να ξέρουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε! Πες μας, ότι εγώ υποστηρίζω, ότι για να σωθούμε πρέπει να φύγουμε από το ευρώ.
    Αυτή η απόκρυψη δείχνει πονηριά και παρακινεί και τους άλλους να σκέπτονται πονηρά για τις προθέσεις, αλλά και για την αξιοπιστία της αποκρύψεως…

    Θες δηλαδή να σκέπτονται οι άλλοι, ότι έχεις λεφτά και τα έβγαλες στο εξωτερικό; ή ότι όσο είναι δεμένη με την Ευρωζώνη η χώρα μας, εσύ δεν μπορείς να εφαρμόσεις το κοινωνικό σου πείραμα, για να επιτύχεις τον “σοσιαλιστικό μετασχηματισμό” και να μετατρέψεις την Ελλάδα κάτι σαν τον “παράδεισο” του μακαρίτη γείτονά μας Χότζα;
    Δεν σου αρκούν οι αποτυχίες και τα λάθη των άλλων!
    Πρέπει να διδαχθείς από τα δικά σου λάθη! Το δικαιούσαι!-

  3. Άκουσα και είδα την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Ναύπλιο, στην ΕΡΤ.
    Ο Κυριάκος αναφέρθηκε στο πρόβλημα της Δικαιοσύνης.
    Δεν γίνεται είπε να έρθει ένας επενδυτής και να περιμένει 5 η 10 χρόνια για να πάρει στα χέρια, μια δικαστική απόφαση που θα λέει, αν μπορεί να κάνει μια επένδυση η όχι.
    Πολύ συχνά, στην πραγματική ζωή, το μέλλον μιας επένδυσης κρίνεται στα δικαστήρια.
    Δε γίνεται να περιμένεις πάνω από 3 χρόνια. Παίρνεις τα λεφτά σου και πας αλλού.

Back to top button