ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Διάλεξη του Χρυσόστομου Παπασταύρου στη Θεσσαλονίκη (φωτογραφίες)

Ο Πρόεδρος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς κ. Χρυσόστομο Παπασταύρος, καλεσμένος από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Απογόνων Μακεδονομάχων « Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ» Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία της ετήσιας εκδήλωσής του πραγματοποίησε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017 σημαντική διάλεξη με θέμα « Το Μακεδονικό ζήτημα από τον Πρώιμο Μακεδονικό Αγώνα έως σήμερα».

     Η εν λόγω διάλεξη έγινε στο αμφιθέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, παρουσία των θρησκευτικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Θεσσαλονίκης.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη. Σ’ αυτό το πολυπληθές ακροατήριο, ο ομιλητής ανέπτυξε κυρίως την περίοδο του Πρώιμου Μακεδονικού Αγώνα 1867-1887 παρουσίασε δε, αρκετούς χάρτες της περιόδου αυτής και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Στους περισσοτέρους των ακροατών έκανε τεράστια εντύπωση αυτή η περίοδος του Μακεδονικού Αγώνα που ήταν άγνωστη σ’ αυτούς.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κομβικές χρονολογίες του Μακεδονικού Αγώνα από το 1870-1908. Έκλεισε δε, την ομιλία του… λέγοντας ότι αν « η Ελλάδα δεν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία και αυτό οι γείτονες το ξέρουν – δεν αποκτούν νομιμοποίηση από κανένα άλλο κράτος του κόσμου. Σε καμία περίπτωση δε, η επιμονή μας για το όνομα δεν μπορεί να θεωρηθεί ΠΑΡΑΛΟΓΗ. ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ… κ.λ.».

One Comment

  1. Τιμήθηκε ο κ. Παπασταύρος στη Θεσ/νίκη για το έργο που προσφέρει εδώ στην Καστοριά, στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, παράλογο δεν είναι; Ο Δήμος Καστοριάς δεν ένιωσε καμία ανάγκη να τον τιμήσει; Ή ισχύει το “ουδείς προφήτης στον τόπο του”;

Back to top button