Καστοριά

Ερώτηση της Μαρίας Αντωνίου για το θέμα των νέων διοδίων

ΠΡΟΣ:  

Τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστο Σπίρτζη

– Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

 ΘΕΜΑ: «Επανεξέταση κατασκευής Σταθμού Διοδίων Αλιάκμονα επί του Κάθετου Άξονα της Εγνατίας οδού ‘Σιάτιστα – Ιεροπηγή – Κρυσταλλοπηγή’»

Κύριοι Υπουργοί,

Στις 21 Ιανουαρίου 2017 η Εγνατία Οδός Α.Ε. προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή του Σταθμού Διοδίων στη θέση ‘Αλιάκμονας’ στον Κάθετο Άξονα 29 ‘Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή’ προϋπολογισμού 1.950.000,00 Ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), χρηματοδοτούμενου από το ΠΔΕ (ΣΑΕ-071/5).

Επειδή στον ως άνω κάθετο άξονα Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής χωροθετούνται δύο σταθμοί διοδίων σε απόσταση 36 χιλιομέτρων μεταξύ τους, ο σταθμός Ιεροπηγής και ο σταθμός Αλιάκμονα, εν αντιθέσει με τον κάθετο άξονα Χαλάστρας – Ευζώνων στον οποίο τοποθετείται μόνο ένας, ο σταθμός Ευζώνων, με συνέπεια την άνιση μεταχείριση των δύο περιοχών και των κατοίκων τους.

Επειδή η κατασκευή του εν λόγω σταθμού διοδίων θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία πλήττεται από το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, την πτώση των δεικτών επιχειρηματικότητας, τη μειωμένη τουριστική επισκεψιμότητα και στην οποία καταγράφεται το χαμηλότερο ΑΕΠ της Ευρώπης.

Επειδή η δημιουργία του σταθμού θα εκτοξεύσει το κόστος μετακίνησης των κατοίκων και των εργαζομένων, όπως επίσης και των όσων τουριστικών επισκεπτών  μιας Παραμεθόριας Περιοχής, με αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση στους κατοίκους της περιοχής (πέρα από τα έξοδα θέρμανσης, ασφάλειας κτλ). 

Επειδή θα αυξηθεί το κόστος των εμπορευμάτων που μεταφέρονται και καταναλώνονται στην περιοχή και κατά συνέπεια το κόστος διαβίωσης για τους κατοίκους μιας ακριτικής περιοχής.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί: 

Προτίθεστε να επανεξετάσετε το ζήτημα της κατασκευής σταθμού διοδίων στη θέση ‘Αλιάκμονας’, η οποία όπως προαναφέρθηκε θα έχει δυσμενέστατες οικονομικές συνέπειες για τους πολίτες της Καστοριάς αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας;

 Η Ερωτώσα Βουλευτής

 Μαρία Αντωνίου

 

Back to top button