ΑγροτικάΆργος ΟρεστικόΚαστοριά

Καστοριά: “Ώρα Μηδέν” για αγρότες και κτηνοτρόφους – Πάμπολλες οι ζημιές από τον παγετό (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Ο διαρκής παγετός του Ιανουαρίου, σε πολλές περιοχές του Ν. Καστοριάς, εκτός από τα πολλά λειτουργικά προβλήματα που δημιούργησε, επέφερε σημαντικότατες ζημιές τόσο σε ζωικό κεφάλαιο, όσο κυρίως στην παραγωγή γάλακτος. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση τουλάχιστον 50% της φετινής παραγωγής σε σχέση με την αντίστοιχη παραγωγή άλλων ετών. Μείωση, η οποία μέχρι το τέλος της γαλακτοκομικής χρονιάς δεν μπορεί να ανακτηθεί.

Της Δώρας Κωτσοπούλου

Οι κτηνοτρόφοι βιώνουν µε το χειρότερο τρόπο τα παιχνίδια του καιρού, ενώ οι καλλιεργητές θα δουν τι απέµεινε όταν µε το καλό λιώσουν τα χιόνια.

Καταστροφική η επέλαση του χιονιά

 «Υπήρξαν σημαντικές απώλειες σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών των προηγούμενων ημερών, καθώς χάθηκαν νεογέννητα αρνιά και μοσχάρια, υπήρξαν  ζημιές σε κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ σοβαρά είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στην ύδρευση και την άρδευση», δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ η Γραμματέας του αγροτικού  συνεταιρισμού  Καστοριάς κ. Άννα Μόσχου.

Ανέφερε επίσης και για  τις ζημιές που υπέστη η κτηνοτροφική της μονάδα  από τις  παγωνιές λέγοντας ότι  η παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο με την έλευση του χιονιά υπέστη  μεγάλες καταστροφές .«Υπήρξαν αποβολές και θάνατοι στα γαλακτοφόρα ζώα. Δεν έχω ακριβή ποσοστά,  αλλά οι απώλειες ήταν σημαντικές. Σε πολλές περιπτώσεις η μάνα μετά την γένα δεν πρόλαβε να σκουπίσει το μικρό από τα υγρά του σώματος γιατί εκείνο πάγωσε.  Επίσης ένας  σημαντικός αριθμός απωλειών   προήρθε και  από τις  αποβολές  λόγω παγετού .Προβλήματα  είχαμε και στην παραγωγή γάλακτος».

Σύμφωνα με την κ. Μόσχου οι ζημιές στις καλλιέργειες αγγίζουν το 100% σε πολλά προϊόντα μεταξύ αυτών σπανάκια και σιτηρά ενώ έχουν παγώσει σε πολλές περιοχές οι αποθηκευμένες  πατάτες. Μάλιστα  όπως είπε ο πρόεδρος του αγροτικού  συνεταιρισμού Καστοριάς κάνει αγώνα  για να αποζημιωθούμε για τις ζημιές από τον παγετό για αυτό κάλεσε αγρότες και κτηνοτρόφους να επικοινωνήσουν με τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και να δηλώσουν τις καλλιέργειες τους για να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις, ζητώντας παράλληλα από την πολιτεία να συμπεριληφθούν στις αποζημιώσεις η μείωση της παραγωγής του γάλακτος καθώς επίσης να αξιοποιηθούν και υπάρχοντα κονδύλια της Ε.Ε.

100% οι καταστροφές στα  θερμοκήπια

Την αγανάκτηση του εξέφρασε μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ τόσο για τα προβλήματα που υπέστη η φυτική και η αγροτική  παράγωγη  από τις μεγάλες παγωνιές, όσο  για την  αδιαφορία της κυβέρνησης ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Άργους Ορεστικού  κ. Θωμάς Μάνος, ο οποίος εξαπέλυσε  Βολές κατά της διοίκησης του ΕΛΓΑ  για τις καθυστερήσεις των αποζημιώσεων των φασολοπαραγωγών και ζήτησε άμεση παρέμβαση της τοπικής βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ για την επίλυση του προβλήματος.

« Η φυτική παραγωγή αυτή την στιγμή στην περιοχή μας έχει  υποστεί τεράστια  ζημιά .Τα  σιτηρά έχουν καλυφθεί από χιόνι. Οι καλλιέργειες στο σύνολο τους έχουν ζημιωθεί.  Ζημίες  επίσης υπέστησαν  τα κηπευτικά τις  εποχής και  εντός των  θερμοκηπίων  καταστροφή με ποσοστό  100% . Ακριβείς εκτιμήσεις δεν μπορούμε ακόμη να κάνουμε, αλλά έτσι έχει ως τώρα η κατάσταση», δήλωσε ο κ Μάνος με φανερή την αγανάκτηση του να αποτυπώνεται στο πρόσωπο του από την τεράστια καταστροφή που υπέστησαν οι αγρότες τις περιοχής μας. « θα διεκδικήσουμε τις αποζημιώσεις  από τον ΕΛΓΑ, ο οποίος ακόμη δεν έχει έρθει  για επιτόπια  επίσκεψη παράλληλα θα  προχωρήσουμε και  σε μια διαμαρτυρία στην Κοζάνη».

Η απόγνωση  όλων των αγροτών  σύμφωνα με τον κ.  Μάνο είναι εμφανής,  6 εκατομμύρια στρέμματα, όπως χαρακτηριστικά είπε ,είναι ακαλλιέργητα,  γίνονται εισαγωγές για την κάλυψη των αναγκών,  ενώ θα έπρεπε να στηρίξουν τον Έλληνα Αγρότη,  τον αποδυναμώνουν,  φορτώνουν βάρη στις πλάτες του, ενώ σε άλλες χώρες τα βάρη είναι μικρότερα και υπάρχει στήριξη της παραγωγής σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.  «Ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος υφίσταται έναν βιασμό,  όσον αφορά το εισόδημα του. Νομίζουν κάποιοι ότι ο αγρότης είναι ο πλούσιος αυτής της χώρας,  αν δεν είσαι αγρότης η κτηνοτρόφος δεν ξέρεις τι είναι να ζεις από αυτό το επάγγελμα. Η Κυβέρνηση από το 2013,  βάλλεται εναντίον μας, στέκεται απέναντι μας, με στόχο την ισοπέδωση του αγροτικού κόσμου. Στα βάρη δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε,  θα οδηγηθούμε σταδιακά σε αφανισμό. Ότι έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια θα καταστραφεί. Κάνουν προσλήψεις άσκοπες για να βολέψουν δικούς τους ανθρώπους και αφήνουν όσους στήριξαν την εθνική οικονομία τα προηγούμενα χρόνια να ρημάξουν. Ας προσπαθήσουν να δουν το πρόβλημα εις βάθος και να δώσουν πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις», ήταν τα λόγια.υ.  

 Είμαστε σε απόγνωση

Τεράστιες είναι οι απώλειες σε ζώα, αλλά και στην παραγωγή γάλακτος, µε τους κτηνοτρόφους να µιλούν για αύξηση του κόστους παραγωγής, καθώς θα χρειαστούν για αρκετό ακόµα  χρονικό διάστηµα ζωοτροφές να ταΐσουν τα ζώα τους.

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην κτηνοτροφία τόσο από τις παγωνιές όσο και από την αδιαφορία του κράτους ο κτηνοτρόφος τις περιοχής μας και  πρώην αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής οικονομίας κ.  Πασχάλης Χαρούμενος.  «Η χρονιά φέτος ήταν πάρα πολύ δύσκολη για τους κτηνοτρόφους στην Δυτική  Μακεδονία, το ζωικό κεφάλαιο έχει υποστεί τεράστια ζημιά. Χάθηκαν πολλά  νεογέννητα από τον παγετό. Η θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές έφτασε -14 με -18 βαθμούς Κελσίου. Επίσης η παραγωγή γάλακτος έχει μειωθεί. Εγώ είχα ένα σημαντικό ποσοστό απώλειας σε σύνολο 350 ζώων.  Έχει χαθεί ένα σημαντικό ποσοστό  από κρυοπαγήματα , ενώ το  μεγάλο ποσοστό απωλειών  θα φανεί στην σφαγή το Πάσχα  καθώς δεν θα μπορέσει να διοχετευτεί στην αγορά  λόγω των κρυοπαγημάτων που υπέστη τον χειμώνα και θα το βγάλουν ως ακατάλληλο», δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ με φανερή την αγανάκτηση του ο κ. χαρούμενος ο οποίος σε κάθε του πρόταση μας παρέπεμπε στην απόγνωση που έχει περιέλθει τόσο ο ίδιος όσο και το μεγαλύτερο κομμάτι του αγροτικού κόσμου τις περιοχής μας.

Δριμεία  επίθεση εξαπέλυσε ο κ Χαρούμενος και για το κράτος  το οποίο όπως είπε είναι απών. «Είμαστε σε απόγνωση. Δεν έχουμε πάρει από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις δεν ασχολείται κανένας μαζί μας,. Είμαστε παραμελημένοι από την πολιτεία. Η ηπειρωτική Ελλάδα σε σχέση με την νησιωτική είναι παραμελημένη, έχουμε 8 μήνες χειμώνα και επωφελούνται άλλες περιοχές οι οποίες πλήττονται λιγότερο», ήταν  τα λόγια του .

 Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι σύμφωνα  με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Άργους Ορεστικού  κ. Θωμά Μάνο την τετάρτη 25 Ιανουαρίου οι αγρότες τις περιοχής μας  θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στη ΠΕ Καστοριάς . « Θα πρέπει όλοι να στηρίξουμε τις κινητοποιήσεις  και να ασχοληθεί κάποιος σοβαρά με τα προβλήματα μας. Θα ακούσουμε απόψεις και  προτάσεις, θα δούμε προθέσεις και έπειτα θα λάβουμε τις αποφάσεις για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις μας σε επίπεδο νόμου. θα αποφασίσουμε για την μορφή των κινητοποιήσεων  μας και τον χρόνο πραγματοποίησης των. Την Παρασκευή θα  παμε στα Γρεβενά για να  παραβρεθουμε στην επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης του κ. Αποστόλου όπου εκεί θα ειπωθούν πολλά», κατέληξε . 

Τα εύκολα στον ΕΛΓΑ, ό,τι ξεμείνει στα ΠΣΕΑ και δέσμευση υπουργείου για 40 εκατ. από τα Προγράμματα

Έν κατακλείδι,  Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, ΠΣΕΑ, de minimis, αλλά και το νέο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης «δείχνουν» από το υπουργείο ως τρόπους κάλυψης των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων. Μάλιστα, ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου τόνισε ότι «θα προσπαθήσουµε, όσο το δυνατόν, να τους καλύψουµε από τον ΕΛΓΑ και από εκεί και πέρα υπάρχουν δυνατότητες µέσω ΠΣΕΑ, τα οποία προϋποθέτουν να εγκριθεί ο φάκελος από την ΕΕ κι εφόσον οι δηµοσιονοµικές συνθήκες της χώρας το επιτρέπουν, ενώ δεν µπορούµε να ξεπεράσουµε τα 15 εκατ. το χρόνο συνολικά».
Η ένταση και η συχνότητα των ζηµιών φαίνεται όµως να κινητοποιεί και τα Προγράµµατα, από τα οποία θα αντληθούν τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ, για να καλύψουν αποζηµιώσεις που αδυνατούν να ικανοποιήσουν ΕΛΓΑ και κρατικός µηχανισµός, όπως ζηµιές στα θερµοκήπια.

Πάντως στο χειµώνα του 2001 παραπέµπει ο χιονιάς των τελευταίων ηµeρών, µόνο που αυτή τη φορά ο κρατικός κουµπαράς είναι «τρύπιος», οι εκτιµητές του ΕΛΓΑ άφαντοι και η ανασφάλεια των παραγωγών τεράστια.

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

 

Back to top button