Ελλάδα

Κίνηση “ματ” της Κυβέρνησης για να κλείσει η αξιολόγηση! Προτείνει αντι-κόφτη!

– Με μία πρόταση της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει -επιτέλους- την δεύτερη αξιολόγηση
– Δέχεται τα πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018 και τη νομοθέτηση μέτρων 4,5 δισ. ευρώ αλλά βάζει…. αντίβαρο
– Θα ζητά να έχει το δικαίωμα να κάνει… ό, τι θέλει τα τυχόν πλεονάσματα, χωρίς να μπορούν οι Θεσμοί να… πουν τη γνώμη τους
– Θα ζητά επίσης να ξεκαθαρίζονται όσο το δυνατόν περισσότερο τα μέτρα για τη μείωση του χρέους
– Γιατί… όλα δείχνουν κλείσιμο της αξιολόγησης και ο… σταθερός παράγοντας Τραμπ

Πρόταση – έκπληξη ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να κλείσει το συντομότερο δυνατό η δεύτερη αξιολόγηση. Με την πρόταση αυτή επιχειρεί έναν ελιγμό με αποδέκτες τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Αντι-κόφτης!

Η ιδέα στηρίζεται στη λογική του δούναι και λαβείν. Και έχει ως εξής: Από τη στιγμή που οι δανειστές μετά τη Δευτέρα, είναι ανυποχώρητοι στο θέμα των πλεονασμάτων 3,5% μετά το 2018 και τη νομοθέτηση μέτρων 4,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαντήσει με ένα υπερενισχυμένο “κόφτη”!

Σε αυτό, οποίο θα συμπεριληφθεί τουλάχιστον η μείωση του αφορολόγητου και σε αντίβαρο στη νομοθέτηση του “κόφτη” θα ζητήσει την νομοθέτηση εκ των προτέρων της δυνατότητας να διαθέτει τυχόν πλεονάσματα σε κοινωνικές ή άλλες παροχές ή σε μείωση φόρων και γενικώς όπου εκείνη θα επιλέγει κάθε φορά, χωρίς καμία δυνατότητα από τους δανειστές να αντιταχθούν!

Εδώ να σημειώσουμε πως στην κυβέρνηση είναι σίγουροι ότι θα υπάρχει υπεραπόδοση και πλεονάσματα.

Επιπλέον, στην προσπάθεια να περιορίσει τυχόν αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕΛ, θα βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το αίτημα να περιγραφούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν για τη μείωση του χρέους.

Όλα δείχνουν… κλείσιμο αξιολόγησης

Πάντως, προς το παρόν όλες οι πλευρές βρίσκονται σε αναμονή, ενόψει της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ την ερχόμενη Δευτέρα. Εκεί όπου θα αποφασιστεί αν και πως θα συμμετάσχει το ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι, όπως πρώτο αποκάλυψε το newsit.gr η απόφαση θα εξαρτηθεί κυρίως από τη θέση που θα εκφράσει ο εκπρόσωπος του Τραμπ για την εμπλοκή ή όχι του ΔΝΤ στην Ευρώπη.

Πάντως, εκτιμάται ότι ύστερα από τις δηλώσεις για ενότητα των “27” πριν και μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Βαλέτα της Μάλτας για να αντιμετωπιστεί η απειλή που ακούει στο όνομα Ντόναλντ Τραμπ, η επιστολή Γκάμπριελ στη Μέρκελ για το ελληνικό ζήτημα και η συνακόλουθη επίθεση στο Σόιμπλε με την κατηγορία ότι επιδιώκει να βγάλει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, καθώς και τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ στη Μάλτα και η έκφραση της βούλησης να τελειώσει εντός του Φεβρουαρίου η αξιολόγηση, δημιουργείται το κατάλληλο κλίμα για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και κλείσιμο της αξιολόγησης.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

newsit.gr

Back to top button