Ελλάδα

Συμβασιούχοι: Τι θα προβλέπει η ρύθμιση για τα δεδουλευμένα -Οριζόντια λύση για όλους

Με την αγωνία να επιβεβαιωθούν οι ελπίδες τους μετρούν τις ημέρες χιλιάδες συμβασιούχοι, καθώς έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση της περίφημης ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ -το πλήρες κείμενο της οποίας έχει δημοσιεύσει σε προηγούμενο αναλυτικό ρεπορτάζ της η aftodioikisi.gr- για την καταβολή των δεδουλευμένων στους συμβασιούχους των ΟΤΑ και άλλων φορέων του Δημοσίου (υπουργεία, νοσοκομεία, Ανεξάρτητες Αρχές, ΝΠΙΔ, ΦοΔΣΑ κλπ), αλλά και για όσο υπόλοιπο διάστημα παραμείνουν στην εργασία, των οποίων οι συμβάσεις έχουν παραταθεί έως 31.12.2017.

Η τροπολογία, όπως έχει πει ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, θα κατατεθεί εντός των ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η τροπολογία που έχει αποσταλεί στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, πρόκειται να κατατεθεί ή σε ήδη κατατεθειμένο νομοσχέδιο ή σε νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, με τις υπογραφές των υπουργών Εσωτερικών (Πάνος Σκουρλέτης), Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Όλγα Γεροβασίλη) και Οικονομικών (Ευκλείδης Τσακαλώτος).

Με την τροπολογία η οποία έχει συνταχθεί σε συνεννόηση με την ηγεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα λύνεται το πρόβλημα των δεδουλευμένων όλων των συμβασιούχων των οποίων οι συμβάσεις έχουν παραταθεί με τις ρυθμίσεις Κατρούγκαλου και Βερναρδάκη έως τις 31.12.2017.

Παράλληλα η τροπολογία θα ρυθμίζει ότι, ειδικά, οι συμβασιούχοι των δήμων θα πληρώνονται κατά προτεραιότητα από το ανταποδοτικά τέλη. Σε περίπτωση όμως που οι πόροι αυτοί δεν επαρκούν, οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν τις δαπάνες μισθοδοσίας από κάθε είδους έσοδα.

Οριζόντια λύση

Στην προωθούμενη διάταξη καταγράφονται αναλυτικά οι περιπτώσεις των συμβάσεων που έχουν παραταθεί, τόσο για την καθαριότητα των κτηρίων των δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου υπουργείων και ΟΤΑ, όσο και για κάθε είδους ανταποδοτικές υπηρεσίες ΟΤΑ και Συνδέσμων ΟΤΑ (όπως οι ΦοΔΣΑ).

Στο νομοθετικό κείμενο θα υπάρχει ξεκάθαρη διατύπωση με την οποία οι δαπάνες που προκύπτουν από ατομικές συμβάσεις που παρατάθηκαν με μια σειρά ψηφισμένων νόμων θα θεωρούνται σύννομες και θα πιστώνονται από τους προϋπολογισμούς των οικείων φορέων.

Με τη διάταξη που προωθείται συμπληρώνεται, χωρίς μάλιστα να αφήνει περιθώριο παρερμηνειών, το κενό που υπάρχει στον νόμο αναφορικά με την καταβολή της μισθοδοσίας των συμβασιούχων.

Η νέα διάταξη έχει συνταχθεί σε συνεννόηση με το Ελεγκτικό Συνέδριο και έτσι είναι δεδομένο ότι οι συμβασιούχοι δεν θα έρθουν αντιμέτωποι με νέες περιπέτειες. Ούτως ή άλλως, η λογική λέει ότι όσοι θα προσέφευγαν στα αρμόδια δικαστήρια θα δικαιώνονταν για τα δεδουλευμένα τους.

Εν κατακλείδι, διασφαλίζεται η ομαλή ροή της μισθοδοσίας όχι μόνο όσων παρατείνονται οι συμβάσεις έως το τέλος του έτους με τη «ρύθμιση Βερναρδάκη» αλλά και εργαζομένων που απασχολούνται με ατομικές συμβάσεις έργου ή μίσθωσης έργου ή παροχής υπηρεσιών στην καθαριότητα των κτιρίων όλων των υπηρεσιών και νομικών προσώπων υπουργείων, νοσοκομείων κ.λπ. και ακόμη επιλύονται οι όποιες εμπλοκές έχουν προκύψει με τα εντάλματα πληρωμής συμβασιούχων.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Το πλήρες κείμενο της ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ:

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Προς διευθέτηση του ζητήματος της καταβολής δαπανών από ατομικές συμβάσεις για την καθαριότητα των κτιρίων των Δημοσίων υπηρεσιών, των Ανεξάρτητων Αρχών, των Ν.Π.Δ.Δ., των Ν.Π.Ι.Δ. και των Ο.Τ.Α., όπως επίσης και για κάθε είδους υπηρεσίες των Ο.Τ.Α αρμόδιες για την καθαριότητα, καθώς και για την εξυπηρέτηση αναγκών καθαριότητας σε άλλες υπηρεσίες των Ο.Τ.Α., με την παρ.1 του εν λόγω άρθρου ορίζεται, ότι οι δαπάνες που προκύπτουν από ατομικές συμβάσεις κατ’ εφαρμογή της αναφερομένης στην εν λόγω διάταξη νομοθεσίας, θεωρούνται σύννομες και εκκαθαρίζονται σε βάρος των πιστώσεων των προϋπολογισμών των οικείων φορέων. Η θέσπιση της ως άνω διατάξεως κρίνεται αναγκαία για την διασφάλιση της απρόσκοπτης και ομαλής ροής στην καταβολή δαπανών, που απορρέουν από ατομικές συμβάσεις για την καθαριότητα στις επιμέρους Δημόσιες υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. και Ο.Τ.Α, καθώς είναι σαφές, ότι οι εν λόγω συμβάσεις συνάπτονται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης ειδικής ή γενικής διατάξεως, εξυπηρετούν επιτακτικές ανάγκες και είναι εις όφελος του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., των Ν.Π.Ι.Δ. και των Ο.Τ.Α.

Επιπλέον, με την παρ.2 του εν λόγω άρθρου, προβλέπεται ειδικότερη ρύθμιση όσον αφορά την εκκαθάριση των δαπανών της παρ.1 για τους Ο.Τ.Α. A’ Βαθμού και συγκεκριμένα ότι η εν λόγω εκκαθάριση γίνεται κατά προτεραιότητα από τα έσοδα της ανταποδοτικής υπηρεσίας τους. Σε περίπτωση δε που τα έσοδα αυτά δεν επαρκούν για το αντίστοιχο οικονομικό έτος, η κάλυψη των δαπανών της παρ.1 γίνεται από κάθε είδους γενικά και μη προοριζόμενα για την κάλυψη των δαπανών αυτών έσοδά τους.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

«1. Δαπάνες για την καθαριότητα των κτιρίων των Δημοσίων υπηρεσιών, των Ανεξάρτητων Αρχών, των Ν.Π.Δ.Δ., των Ν.Π.Ι.Δ. και των Ο.Τ.Α., όπως επίσης και για κάθε είδους Υπηρεσίες των Ο.Τ.Α αρμόδιες για την καθαριότητα, καθώς και για την εξυπηρέτηση αναγκών καθαριότητας σε άλλες υπηρεσίες των Ο.Τ.Α., οι οποίες προκύπτουν από ατομικές συμβάσεις κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 49 του Ν.4325/2015 (Α’47), του άρθρου 50 του Ν.4351/2015 (A’ 164), του άρθρου 12 της από 30.12.2015 Π.Ν.Π. που κυρώθηκε με το Άρθρο Δεύτερο του Ν.4366/2016 (Α’18), του άρθρου 97 του Ν.4368/2016 (Α’ 21), του άρθρου 72 του Ν.4369/2016 (Α’ 33), του άρθρου 44 του Ν.4403/2016 (Α’ 125), του άρθρου 48 του Ν.4410/2016 (A’ 141), του άρθρου 81 του Ν.4413/2016 (Α’ 148), καθώς και του άρθρου 16 του Ν.4429/2016 (Α’199), θεωρούνται σύννομες και εκκαθαρίζονται σε βάρος των πιστώσεων των προϋπολογισμών των οικείων φορέων.

  1. Ειδικά για την περίπτωση των Ο.Τ.Α. A’ Βαθμού, οι δαπάνες της προηγουμένης παραγράφου εκκαθαρίζονται κατά προτεραιότητα από τα έσοδα της ανταποδοτικής υπηρεσίας και, εφόσον δεν επαρκούν για το αντίστοιχο οικονομικό έτος, από κάθε είδους γενικά και μη προοριζόμενα για την κάλυψη των εν λόγω δαπανών έσοδά τους».

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ευκλείδης Τσακαλώτος

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Παναγιώτης Σκουρλέτης

 

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

Όλγα Γεροβασίλη

aftodioikisi.gr

Back to top button