Ελλάδα

Ρύθμιση-ανάσα για τα μπλοκάκια: Ποιοι θα πληρώσουν προσωρινή εισφορά 10%

“Ανάσα” σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που εργάζονται με μπλοκάκι σε έναν ή δύο εργοδότες, καθώς και σε μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση για την οποία διατηρούν μπλοκάκι προσφέρει μεταβατική ρύθμιση που προωθεί ίσως και εντός της ημέρας το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Αυγής”.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, με ρύθμιση που θα έχει ισχύ μέχρι να λυθούν όλες οι λεπτομέρειες επιμερισμού των ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, από τον εργαζόμενο θα παρακρατείται το 10% αντί του 26,9% που προέβλεπε ο σχετικός νόμος.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για προσωρινή ρύθμιση, κι έτσι οι υπόλοιπες εισφορές πέραν του 10% δε σβήνονται, δεν υπάρχει δηλαδή ένας νέος τρόπος υπολογισμού της εισφοράς, αλλά ουσιαστικά “παγώνουν” μέχρι να υπάρξει λύση και να μην αναγκάζονται να πληρώνουν οι εργαζόμενοι τις εισφορές που αρνούνται να πληρώσουν οι εργοδότες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, από τις ρυθμίσεις για τις νέες εισφορές ωφελείται το 80%, που θα καταβάλλει 167,95 ευρώ τον μήνα, και επιβαρύνεται το 20%, που αφορά μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

koutipandoras.gr

Back to top button