Κοζάνη

Το φετινό πρόγραμμα της Κοζανίτικης Αποκριάς 2017

Κίντσαμι και πάλι!
Οι Κοζανίτες για περισσότερο από 400 χρόνια τώρα υπακούοντας σε αρχέγονα καλέσματα γιορτάζουν την Αποκριά με τον δικό τους ιδιότυπο τρόπο.
Ανάβοντας Φανούς κάθε βράδυ στις γειτονιές της πόλης, χτυπώντας σαν τους προγόνους τους ρυθμικά τα πόδια γύρω-γύρω από τον βωμό της καθαρτήριας πυράς και καλώντας τη γη να ξυπνήσει και να βλαστήσει.

Κι όπως η ώρα περνά και οι κύκλοι μεγαλώνουν, τα μάτια λάμπουν και τα πρόσωπα γίνονται όλο και πιο γελαστά παραδίνονται στη μέθεξη της Κοζανίτικης Αποκριάς, ξεσηκώνοντας τις γειτονιές με τα αθυρόστομα τραγούδια τους και τα χάλκινα που γεμίζουν τη χειμωνιάτικη νύχτα της πόλης.


Λησμονώντας για λίγο τα βάσανα και τους καημούς τους ξεφαντώνουν με χορό και με τραγούδι στις πλατείες και τα κέντρα. Ξεχύνονται μασκαρεμένοι στους δρόμους και με μοναδικό όπλο τη σάτιρα και τα τολμηρά πειράγματα αυτοσχεδιάζουν στις παρελάσεις αμφισβητώντας ανοιχτά έστω και παροδικά την κάθε εξουσία.


Για άλλη μια χρονιά σας καλούμε όλους να παραδοθείτε στην ομορφιά και στη γοητεία της Κοζανίτικης Αποκριάς. Αυτής της μοναδικής γιορτής των αισθήσεων, των χρωμάτων, της χαράς, της μεταμφίεσης, της φυσικής και κοινωνικής ανατροπής του κόσμου.


Βγάλτε για λίγο τις καθημερινές μάσκες που σας πνίγουν και αφεθείτε στην αγκαλιά της συμμετέχοντας ενεργά τόσο στα παλιά έθιμα, με πυρήνα τους Φανούς όσο και στα νεότερα των τελευταίων χρόνων που γεννήθηκαν για τη διασκέδαση της νεολαίας. μας


Ξεχάστε για λίγο ό,τι σας ταλαιπωρεί και σας πιέζει και ζήστε μέσα στο πιο ακίνδυνο νέφος: το νέφος του κεφιού και του ξεφαντώματος.
Εμείς βάλαμε τα καλά μας και σας περιμένουμε όλους, ντόπιους και φίλους επισκέπτες!
Φανή Φτάκα – Τσικριτζή
Πρόεδρος ΟΑΠΝ Δήμου Κοζάνης

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το πρόγραμμα της Κοζανίτικης Αποκριάς 2017

kozan.gr

Back to top button