Ελλάδα

Αναλυτικός οδηγός θέρμανσης – Τι είναι κατάλληλο για τον χώρο σας;

Ηλεκτρικό τζάκι, σόμπα αλογόνου, κηροζίνης, θερμοπομπός ή κάτι άλλο; Εσείς, ποια μορφή θέρμανσης θα επιλέξετε για τον χώρο σας;

Φέτος ο χειμώνας ήρθε με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και η ανάγκη να ζεστάνουμε το σπιτι μας είναι πολύ μεγαλύτερη. Ποιες είναι οι επιλογές που έχουμε για να θερμάνουμε από ένα δωμάτιο μέχρι ολόκληρο το σπίτι;

Oι ανάγκες διαφοροποιούνται ανάλογα με την έκταση και τη χωρητικότητα, την οικονομική δυνατότητα, αλλά και το επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορούμε να κινηθούμε μεταξύ περισσότερων θερμαντικών μέσων, επιλέγοντας από τζάκι με ξύλα μέχρι κάθε είδους σόμπα ή θερμάστρα.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε έναν αναλυτικό οδηγό, με εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, για να επιλέξετε ποια ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και τον χώρο σας.

Τζάκι με ξύλα ή ενεργειακό

Το τζάκι με ξύλα θεωρείται -και όχι άδικα- ο βασιλιάς της θέρμανσης, αφού όχι μόνο προσφέρει ζέστη στον χώρο όπου βρίσκεται, αλλά και μία μοναδική ατμόσφαιρα, αφού παραδοσιακά λειτουργεί ως “εστία” του σπιτιού. Ανάλογα με το ξύλο που χρησιμοποιεί κανείς, ελιά, οξιά, δρυ ή πεύκο το τζάκι παρέχει και διαφορετική απόδοση, γι’αυτό και η επιλογή του είναι καταλυτικής σημασίας για τη χρήση του. Για τους χώρους ωστόσο, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης τζακιού, υπάρχει η λύση του ηλεκτρικού – ενεργειακού τζακιού. Μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιονδήποτε χώρο, ενώ η ένταση της φλόγας ρυθμίζεται ανάλογα με την επιθυμία του ιδιοκτήτη. Μπορεί να τοποθετηθεί στον τοίχο ή το πάτωμα και να προσφέρει την αίσθηση οικογενειακής ζεστασιάς και θαλπωρής. Και τα δύο είδη τζακιού, χρησιμοποιούνται για βασική χρήση.

Σόμπες υγραερίου και κηροζίνης

Και η σόμπα υγραερίου, όπως η πέλλετ, ενδείκνυται για την κάλυψη μεγάλων χώρων. Με την πάροδο των χρόνων και την εξέλιξή τους, οι πιο σύγχρονες από αυτές διαθέτουν τους μηχανισμούς που είναι απαραίτητοι, για την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής ασφάλειας κατά την χρήση τους. Οι σόμπες κηροζίνης είναι μία επίσης καλή επιλογή, μεγάλης απόδοσης, ανάλογα με τον χώρο. Διαχωρίζοντας τις στις κλασικές θερμάστρες κηροζίνης και τις inventer, είναι και εύκολες στη χρήση και τη μετακίνηση και ασφαλείς. Δημιουργούν σε ελάχιστο χρόνο την επιθυμητή θερμοκρασία, διατηρώντας την σταθερή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αερόθερμα και Κονβέκτορες

Διαθέτοντας θερμοστάτη, που τα καθιστά ιδανικά για την αυτόνομη θέρμανση δωματίων ή μικρών χώρων, τα αερόθερμα και οι κονβέκτορες είναι μία καλή επιλογή για άμεση απόδοση. Το αερόθερμο είναι από τις πιο οικονομικές επιλογές για μικρούς χώρους, δίνοντας τη δυνατότητα χρήσης συμπληρωματικά με άλλους τρόπους θέρμανσης. Οι κονβέκτορες ζεσταίνουν αθόρυβα, άμεσα και αποτελεσματικά ακόμη και μεγαλύτερους χώρους, ανάλογα με τις ανάγκες καθενός. Και τα δύο δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο, γεγονός που κάνει εύκολη τη μετακίνηση και αποθήκευσή τους.

Θερμάστρες αλογόνου – χαλαζία

Για την κάλυψη των αναγκών μικρών χώρων ενδείκνυνται και οι θερμάστρες αλογόνου – χαλαζία. Με πλεονέκτημα το ότι είναι τελείως αθόρυβες, είναι μία λύση γρήγορη και οικονομική, που ζεσταίνουν άμεσα, ενώ είναι ιδιαίτερα ασφαλής επιλογή, αφού σε περίπτωση ανατροπής τους απενεργοποιούνται, έχοντας προστασία υπερθέρμανσης.

Καλοριφέρ λαδιού – Θερμοπομποί

Τόσο τα καλοριφέρ λαδιού όσο και οι θερμοπομποί ενδείκνυνται για άμεση θέρμανση και διατήρηση της θερμότητας στον χώρο, συμπληρωματικά με άλλη πηγή θέρμανσης. Τα καλοριφέρ λαδιού είναι κατάλληλα για κάθε χώρο, ενώ η αθόρυβη λειτουργία τους τα καθιστά καλή επιλογή για τους πιο απαιτητικούς. Οι θερμοπομποί μπορούν να καλύψουν ακόμη μεγαλύτερες επιφάνειες και χώρους, αφού η θερμότητα που παράγουν διατηρείται για αρκετή ώρα, μετά την απενεργοποίησή τους.

Θερμαντικά πάνελ

Μία νέας τεχνολογίας λύση και επιλογή για τη συμπληρωματική θέρμανση των χώρων, τα θερμαντικά πάνελ τοποθετούνται στους τοίχους και χαρακτηρίζονται από πολλά πλεονεκτήματα. Μεταξύ αυτών, η χαμηλή κατανάλωση, η ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας και η απλότητα στη χρήση.

Back to top button