Καστοριά

“Επενδύει” στην ανακύκλωση ο Δήμος Καστοριάς

Για την κατάσταση που επικρατεί στο κομμάτι της καθαριότητας, αλλά και για το θεσμό της ανακύκλωσης  μίλησε στους “Ορίζοντες” η αρμόδια Αντιδήμαρχος Ματούλα Αντωνίου.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Ανταποδοτικά οφέλη προσφέρει στο Δήμο Καστοριάς η ανακύκλωση και παράλληλα συμβάλλει σε ένα μεγάλο βαθμό στην προστασία του περιβάλλοντος.  Για το λόγο αυτό, η κα Αντωνίου, θέλησε  να  υπενθυμίσει στους συνδημότες της, ότι τα ανακυκλώσιμα υλικά είναι το αλουμίνιο, το πλαστικό, το γυαλί και το χαρτί.

Σε όλο το εύρος του Δήμου Καστοριάς, υπάρχουν τοποθετημένοι κάδοι, οι οποίοι εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τις ανάγκες της ανακύκλωσης. «Εάν η ανακύκλωση γίνει συνείδηση όλων μας, τότε θα έχουμε θετικά αποτελέσματα και στη ζωή μας και στο περιβάλλον», σημείωσε η Αντιδήμαρχος και επεσήμανε, πως κάποιες φορές, ορισμένοι είτε από άγνοια, είτε εσκεμμένα τοποθετούν τα απορρίμματά τους στους κάδους ανακύκλωσης.

Το θετικό της υπόθεσης βέβαια είναι, ότι οι περισσότεροι Καστοριανοί πολίτες, είναι ευαισθητοποιημένοι ως προς το θεσμό της ανακύκλωσης και αυτό διαφαίνεται από τους αριθμούς. Ειδικότερα, το 2016, ανακυκλώθηκαν 49.111 τόνοι γυαλιού, 86.785 τόνοι πλαστικού, 11.430 τόνοι αλουμινίου και 442.640 τόνοι χαρτιού και 8.860 τόνοι από διάφορα μεταλλικά αντικείμενα «Σε ό,τι αφορά στην ανακύκλωση, ανάμεσα στους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Καστοριάς βρίσκεται πολύ ψηλά», δήλωσε η αρμόδια Αντιδήμαρχος και συμπλήρωσε λέγοντας πως «Εάν προσέξουμε λίγο παραπάνω σε αυτό το κομμάτι, θα ανέβουμε ακόμα περισσότερο». 

Γενικότερα η κα Αντωνίου, θέλησε να ενημερώσει τους πολίτες του Δήμου Καστοριάς, πως η καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων είναι υπόθεση όλων. Μάλιστα επεσήμαινε μερικές… παρασπονδίες που τελούνται στην πόλη της Καστοριάς «Ορισμένοι επιχειρηματίες, κυριολεκτικά παρατάνε τις χάρτινες κούτες όπου τους βολεύει, χωρίς να συμπιέζουν πρώτα τα χαρτόνια και εν συνεχεία να τα τοποθετούν στους κάδους. Η κατάσταση αυτή φωτογραφίζεται από περαστικούς και μεταφέρεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχολιάζοντας μάλιστα ότι ο Δήμος δεν κάνει καλή αποκομιδή. Οι αναρτήσεις βέβαια, είτε θετικές είτε αρνητικές βοηθάνε στο έργο μας, καθώς μπορεί κάποια στιγμή να μην υπέπεσε  το οτιδήποτε στην αντίληψή μας».

Επιπλέον κατά τη χειμερινή περίοδο, όπου τα τζάκια και οι ξυλόσομπες έχουν την τιμητική τους, οι χρήστες τους θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν πετάνε  τις στάχτες, καθώς ανάμεσά τους, μπορεί να υπάρχουν αναμμένα κάρβουνα, να καεί ο κάδος και ίσως και το απορριμματοφόρο με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές  «Θέλει ιδιαίτερη προσοχή πάνω σε αυτό το κομμάτι, για ευνόητους λόγους. Καλό θα ήταν να κρατάμε τις στάχτες σε ένα συγκεκριμένο σημείο για δύο-τρεις μέρες προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα».

Τέλος, η κα Αντωνίου ζήτησε την κατανόηση των δημοτών για τους σπασμένους κάδους απορριμμάτων, καθώς στην παρούσα φάση δεν υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασής τους «Χρειάζεται λίγη υπομονή. Προ ημερών πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός έτσι ώστε να παραλάβουμε καινούργιους κάδους. Μόλις λοιπόν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί η αντικατάσταση».

orizontespress.gr

 

Back to top button