Ελλάδα

Οι 9 ατάκες που δεν θα ξεστομίσουν ποτέ οι έξυπνοι άνθρωποι

 

Τελικά η βλακεία συνδέεται με την αγένεια.

Σιγουρα θα έχεις βρεθεί κάποιες φορές σε άβολη θέση επειδή είπες κάτι που δεν εννοούσες, που παρερμηνεύτηκε, που δεν ακούστηκε έτσι ακριβώς όπως το εννοούσες. Οι περισσότεροι άνθρωποι μιλάμε χωρίς να πολύσκεφτούμε και λέμε ατάκες που ενοχλούν ή μας απομακρύνουν από τους άλλους ανθρώπους.

Η διαδικτυακή σελίδα TalentSmarth έκανε μια έρευνα για να εξετάσει την συναισθηματική νοημοσύνη περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων και ανακάλυψε ότι οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν αν αυτό που λένε προσβάλει ή πληγώνει τον συνομιλητή τους. Χρησιμοποιούν, μάλιστα, 9 ατάκες που οι έξυπνοι άνθρωποι δεν θα χρησιμοποιούσαν ποτέ σε ένα διάλογο γιατί ξέρουν ότι είναι προσβλητικές:

1. «Φαίνεσαι κουρασμένη»: Οι άνθρωποι που είναι κουρασμένοι δεν είναι λαμπεροί. Έχουν μαύρους κύκλους, σακούλες κάτω από τα μάτια, μπερδεμένα μαλλιά και δεν είναι και στην καλύτερη ψυχολογική κατάσταση. Γιατί να πεις σε κάποιον ότι φαίνεται χάλια; Από ενδιαφέρον, εντάξει. Αλλά πιστεύεις ότι δεν θα παρεξηγηθεί; Καλύτερα ρώτα τον αν νιώθει καλά. Δεν ακούγεται καλύτερο;

2. «Έχασες πολλά κιλά». Είναι καλό που έχασε πολλά κιλά, αλλά α) αναγνωρίζεις ότι είχε πολλά κιλά για να χάσει και β) είναι σαν να του λες ήσουν χοντρός και τώρα δεν είσαι. Καλή η ειλικρίνεια αλλά το «είσαι κούκλα» ακούγεται καλύτερο από το «επιτέλους έχασες κιλά».

3. «Ήσουν πολύ καλή για εκείνον». Το λέμε συνέχεια μετά από ένα χωρισμό. Είναι, όμως, σαν να της λες ότι η κρίση της είναι μειωμένη, ότι δεν έχει καλό γούστο και ότι τόσο καιρό ήταν τυφλή και τώρα βρήκε το φως της… Καταλαβαίνεις, καλύτερα να πεις «εκείνος χάνει».

4. «Πάντα» ή «ποτέ»: Από μια ηλικία και μετά, όλοι γνωρίζουμε ότι το πάντα και το ποτέ είναι υπερβολή.

5. «Είσαι πολύ όμορφη για την ηλικία σου». Την ποια; Θέλεις να επαναλάβεις; Μήπως ήθελες να πεις «είσαι πολύ όμορφη» σκέτο, χωρίς να αναφέρεις χρονολογίες και πιστοποιητικά γέννησης;

6. «Όπως έχω ξαναπεί». Το καταλάβαμε. Το έχεις πει πολλές φορές, ας προχωρήσουμε στην ουσία τώρα. Μήπως αφού το έχεις ξαναπεί, να το πεις αυτή τη φορά με πιο κατανοητό τρόπο;

7. «Καλή τύχη»: Το λέμε σαν ευχή, από ευγένεια. Σαν φράση όμως υπονοεί ότι για να επιτύχει κανείς χρειάζεται τύχη. Όχι! Καλύτερα να πεις «είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις!».

8. «Ό,τι θέλεις εσύ». Για να σε ρωτάει κάποιος σημαίνει ότι αναγνωρίζει ότι έχεις άποψη και μάλιστα θέλει να την ακούσει. Γιατί, λοιπόν, να απαντήσεις διπλωματικά;

9. «Τουλάχιστον, εγώ δεν…». Σε καυγά. Φτάνει η στιγμή που θέλεις να απαντήσεις και λες «εγώ τουλάχιστον δεν… αφήνω τα πιάτα στο νεροχύτη». Αλλάζεις θέμα, δεν αναγνωρίζεις το λάθος σου και ρίχνεις αμέσως το φταίξιμο στον άλλο. Έτσι, δεν θα τελειώσει ποτέ ο καυγάς και δεν θα λύσετε και το πρόβλημα.

Back to top button