ΑγροτικάΕλλάδαΚαστοριά

Καστοριά: Συζήτηση στη Βουλή για τις ελληνοποιήσειες αγροτικών προϊόντων – Η απάντηση του υπουργού στη Μαρία Αντωνίου (βίντεο)

Εντός των ημερών θα τεθεί σε διαβούλευση η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης πάνω σε όλες τις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου μιλώντας το πρωί στη Βουλή.

«Είναι και αυτό ένα μέτρο κατά των ελληνοποιήσεων, ενώ το ίδιο θα εφαρμοστεί πλέον στο σύνολο της ζωικής παραγωγής, ώστε φθάνοντας και στο χασάπη, στον κρεοπώλη, να αναφέρεται η χώρα προέλευσης του κρέατος. Αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικές παρεμβάσεις», είπε ο κ. Αποστόλου κληθείς να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Μαρίας Αντωνίου για τις παράνομες «ελληνοποιήσεις» αγροτικών προϊόντων.

Ο υπουργός αναγνώρισε πως η πλήρης αντιμετώπιση του προβλήματος δεν είναι εφικτή, ενημέρωσε όμως ότι υπάρχει συνεργασία με άλλα υπουργεία ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι σε σημεία εισόδου. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να εγκαταστήσει σε πέντε πύλες εισόδου στη χώρα μας, όπου παρουσιάζονται ιδιαίτερα αυξημένα αυτά τα φαινόμενα, συστήματα σκαναρίσματος όλων των φορτωτικών εγγράφων-τιμολογίων.

Ταυτόχρονα θα σκανάρεται όλη η πρώτη ύλη που εισάγεται στη χώρα μας και αφορά τον αγροτικό χώρο. Στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου παράνομων «ελληνοποιήσεων» αγροτικών προϊόντων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχεδιάζει να ορίσει συγκεκριμένες πύλες εισόδου για συγκεκριμένα προϊόντα ώστε να μην είναι δυνατό να εισάγονται στη χώρα από άλλες πύλες εισόδου.

Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε ειδικότερα στην πατάτα από την Αίγυπτο η οποία θα εισάγεται στον Πειραιά. Δεν θα εισάγεται από άλλες περιοχές και στη διαδρομή της, για παράδειγμα, από την Ηλεία μέχρι να έρθει στον Πειραιά, να αλλάζει χώρα προέλευσης.

Το ζήτημα των παράνομων «ελληνοποιήσεων» αγροτικών προϊόντων έθεσε η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Αντωνίου η οποία αναφέρθηκε στην Καστοριά, μια περιοχή που ενώ οι αγρότες με κόπο και θυσίες έχουν πιστοποιήσει προϊόντα όπως είναι τα φασόλια και τα μήλα Καστοριάς, ως προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης, τα οποία προστατεύονται από τις κοινοτικές νομοθεσίες, πλήττονται από το φαινόμενο των παράνομων «ελληνοποιήσεων».

altsantiri.gr

Δήλωση της Μαρίας Αντωνίου:

Από τη σημερινή συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης στην Βουλή!
Έπειτα από δύο πρόσφατες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για το ίδιο θέμα, επανήλθα με Επίκαιρη Ερώτηση αυτή τη φορά, που συζητήθηκε σήμερα στην αίθουσα της Βουλής, για ένα φαινόμενο έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις στην περιοχή της Καστοριάς και ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος σήμερα, αυτό των παράνομων ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων.

Τόσο στην πρωτολογία μου, όσο και στην δευτερολογία μου επισήμανα ότι σε μία χρονιά κατά την οποία η εγχώρια παραγωγή είναι περιορισμένη λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην περιοχή και δεν μπορεί να πωληθεί ή πωλείται σε εξευτελιστικές τιμές, την ίδια στιγμή φασόλια και μήλα από τρίτες χώρες (Αλβανία, Κίνα, Σκόπια κτλ.) εισάγονται αθρόα στην ελληνική αγορά και πωλούνται παράνομα ως ελληνικά χωρίς κανέναν απολύτως κρατικό έλεγχο.

Ανέφερα χαρακτηριστικά ότι ο σημαντικότερος λόγος για την τεράστια έξαρση της παράνομης δραστηριότητας των ελληνοποιήσεων των αγροτικών προϊόντων είναι η απουσία ενός κεντρικού και αξιόπιστου συστήματος ελέγχου, την ίδια ώρα μάλιστα που ο αγροτικός κόσμος της χώρας πλήττεται βάναυσα από τα πρωτοφανή φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Back to top button