Ελλάδα

Τα στρογγυλά κτίρια της Θεσσαλονίκης

Εικόνες: Άγγελος Τσεκούρας, Άγγελος Ζυμάρας

Ροτόντες, θόλοι, τρούλοι… Η πόλη είναι γεμάτη με αρχιτεκτονική σε στρογγυλή φόρμα. Τα δυο πλέον εμβληματικά κτίρια της είναι στρογγυλά. Ο Λευκος Πύργος και η Ροτόντα. Εμείς κάναμε μια βόλτα στην πόλη και καταγράψαμε τα νεότερα στρογγυλά της κτίρια. Και καταλήξαμε στην παρακάτω λίστα.

Ο Πύργος – Παιδαγωγική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Αρχιτέκτων Γιώργος Κονταξάκης – 2002

Πού θα το βρεις: Στην ανατολική πλευρά της πανεπιστημιούπολης, βρίσκεται ο Πύργος, το σήμα κατατεθέν της Παιδαγωγικής Σχολής, το 10ώροφο ασημένιο κτίριο με τη μοντέρνα όψη που δεσπόζει στην περιοχή.

Η ιστορία: Τα δύο Τμήματα της Παιδαγωγικής Σχολής, δηλ. το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (εφεξής Τ.Ε.Π.Α.Ε.) και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (εφεξής Π.Τ.Δ.Ε.) στεγάστηκαν αρχικά σε προκατασκευασμένα κτήρια απέναντι από τη Φοιτητική Λέσχη, επί της 3ης Σεπτεμβρίου, ενώ το Π.Τ.Δ.Ε., χρησιμοποίησε και τις κτηριακές εγκαταστάσεις της παλιάς Παιδαγωγικής Ακαδημίας επί της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου 29. Τα προκατασκευασμένα κτίρια της Παιδαγωγικής -εκτός από ένα, το ονομαζόμενο Λυόμενο κατεδαφίστηκαν το 2010, λόγω παλαιότητας.

Η Παιδαγωγική Σχολή μεταφέρθηκε το 2002 στον Πύργο, ο οποίος όμως δεν μπορεί να καλύψει τις κτηριακές ανάγκες των δύο Τμημάτων -ιδιαίτερα μετά την κατεδάφιση και τη μη αντικατάσταση των προκατασκευασμένων κτηρίων.

Δυστυχώς ακόμη δεν έχει κατασκευαστεί, όπως προβλεπόταν, όλο το κτηριακό συγκρότημα της Παιδαγωγικής Σχολής αλλά μόνο το κεντρικό δεκαώροφο κτίριο, ο Πύργος. χωρίς την επέκτασή του τις Πτέρυγες, το οποίο είχε αρχικά σχεδιαστεί για να στεγάσει αποκλειστικά διοικητικές λειτουργίες και γραφεία. Για να καλυφθούν οι άμεσες διδακτικές και λειτουργικές ανάγκες της Σχολής επανασχεδιάστηκαν οι εσωτερικοί χώροι του Πύργου, κυρίως στο χώρο του ισογείου. Η μετατροπή αυτή είχε ως συνέπεια να ανακύψουν αρκετά προβλήματα λειτουργικότητας. Η Σχολή παλεύει να εξασφαλίσει κονδύλια για την αποπεράτωση των εγκαταστάσεων που θα συμπληρώσουν αυτό το μοντέρνο στολίδι της Πανεπιστημιούπολης.

Γιατί μας αρέσει: Γιατί είναι το πιο μοντέρνο κτίριο της πόλης που ακολουθεί την παράδοση των Πύργων. Μας αρέσει η μοντερνα “ατέλεια” που καταβάζει τον ασημί μανδύα ασύμμετρα λες και έχει μόλις δεχτεί επίθεση. Σκηνικό επιστημονικής φαντασίας στην πόλη.

Διαβάστε την συνέχεια στο parallaximag.gr

Back to top button