Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Ψήφισμα Δημ. Συμβουλίου Άργους Ορεστικού για τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση του Κέντρου Υγείας με το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Άργους Ορεστικού

Το Δημοτικό Συμβούλιο Άργους Ορεστικού συνήλθε  τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 19:00,  στο Δημοτικό κατάστημα,  κατόπιν της

υπ’ αριθ. 1550/16-2-2017  πρόσκλησης του προέδρου σε τακτική συνεδρίαση και αφού άκουσε τον Δήμαρχο που πρότεινε τη συζήτηση του θέματος της σχεδιαζόμενης συγχώνευσης του Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού με το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Άργους Ορεστικού ως κατεπείγοντος

Ομόφωνα Αποφάσισε

Την έκδοση του ακόλουθου σχετικού ψηφίσματος:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άργους Ορεστικού καταθέτει τη σφοδρή αντίθεσή του και την έντονη διαμαρτυρία του για τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση του Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού με το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Άργους Ορεστικού.

Την ώρα που το αίτημα για τη στήριξη και αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας καθίσταται όλο και περισσότερο αναγκαίο, το ενδεχόμενο της υποβάθμισης του Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού, μίας δομής με πρότυπη λειτουργία πανελλαδικά, μόνο ως πλήγμα στη χειμαζόμενη δημόσια υγεία μπορεί να χαρακτηριστεί.

Όσο δε αφορά στο ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Άργους Ορεστικού πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για μία δομή η οποία έχει ήδη πληγεί από τις μεθοδεύσεις του 2012, όταν αποψιλώθηκε αδικαιολόγητα από τον αναγκαίο για τη λειτουργία του αριθμό εργαζομένων και των ταμειακών διαθεσίμων του και τελικά υποβαθμίστηκε από αυτοτελής δομή αποκατάστασης σε μη λειτουργούσα κλινική του Νοσοκομείου. Τον Ιούνιο δε του 2016 υπήρξε θετική εξέλιξη λόγω της δέσμευσης, για πρώτη φορά, ανώτερων υπηρεσιακών παραγόντων για την ουσιαστική λειτουργία και αναβάθμισή του. Μέχρι σήμερα όμως δεν σημειώθηκε ουδεμία ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή, με αποτέλεσμα την λειτουργική καθήλωσή του και την υπονόμευσή του εν γένει.

Με τον τρόπο αυτό τέθηκε στο περιθώριο και η μόνη, μέχρι στιγμής, αξιόλογη πρόταση, που προήλθε από το ενδιαφέρον της 3ης Υ.Π.Ε., του Δήμου Άργους Ορεστικού, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αλλά και ιατρών-συνδημοτών, που διαχρονικά, στο όνομα του αείμνηστου ιδρυτή Μιχαήλ Ζάχου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με αυταπάρνηση.

Να σημειωθεί επίσης ότι και οι δύο δομές υγείας απολαμβάνουν της αμέριστης υλικής στήριξης από τον Δήμο Άργους Ορεστικού. Επιπλέον για το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. ισχύουν επίσης και λόγοι ηθικής δέσμευσης απέναντι στο πρόσωπο του ευπατρίδη συμπολίτη μας και Δημάρχου Άργους Ορεστικού Μιχαήλ Ζάχου, ο οποίος οραματίστηκε και στήριξε υλικά το συγκεκριμένο Κέντρο με προσωπική του δωρεά για την ανέγερσή του.

Λόγω των παραπάνω καλούμε τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες όχι μόνο να μην προχωρήσουν στη συγχώνευση των δύο διακριτών και αυτόνομων λειτουργικά δομών, αλλά να συμβάλλουν ουσιαστικά στην απρόσκοπτη και αδιάλειπτη πλήρη και αυτοδύναμη λειτουργία τους. Διότι από την ενδεχόμενη συγχώνευσή τους δεν θα προκύψει κανένα όφελος για τη δημόσια υγεία και την κοινωνική στήριξη του ακριτικού μας Δήμου.

Στο πλαίσιο αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε σε όλους τους τόνους ότι η διατήρηση και αναβάθμιση των προαναφερόμενων δομών υγείας αποτελεί για τον Δήμο Άργους Ορεστικού ζήτημα ζωτικό και αδιαπραγμάτευτο. Αυτονόητα λοιπόν προκύπτει ότι ο Δήμος ως εγγυητής των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας οφείλει να είναι παρών με τρόπο δυναμικό ενάντια σε κάθε εξέλιξη που διακυβεύει την ευημερία και την ανάπτυξή του.

Η απόφαση αυτή πήρε αριθμό 17/2017.

Έγινε, αποφασίσθηκε και υπογράφεται

Ο Πρόεδρος                                                  Τα Μέλη

Αλέξανδρος Καράτζιος                            Ακολουθούν Υπογραφές

 

Back to top button