ΓούναΚαστοριά

Έκθεση Γούνας και Glocalization (του Λεωνίδα Θ. Πουλιόπουλου)

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να διευκρινίσουμε την έκφραση Glocalization, για να μην την μπερδεύει κανείς με τους κάπως παρόμοιους όρους Globalization και Localization. Η έκφραση αυτή προέρχεται από την μερική μίξη των λέξεων Global(παγκόσμιος) και Local(τοπικός) και περιγράφει μια νέα έκβαση ή προσέγγιση των τοπικών συνθηκών, έναντι στις παγκόσμιες πιέσεις. Ο όρος εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του ’80 σε άρθρα Ιαπώνων Οικονομολόγων σε περιοδικό του Harvard, διευκρινίζοντας έτσι ότι, ο νέος όρος σημαίνει την ταυτόχρονη συνύπαρξη παγκόσμιων αλλά και τοπικών τάσεων.

Κάναμε την σύντομη αυτή εισαγωγή για να τονίσουμε την σημασία και την επιμονή του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς να επιμένει στον τοπικό (Local) χαρακτήρα της έκθεσης αλλά με διεθνή και παγκόσμια (Global) στρατηγική προσέγγιση των πελατών.

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε την ρήση που λέει ότι: ΄΄Η πέτρα είναι βαριά στον τόπο της΄΄. Η Καστοριά όπως επανειλημμένα γράψαμε δεν είναι πλέον απομονωμένη. Το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης απέχει μιάμιση ώρα, η Ιόνια οδός που σε λίγο θα είναι έτοιμη καθώς και ο κάθετος άξονας της Εγνατίας προς την Αλβανία, καθιστούν την Καστοριά ένα κομβικό σημείο εύκολα προσβάσιμο. Το αεροδρόμιο αν υπάρξει σχεδιασμός και θέληση αποδείχθηκε με τα προηγούμενα εγχειρήματα του 2003 και 2005(Edika Travel και Marco Varni) ότι, μπορεί να δεχθεί απευθείας διεθνείς πτήσεις. Η Καστοριά και η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έχουν τις προϋποθέσεις να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο έτσι ώστε οι περίοδοι των εκθέσεων και εκδηλώσεων στο νέο Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, να γίνουν ακόμη ποιο ελκυστικές αποδοτικές και συμφέρουσες για τους πελάτες και επισκέπτες. Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος ο κλάδος να διασπάται χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Μπορεί να εφαρμοστεί από τους δύο Συνδέσμους μια καθολική στρατηγική που να προσαρμοστεί στις τοπικές συνθήκες, δηλαδή ένας ειδικός τρόπος χειρισμού που να σκέπτεται παγκόσμια και να δρα τοπικά.(Thing globally, act locally) ή αλλιώς <<act and thing glocally>>

Η τοπική κοινωνία και ο κλάδος δεν αντέχουν άλλους κατακερματισμούς και διαιρέσεις. Είμαστε πολλή λίγοι για να είμαστε διαιρεμένοι. Η Καστοριά οι γουναράδες και όχι μόνο, όλα όσα δημιούργησαν, ήταν αποτέλεσμα της βιοτεχνίας και της ελεύθερης άσκησης του επαγγέλματος χωρίς συντεχνιακούς περιορισμούς και απαγορεύσεις. Εάν όλοι εμείς δεν τύχαινε να γεννηθούμε σε έναν τόπο, που είχε αυτό το προνόμιο της βιοτεχνίας της γούνας, σίγουρα δεν θα είχαμε αυτή την εξέλιξη. Γι’ αυτό λοιπόν ας εκτιμήσουμε αυτά που μας άφησαν παρακαταθήκη οι πρόγονοι μας, που ΄΄ αλώνιζαν ΄΄ τις αγορές του εξωτερικού, υπό αντίξοες συνθήκες χωρίς αυτοκίνητα και αεροπλάνα και όλες τις ανέσεις που απολαμβάνουμε σήμερα και ας ενώσουμε τις δυνάμεις και τις γνώσεις μας, διότι <<εν τη ενώσει η ισχύς>>. Ο κλάδος είναι πολύ μικρός για να έχει την ΄΄ πολυτέλεια ΄΄ να κάνει δυο διεθνείς εκθέσεις σε διάστημα σχεδόν ενός μηνός. Εμείς θα τα λέμε όσο κουραστικοί και γραφικοί να γινόμαστε, διότι πιστεύουμε ότι αυτό είναι το συμφέρον τόσο του τόπου μας όσο και του κλάδου μας.Ο Λεωνίδας θ. Πουλιόπουλος είναι Οικονομολόγος, Καθηγητής εφ. στο ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθυντής της ΕΔΗΚΑ α.ε. με πλούσιο  συγγραφικό και αρθρογραφικό έργο όσο αφορά τον κλάδο της γούνας.

Back to top button