Ελλάδα

ΕΝΦΙΑ: Ξεχάστε ό,τι ξέρατε – Εισόδημα και ακίνητα θα καθορίζουν το φόρο

– Νέος φόρος που θα καθορίζεται από το εισόδημα σε συνδυασμό με την ακίνητη περιουσία
– Το σχέδιο για τα “αντίμετρα” και παζάρι για να πει το “ναι” η τρόικα που καταφθάνει από Τρίτη
– Μειώνονται κατά 1 δισ. τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ με στόχο φορο-ελάφρυνση όσων έχουν μικρή περιουσία

Ο ΕΝΦΙΑ ή για την ακρίβεια ο νέος φόρος για τα ακίνητα θα αποτελέσει, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, ένα από τα αντίμετρα για τη μείωση του αφορολόγητου.

Το σχέδιο προβλέπει μείωση των απαιτούμενων από τον ΝΕΦΙΑ εσόδων κατά ένα δισεκατομμύριο. Ποσό το οποίο σχεδιάζεται να αφαιρεθεί από τις απαιτήσεις φόρων των οικονομικά αδύναμων κοινωνικών ομάδων.
Έτσι για τον υπολογισμό του νέου φόρου για τα ακίνητα δεν θα υπολογίζεται μόνο η ακίνητη περιουσία αλλά ο φόρος θα προκύπτει συνδυαστικά με το εισόδημα του κάθε φορολογουμένου.
Σύμφωνα με τις διαρροές από το κυβερνητικό επιτελείο ο νέος φόρος θα έρθει στη ζωή μας από το 2019. Αυτό καθώς για να λειτουργήσει θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το περιβόητο περιουσιολόγιο, αλλά και να έχει γίνει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Στόχος είναι η μείωση του φόρου σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ κατά 35% με 40%. Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει δικαιότερη κατανομή των βαρών του φόρου σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ.
Δεν θα υπάρχουν εξαιρέσεις στη φορολόγηση. Όλα τα ακίνητα θα φορολογούνται ωστόσο για τη φορολόγηση θα λαμβάνεται υπόψη η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και έτσι μπαίνει στη ζυγαριά και το εισόδημα μαζί με την ξία της ακίνητης περιουσίας.
Δηλαδή όσο μεγαλύτερη η αξία των ακινήτων και όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο φόρος ακινήτων.

Αντίθετα για όσους έχουν μικρή ακίνητη περιουσία, όπως αυτή θα υπολογιστεί μετά την μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30% ως 40%, αλλά και μικρό εισόδημα ο φόρος θα είναι πολύ μικρός ή θα υπάρχει πλήρης απαλλαγή.
Σε κάθε περίπτωση μέχρι την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση πρέπει να ξεπεράσει τον σκόπελο της διαπραγμάτευσης και των απαιτήσεων της τρόικας οι εκπρόσωποι της οποίας φτάνουν στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη. Θα πρέπει δηλαδή να ανάψει το “πράσινο φως” από τους δανειστές. Χρονικά πάντως και με βάση τα όσα διαρρέονται για τις σταδιακές μειώσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις από το 2018 – 2019 και μετά η μείωση του ΕΝΦΙΑ συμπίπτει.

newsit.gr

Back to top button