ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Στην τελική ευθεία για την Αποκριά (ρεπορτάζ)

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Αθλητισμού, Επιχειρηματικότητας και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Λάζαρος Ζήσης θέλησε να ενημερώσει τους πολίτες της Π.Ε. Καστοριάς για το πρόγραμμα της Αποκριάς του Δήμου Καστοριάς  το οποίο ξεκινάει το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι και την  Κ. Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Ο Δήμος Καστοριάς με διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις  προσπαθεί να προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί προς τους δημότες του «Το τριήμερο της Αποκριάς θα συνοδευτεί με τα ανάλογα μουσικά ακούσματα, την παραδοσιακή φασολάδα, άφθονο κρασί και όλα όσα μπορούν να παραχωρηθούν από το Δήμο μας, έτσι ώστε η εκδήλωση να είναι πλούσια και άρτια», τόνισε ο κ. Ζήσης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι για πρώτη φορά φέτος η συμμετοχή των Συλλόγων στις εκδηλώσεις, οι οποίοι θέλουν να συνεχίσουν την παράδοση, ξεπέρασε κάθε προσδοκία «Σε γενικές γραμμές, θα κινηθούμε στα ίδια πλαίσια με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς θέλουμε να διατηρήσουμε τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Οι τοπικοί Σύλλογοι συμβάλλουν τα μέγιστα σε αυτό το κομμάτι».

Ο κ. Ζήσης γνωστοποίησε επίσης  πως ύστερα από επικοινωνία που είχε με τους ξενοδόχους της περιοχής, οι τουρίστες δυσκολεύονται να βρουν δωμάτιο στην Π.Ε. Καστοριάς, γεγονός που μαρτυρά τη μεγάλη προσέλευση των επισκεπτών κατά το τριήμερο της Αποκριάς «Μπορεί αυτό το γεγονός να οφείλεται και στην πληρότητα που υπάρχει στη γειτονική Κοζάνη. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν μας πειράζει αυτή η κατάσταση, γιατί εμείς επωφελούμαστε μέσα από αυτή. Η αλήθεια είναι ότι η Αποκριά της Καστοριάς δεν είναι τόσο διαδεδομένη όπως είναι της Κοζάνης, καθώς εμείς έχουμε τα “Ραγκουτσάρια”. Βέβαια, εμείς ως Δήμος προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε πλήθος εκδηλώσεων, έτσι ώστε να αποκτήσουμε ακόμα μεγαλύτερη αίγλη». 

Συνεχίζοντας την παράδοση

Μικρές αλλαγές θα δούμε στο έθιμο “Χάσκαρι”.  Κατά την παράδοση, στην άκρη ενός ξύλου, οι συμμετέχοντες δένουν μια κλωστή και στην άκρη της κλωστής ένα βρασμένο αυγό. Ο γεροντότερος της οικογένειας περιφέρει το αυγό καθώς αιωρείται στην άκρη της κλωστής στα στόματα των υπολοίπων μελών, οι οποίοι προσπαθούν για τρεις φορές να το “χάψουν”. Η προσπάθεια να το αρπάξουν όλοι με το στόμα δημιουργεί εύθυμη ατμόσφαιρα, ενώ η επιτυχία συνοδεύεται με ενθουσιασμό και ευχές για καλή σοδειά όλη τη χρονιά  «Θα υπάρξει από το Δήμο ένα συμβολικό δώρο στους νικητές του “Χάσκαρι” που θα λάβει χώρα στο Ντολτσό.  Ειδικότερα  θα δοθούν στα 25 άτομα που θα πιάσουν το αυγό, 25 με 30 αυγά δώρο», ενημέρωσε ο κ. Ζήσης.

 

Ο Δήμος Καστοριάς εφιστά την προσοχή των συμμετεχόντων στο έθιμο της “Μπουμπούνας”

Ο Δήμος Καστοριάς  εν όψει του εθίμου της Αποκριάς “Μπουμπούνα”, προτρέπει τους συλλόγους και τις παρέες των γειτονιών να λάβουν και οι ίδιοι μέτρα πυρασφάλειας για την ασφαλή τέλεση του εθίμου. Παράλληλα, παρακαλούνται να αποφύγουν τη χρησιμοποίηση ελαστικών και δοχείων υπό πίεση, για το λόγο ότι η επικινδυνότητα των εν λόγω υλικών αποτελούν κίνδυνο για πρόκληση πυρκαγιάς στη γύρω περιοχή κι έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Για την ιστορία, το έθιμο της  “Μπουμπούνας”, αφορά στις  φωτιές που ανάβουν τη μικρή και τη μεγάλη αποκριά οι γειτονιές και  διαγωνίζονται για τη μεγαλύτερη μπουμπούνα. Μετά το κάψιμο των εύφλεκτων υλικών, όλοι οι παριστάμενοι πηδούν τη θρακιά, “για να ρίξουν τους ψύλλους και να απαλλαγούν από το κακό”.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του  καρναβαλιού της Μεσοποταμίας

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου

  • 17:30 Παιδικό πάρτι με κλόουν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Μεσοποταμίας.
  • 20:30 Γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Μεσοποταμίας.

Κυριακή της Αποκριάς 26 Φεβρουαρίου

  • 15:00 Παρέλαση καρναβαλιστών.
  • 18:00 Άναμμα μπουμπούνας, κάψιμο καρνάβαλου και γλέντι με την ορχήστρα “CELAL AGUSEVI” στην πλατεία της Μεσοποταμίας.

Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου

  • 11:00 Εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στο άλσος Κολοκυνθούς από τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Κολοκυνθούς, με δωρεάν φασολάδα και κρασί.

orizontespress.gr

Back to top button