ΚαστοριάΚόσμοςΠαλαιά Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Ένας Πακιστανός φοιτητής φωτογραφίζει την Καστοριά το 1959 (του Ρωμύλου Μαντζούρα)

Τον Σεπτέμβριο του 1959, δεκαεννέα φοιτητές από τα τότε Ανατολικό και Δυτικό Πακιστάν, στα πλαίσια ενός προγράμματος του Ο.Η.Ε. έφτασαν στην Ελλάδα. Παρέμειναν ως υπότροφοι του καινοτόμου για την εποχή του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Αθηνών που ήταν υπό την διεύθυνση του διεθνούς εμβέλειας επιστήμονα Κωνσταντίνου Δοξιάδη. Το καλοκαίρι του 1960 πραγματοποίησαν ταξίδι στα σημαντικότερα αξιοθέατα της χώρας, ένα από τα οποία (για την εποχή εκείνη) ήταν και η Καστοριά.

Ένας από τους νεαρούς φοιτητές που αργότερα συνέχισε τις σπουδές του και την ακαδημαϊκή του καριέρα, σε ονομαστά πανεπιστήμια των Η.Π.Α., πήρε μαζί του και την φωτογραφική του μηχανή.

Σήμερα ο ογδοντάρης πλέον συνταξιούχος καθηγητής, διατηρεί ένα διαδικτυακό ημερολόγιο με φωτογραφίες και αναμνήσεις από όλα του τα ταξίδια. Μεταξύ εκατοντάδων φωτογραφιών είναι και ορισμένες από το πρώτο του αυτό ταξίδι. Ανάμεσα σε σπάνιες έγχρωμες φωτογραφίες της Αθήνας , του Ναυπλίου , των Δελφών κλπ, υπάρχουν και δύο της Καστοριάς. 80steps.me

ΦΩΤΟ 1

Η εκκλησία της Κουμπελίδικης. Στην είσοδο διακρίνονται οι φοιτητές από το Πακιστάν και μερικά παιδιά της γειτονιάς. Συντροφιά στον εμβληματικό ναό δεν κάνουν, όπως στις μέρες μας Ι.Χ. αλλά το παλιό Γυμνάσιο και ένα θαλερό δέντρο.

ΦΩΤΟ 2

Φωτογραφία από την αυλή του αρχοντικού Νατζή. Καθιστός και μεγαλοπρεπής ο ηλικιωμένος Καστοριανός που πρέπει να είναι ο κυρ Θόδωρος Νατζής , ποζάρει για έναν από τους εξωτικούς επισκέπτες, φορώντας το βαθυκύανο καλοκαιρινό του αντερί, μαύρες ψηλές κάλτσες και πάνινα παπούτσια.
Πίσω του πρέπει να είναι η νύφη του, Ελένη Γκλάβα, (ευχαριστώ Σπύρο Αναγνώστου). H σύζυγος του κ. Θόδωρου σύμφωνα με αφήγηση του κ.Νίκου Πιστικού, κόντεψε να αφήσει στον τόπο τον Βασιλιά Παύλο Α΄ όταν τον κέρασε τσίπουρο διπλής απόσταξης, μερικά χρόνια πριν από αυτή τη φωτογραφία σε επίσκεψη της Βασιλικής οικογένειας στο αρχοντικό (odos-kastoria.gr/2009/03).

 

Ο Ρωμύλος Μαντζούρας  στο Παλιες φωτογραφιες της Καστοριας.

 

Back to top button