ΚαστοριάΠαλαιά Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Ο Νίκος Κούνδουρος, η Καστοριά και ο “γητευτής των δεξιών”

Ο πρώην Δήμαρχος Καστοριάς Τάκης Παπουλίδης θυμάται τον κορυφαίο σκηνοθέτη που έφυγε

Ο Νίκος Κούνδουρος επισκέφτηκε αρκετές φορές την Καστοριά, λόγω της φιλικής σχέσης του με τις αδελφές Κουμπάνη, την ηθοποιό Μαρία και τη φωτογράφο Βασιλική (με την οποία συνεργάστηκε στον κινηματογράφο).

Επισκέφτηκε την πόλη μας σε διάφορες εποχές, μια από αυτές ήταν την περίοδο του καρναβαλιού για να δει από κοντά τα ονομαστά τοπικά μας έθιμα. Μια άλλη ήταν το 1998 με αφορμή την τιμητική προβολή της ταινίας του «Οι φωτογράφοι» από την Κινηματογραφική Λέσχη Καστοριάς.

Κάθε φορά που ερχόταν, δεν παρέλειπε να συναντηθεί με τον τότε δήμαρχο Τάκη Παπουλίδη, που όμως δεν τον αποκαλούσε δήμαρχο, αλλά με τον αρχαίο τίτλο, δημούχε. Μάλιστα του είχε …βγάλει και άλλον τίτλο, «Ο γητευτής των δεξιών» λόγω των συνεχόμενων εκλογικών νικών του αριστερού δημάρχου, σε μια πόλη που παραδοσιακά ψηφίζει δεξιά.

Ο Τάκης Παπουλίδης θυμάται από τον Νίκο Κούνδουρο, τη λεβεντιά του και την αγέρωχη μορφή του, θυμάται τις συζητήσεις που έκαναν επί παντός του επιστητού. «Τον είχα συνοδεύσει στην επίσκεψη στα πληνθόκτιστα του Καρανιώνα. Είχε εντυπωσιαστεί από την περιοχή, τα σπίτια και κυρίως τις τρύπες από τις σφαίρες που υπάρχουν ακόμα. Είχαμε επισκεφτεί και την εκκλησία του χωριού και μετά καθίσαμε στο χορτάρι και συζητούσαμε. Ο Νίκος Κούνδουρος ήταν ένα πολύ σπουδαίος και σημαντικός άνθρωπος για τον τόπο μας. Του είχα προτείνει να γίνει επίτιμος δημότης της Καστοριάς, το αφήσαμε για αργότερα, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε ποτέ»

Back to top button