ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Έθιμα της Αποκριάς στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς (φωτογραφίες)

Την Καθαρά Δευτέρα αρχίζει η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Οι προηγούμενες τρεις εβδομάδες ονομάζονται Απόκριες.  Κύριο γνώρισμα των Αποκριών είναι οι μεταμφιέσεις και τα αποκριάτικα έθιμα τα οποία διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Στην Ελλάδα υπάρχει πληθώρα εθίμων που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Στην Καστοριά την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, στις πλατείες της πόλης και στα χωριά στήνονται μεγάλες φωτιές, οι λεγόμενες «Μπουμπούνες», το οποίο θεωρείται ένα προχριστιανικό έθιμο.

Οι τοπικοί Σύλλογοι προσφέρουν στους παρευρισκόμενους γύρω από την αναμμένη μπουμπούνα, κρασί και χαλβά εν όψει της Καθαράς Δευτέρας. Λαϊκές ορχήστρες παίζουν τοπικούς παραδοσιακούς σκοπούς και ακολουθεί χορός μέχρι να σβήσει η μπουμπούνα  και να πάρει μαζί της τα κακά πνεύματα, ώστε ο εξαγνισμός της Σαρακοστής να ξεκινήσει χωρίς αυτά.

Ένα ακόμα παραδοσιακό έθιμο που τηρείται τη μέρα αυτή είναι το έθιμο του “Χάσκαρη”. Είναι ένα συμβολικό έθιμο που πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή της αποκριάς. Ένα βρασμένο αυγό δένεται με μια κλωστή, η οποία στερεώνεται σε ένα ξύλινο ραβδί (κλώστης). Ένα άτομο κρατάει το ραβδί και το κατευθύνει μπροστά από το ολάνοιχτο στόμα (χάσκει) ενός άλλου ατόμου (ο «χάσκας» ή η «χάσκα») έως ότου “πιάσει” το αυγό. Ο συμβολισμός του χάσκαρη έχει να κάνει με τη σαρακοστή. Με αυγό κλείνει το στόμα για την νηστεία, με αυγό ανοίγει ξανά το βράδυ της ανάστασης.

Το τέλος της Αποκριάς το γιορτάσαμε στο Σχολείο μας με χορό, σερπαντίνες, λαγάνες, χαλβά και «χάσκαρη».

Αφιερώσαμε λίγο από τον σχολικό μας χρόνο στην αναβίωση των παραδοσιακών μας εθίμων, ώστε να καταλάβουν οι μαθητές ότι οι Απόκριες δεν σχετίζονται μόνο με την μεταμφίεση και να νιώσουν την έννοια της Σαρακοστής.

Κυρίες  του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Σχολείου μας φρόντισαν για τα σαρακοστιανά εδέσματα, όπως χαλβά, λαγάνες, λουκούμια, δώρισαν αποκριάτικες σερπαντίνες και έκαναν «χάσκαρη» σε όλους τους μαθητές του Σχολείου.

Ευχαριστούμε  όλοι μας θερμά τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων!

Σας ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Δώρα Τελλίδου-Τζηκαλάγια

Back to top button