Ελλάδα

Η Sugar, o σκύλος-άγρυπνος φύλακας της Σοφίας. Πώς την προειδοποιεί για τις υπογλυκαιμίες του σακχαρώδη διαβήτη (βίντεο)

Θα έλεγε κανείς ότι η Sugar είναι ένας συνηθισμένος σκύλος όπως όλοι άλλοι. Είναι όμως ένα λαμπραντόρ που ξεχωρίζει από τα άλλα. Η Sugar έχει εκπαιδευτεί να ανιχνεύει τις υπογλυκαιμίες που δημιουργούνται από το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ανά πάσα στιγμή και είναι ο φύλακας άγγελος της Σοφίας που δεν την αποχωρίζεται στιγμή.

Μόλις ο σκύλος αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά στη Σοφία, τότε την πλησιάζει και τη σκουντάει. Η Σοφία πρέπει να έχει μία σχέση αγάπης με το σκύλο της για να μπορεί να νιώθει άνετα να της δείξει ότι εκείνη τη στιγμή αντιμετωπίζει πρόβλημα. Η πιο πρόσφατη ένδειξη που είχε από τη Sugar ήταν μέσα στο αυτοκίνητο όταν η οικογένεια πήγαινε κάποιο ταξίδι. Ο σκύλος σκούντηξε τη Σοφία και όντως υπήρχε υπογλυκαιμία η οποία αντιμετωπίστηκε.
Το δύσκολο είναι όταν βρίσκονται σε κόσμο όπου ο σκύλος μπορεί να ειδοποιεί αλλά ο ασθενής μπορεί να αγνοεί την ειδοποίηση.

Ο σκύλος εκπαιδεύεται με βάση τρεις πυλώνες και το πιο σημαντικό είναι να μάθει να καταλαβαίνει τη μυρωδιά που αναδύει το σώμα του ασθενή όταν έχει υπογλυκαιμία. Οι σκύλοι έχουν 300 εκατ. υποδοχείς όσφρησης – όταν αυτές των ανθρώπων δεν ξεπερνούν τις 5 εκατ. – και οι αυτοί οι 56 εκπαιδευόμενοι μπορούν να ανιχνεύσουν κάποιες ενώσεις στα ούρα που απελευθερώνει το σώμα και την αλλαγή στην αναπνοή που προκαλεί η πτώση επιπέδου γλυκόζης. Η εκπαίδευση δεν είναι εύκολη, όμως η υπομονή και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων δίνουν την επιτυχία.

Η Σοφία και η Sugar είναι αχώριστες φίλες με δικό τους κώδικα επικοινωνίας. “Ιερό” καθήκον της Sugar είναι να σώζει ανά πάσα στιγμή τη Σοφία!

livemedia.gr

One Comment

  1. Για ονομα του θεου,η υπογλυκαιμια προειδοποιει ωρες πριν.Ιδιαιτερα με τα συχρονα μιγματα ινσουλίνης που είναι πολύ φιλικα στον χρηστη.Ποιος χρειαζεται τον σκυλο,εκτος και αν το ατομο είναι πραγματικα μειωμένης νοημοσύνης.Ζω 13 χρονια με διαβητη τυπου 1,και δεν μ’εχει αιφνιδιασει ποτε η υπογλυκαιμια.

Back to top button