«Κλείδωσε» στα 5.900€ το αφορολόγητο -Ποιοι θίγονται

Έκλεισε οριστικά η μείωση του αφορολόγητου στα 5.900 ευρώ (από 8.636 σήμερα) ή διαφορετικά της έκπτωσης φόρου που θα ανέρχεται στα 1.400 ευρώ για τον άγαμο, αντί των 1.900 ευρώ που είναι τώρα.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ειδήσεις», το νέο φορολογικό καθεστώς θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2019, που θα δηλωθούν το 2020, αλλά οι παρακρατήσεις θα γίνονται από τις αρχές του χρόνου ισχύος.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, οι δύο πλευρές -κυβέρνηση και δανειστές- συμφώνησαν να κατεβάσουν το αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, προκειμένου να εξοικονομηθεί μία μονάδα του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ, από τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές για την περίοδο μετά το 2018.

Στόχος είναι να αποφευχθούν δημοσιονομικές τρύπες στους προϋπολογισμούς των ετών 2019 – 2021 που θα περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Η εξέλιξη αυτή θα πλήξει το σύνολο των φορολογούμενων, κυρίως όμως όσους βρίσκονται στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια, ενώ πολύ πιθανό είναι και το ενδεχόμενο και της αλλαγής της φορολογικής κλίμακας και των συντελεστών.

Πάντως, με πρωτοσέλιδο του δημοσίευμα του “Εθνος της Κυριακής” κατεβάζει το αφορολόγητο για τον άγαμο στα 5.600 και αύξηση του ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

aftodioikisi.gr