Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Η περιφερειακή σύσκεψη πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Καστοριά (του Γιώργου Γαπκιάδη)

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Μαρτίου η περιφερειακή σύσκεψη των συνδικαλιστικών στελεχών (αιρετών και μελών Δ.Σ. συλλόγων) της Δυτικής Μακεδονίας με θέμα την αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων και τις τρέχουσες εξελίξεις στην εκπαίδευση.

  •        Ήμουν  στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε και θεωρώ καθήκον μου να μοιραστώ μαζί σας κάποια από τα πράγματα που ειπώθηκαν. Θέλω να σας επισημάνω ότι δεν κράτησα σημειώσεις και πιθανόν κάτι –ελπίζω όχι ουσιώδες- να μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή. Να τονίσω την πολύ μικρή συμμετοχή των συναδέλφων και είναι πραγματικά πολύ κρίμα γιατί δε μας δίνονται πολλές ευκαιρίες να ενημερωνόμαστε τόσο άμεσα για τα προβλήματά μας. Θεωρώ ότι είναι ατομική ευθύνη του καθενός μας να ενημερώνεται έγκυρα και έγκαιρα για τις εξελίξεις στον χώρο της εκπαίδευσης. Ενδεικτικά σας αναφέρω κάποια από τα θέματα που μπόρεσα να συγκρατήσω.

Θανάσης Κικινής  (Πρόεδρος ΔΟΕ, ΔΑΚΕ):

  •         Η αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων πρέπει να γίνει κάτω από το πρίσμα ώστε να μην αδικείται καμία σχολική μονάδα όπου και αν βρίσκεται αυτή. Δεν είναι θέμα μόνο μίας Διεύθυνσης αλλά αφορά όλες τις Διευθύνσεις της χώρας.
  •        Για να έχει νόημα η αναμοριοδότηση πρέπει να γίνουν μεταθέσεις και να καλυφθούν τα ήδη υπάρχοντα οργανικά κενά και κάτι τέτοιο δε φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να γίνει από πλευράς Υπουργείου. Αμφισβήτησε και κατά πόσο είναι σύμφωνα με το σύνταγμα να υπάρχουν οργανικά κενά τα οποία δεν καλύπτονται.
  •         Προμετωπίδα του αγώνα της ΔΟΕ είναι να γίνουν διορισμοί. Τα νέα δεν είναι ευχάριστα ούτε για τη φετινή ούτε για την επόμενη χρονιά.
  •        Δεν υπάρχει κανένα νέο από πλευράς Υπουργείου για τους συναδέλφους που ήρθαν με μετάταξη από τη δευτεροβάθμια. Η απάντηση που παίρνουν είναι ότι εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει τίποτε.
  •        Υπάρχει συνεργασία με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και θα συνεχιστεί στο μέλλον με σκοπό να υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο. Δε θα γίνουν άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις τη φετινή σχολική χρονιά.
  •         Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εικόνα στη ΔΟΕ για την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας σχετικά με τους Διευθυντές των Σχολείων. Δεν έχει φτάσει κάτι επίσημο ούτε στο Υπουργείο ούτε σε αυτούς.
  •         Δυστυχώς δεν υπάρχουν προτάσεις από τα πρωτοβάθμια όργανα προς τη ΔΟΕ. Σπάνια στις συνεδριάσεις των Συλλόγων υπάρχει απαρτία και ως εκ τούτου η οποιαδήποτε πρόταση δεν μπορεί να είναι κάτι επίσημο που να εκφράζει τη θέληση των συναδέλφων.
  •         Οι έντεκα που συμμετέχουν στο Δ.Σ. δεν είναι οι σοφοί για να παίρνουν όλες τις αποφάσεις. Δεν υπάρχουν εισηγήσεις από τους τοπικούς συλλόγους ειδικά για επιστημονικά θέματα. Για το λόγο αυτό δεν υπάρχει επίσημη θέση της Ομοσπονδίας για το μάθημα των Θρησκευτικών.

 

Σταύρος Πετράκης  (Αντιπρόεδρος ΔΟΕ, ΔΗΣΥ)

  •         Η κατάργηση των ΕΑΕΠ οδήγησε στο να έχουμε φέτος 6.000 αναπληρωτές λιγότερους κυρίως δασκάλους και νηπιαγωγούς. Τα (τα ΕΑΕΠ) χαρακτήρισαν «Σχολεία της Διαμαντοπούλου» για να υποβαθμίσουν και να υποτιμήσουν το έργο τους και την προσφορά τους. Φταίνε κάποιες παρατάξεις γιατί με αυτά που έλεγαν για τα ΕΑΕΠ και τα ολοήμερα έστρωσαν τον δρόμο στο Υπουργείο να προβεί στις αλλαγές που ήθελε στο ωρολόγιο πρόγραμμα και να οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες συναδέλφους.
  •         Με βάση το Σύνταγμα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δυνατότητα να μεταβιβαστούν τα σχολεία στους Δήμους. Όμως γίνονται συστηματικά προσπάθειες για να οδηγηθούμε κάποτε εκεί. Η αλλαγή του προγράμματος στα ολοήμερα νηπιαγωγεία αλλά και τα δημοτικά που χάνουν τον παιδαγωγικό και επιστημονικό τους ρόλο και μετατρέπονται σε χώρους απασχόλησης των παιδιών εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Ήδη υπάρχει σκέψη να μεταφερθούν τα ΚΔΑΠ στα σχολεία οπότε εύκολα στη συνέχεια μπορεί να αναλάβουν όλη την απογευματινή ζώνη από τη στιγμή που ο ρόλος του ολοήμερου σχολείου θα είναι η απασχόληση των παιδιών.
  •         Είναι πολύ σημαντική για τον κλάδο μας η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.
  •         Σε παρατήρηση συναδέλφων ότι πολλές φορές φαίνεται ότι η ΔΟΕ απλά παρακολουθεί τα γεγονότα και δεν προηγείται αυτών, απάντησε ότι στην πραγματικότητα το Προεδρείο της ΔΟΕ είναι η μειοψηφία και δεν μπορεί αυτό να πάρει μόνο τους την απόφαση για να βγει μία ανακοίνωση. Η πλειοψηφία ανήκει στις Παρεμβάσεις, την ΕΡΑ, το ΠΑΜΕ και την Ανεξάρτητη Κίνηση.
  •        Η ανακοίνωση που βγήκε ότι είναι ανεπιθύμητος ο Ομπάμα στην Ελλάδα, η μη ανακοίνωση για τη στάση του Υπουργείου στον αιρετό του ΚΥΣΠΕ Κ. Παληγιάννη  Βασίλη και σε πολλά άλλα θέματα οφείλεται στη στάση αυτών των παρατάξεων.

 

  • Γιώργος Τρούλης (Μέλος ΔΟΕ, Ανεξάρτητες Κινήσεις)
  •         Πρέπει η ΔΟΕ να έχει προτάσεις για όλα τα θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και να μην ακολουθεί τις εξελίξεις.
  •         Τα ΕΑΕΠ δεν έχουν να προσφέρουν κάτι καλύτερο στην εκπαίδευση. Δεν είναι λογικό να λέμε ότι με το πρόγραμμα των ΕΑΕΠ θα δούλευαν άλλες έξι χιλιάδες συνάδελφοι, γιατί μετά πρέπει να πούμε ότι θα κρατάμε τα παιδιά μέχρι τις οκτώ στο σχολείο για να δουλέψουν και άλλες 50.000 συνάδελφοι.

 

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

  •        Αυτά μπόρεσα να συγκρατήσω και ελπίζω σε κάτι να μπόρεσα να σας φανώ χρήσιμος. Για το τέλος μία προσωπική μου παρατήρηση: Συνδικαλισμός δεν είναι να πηγαίνεις στα σχολεία και να λες ψέματα. Αυτό είναι απάτη. Μπορεί σε κάποιους συναδέλφους  -που δεν έχουν τον χρόνο να ενημερωθούν σωστά- να φέρνει κάποια αποτελέσματα, όταν όμως προσπαθείς με τα ψέματα να κάνεις διάλογο με συνδικαλιστές που γνωρίζουν καλά τα θέματα, παθαίνεις αυτά που είδαμε προχθές την Δευτέρα.

Σας ευχαριστώ πολύ

Γαπκιάδης Γιώργος

 

Back to top button