Ελλάδα

Σεφταλιές με μπόλια από την Κύπρο

Υλικά συνταγής

  • μπόλια (σκέπη): 1 αρνίσια
  • κιμάς: 1 κιλό μοσχαρίσιος και αρνίσιος ανάμεικτος
  • χαλούμι :200 γρ., τριμμένο στον τρίφτη
  • ψίχα ψωμιού: 2-3 φέτες μουσκεμένες σε νερό και καλά στυμμένες
  • βούτυρο ή ελαιόλαδο: 3 κουταλιές
  • κρεμμύδια: 2 μεγάλα, χοντροκομμένα
  • μαϊντανός: 3 κουταλιές, ψιλοκομμένος
  • κύμινο: λίγο
  • αλάτι: όσο θέλετε
  • πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
  • γάλα: 8 κουταλιές
  • ξίδι: λίγο για την μπόλια

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε καλά την μπόλια με ξίδι και νερό. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι ή το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Κατόπιν προσθέτετε το μαϊντανό και το πιπέρι. Αποσύρετε το κρεμμύδι από τη φωτιά.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τον ανάμεικτο κιμά με το μείγμα του κρεμμυδιού, την ψίχα του ψωμιού, το γάλα και αλατοπιπερώνετε. Ζυμώνετε τα υλικά μέχρις ότου γίνουν αφράτο μείγμα. Στη συνέχεια κόβετε την μπόλια σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Βάζετε σε κάθε κομμάτι περίπου μία κουταλιά από το μείγμα του κιμά και τυλίγετε σε μικρό ρόλο.
  3. Περνάτε τις σεφταλιές σε μεταλλικά ή ξύλινα σουβλάκια και τις ψήνετε στο γκριλ ή στα κάρβουνα για 15-20΄ γυρίζοντάς τες και από τις δύο πλευρές. Προσέχετε να μη σας αρπάξουν. Τις σερβίρετε αμέσως.

Mix & Match

Ζόρικος μεζές για μερακλήδες που αγαπούν τις έντονες γεύσεις και τις δυνατές συγκινήσεις. Οι σεφταλιές προτιμούν τα κόκκινα πληθωρικά κρασιά, παλαιωμένα σε βαρέλι και οινοποιημένα έτσι που να αποκαλύπτουν πικάντικους και αρρενωπούς χαρακτήρες. Αρκετές τέτοιες επιλογές θα βρούμε στο λεγόμενο Νέο Κόσμο κι ένα καλό παράδειγμα είναι τα αυστραλέζικα και νοτιαφρικάνικα Shiraz.

Απολαύστε με

  • Κόκκινο κρασί

icookgreek.com

Back to top button