Για τον «πατέρα του ροκ εν ρολ»:5 ατάκες του σπουδαίου Chuck Berry

Ο Charles Edward Anderson, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του, γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1926 στο Σεντ Λούις του Μιζούρι και ήταν το 4ο παιδί της οικογένειάς του, από τα 6 συνολικά. Ο πατέρας του ήταν ιερέας σε εκκλησία Βαπτιστών, ενώ η μητέρα του ήταν διευθύντρια σχολείου. Το 1944, ο Μπέρι συνελήφθη για ληστεία που διέπραξε στο Κάνσας Σίτι.

Όταν αποφυλακίστηκε το 1947, στα 21α γενέθλιά του, παντρεύτηκε τη Θαμέτα Σαγκς και απέκτησε μια κόρη μαζί της.

Ξεκίνησε την καριέρα του τραγουδώντας τραγούδια των Νατ Κινγκ Κόουλ και Μάντι Γουώτερς. Τον Μάιο 1955, υπέγραψε συμβόλαιο με την Τσες Ρέκορντς.

Τον Ιούνιο 1956, βγάζει την πρώτη μεγάλη του επιτυχία, το Roll Over Beethoven, που φτάνει στο #29 των ΗΠΑ. Αργότερα, βγάζει της μεγαλύτερες επιτυχίες του School Days, Rock and Roll Music, Sweet Little Sixteen και Johnny B. Goode.

Είχε βραβευθεί με Grammy το 1984 για τη συνολική του προσφορά στη μουσική, ενώ το 1986 ήταν από τους πρώτους που μπήκαν στο Rock and Roll Hall of Fame.

  • «Μην αφήσεις το ίδιο σκυλί να σε δαγκώσει 2 φορές».

 

  • «Το ροκ μου φέρθηκε τόσο καλά. Το ροκ ήταν το παιδί μου και το εγγόνι μου».

 

  • «Δεν μπαίνεις στο στούντιο αποφασισμένος να ηχογραφήσεις μία μεγάλη επυχία. Μεγάλη επιτυχία γίνεται μόνο όταν αρέσει στον κόσμο».

 

  • «Μεγάλωσα πιστεύοντας ότι τέχνη είναι μόνο η ζωγραφική μέχρι τη στιγμή που ανακάλυψα τη μουσική. Τότε κατάλαβα ότι ήμουν ένας καλλιτέχνης που δεν ζωγράφιζε».

 

  • «Από τα 5 πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή η υγεία είναι το πρώτο. Η γνώστη είναι το δεύτερο και το πλούτος είναι το τρίτο. Αδυνατώ να θυμηθώ ποια ήταν τα άλλα δύο».

 

Όταν ο Berry άλλαξε για πάντα τη μουσική στα τέλη της δεκαετίας του 50:

womantoc.gr

shares