ΚαστοριάΝεστόριο

Έφυγε η τελευταία Πόντια των Κομνηνάδων σε ηλικία 99

Συγκίνηση στις Κομνηνάδες και όχι μόνο, που αποχαιρέτησε για το ουράνιο ταξίδι την εναπομείνασα τελευταία Πόντια πρώτης γενεάς  αιωνόβια Αναστασία Καραγιαννίδου που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες της ίδιας και της οικογένειάς της η κυρά Αναστασία γεννήθηκε στην πόλη Ορντού  του Πόντου (η αρχαιοελληνική πόλη Κοτύωρα) και μεγάλωσε στη Διποταμία Καστοριάς. Ήταν κόρη του Ηλία και της Ευθυμίας Καραγιαννίδη. Στον ξεριζωμό του 1924 ήρθαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στη Διποταμία Καστοριάς. Παντρεύτηκε στις Κομνηνάδες τον Ανέστη Καραγιαννίδη και απέκτησε 4 παιδιά, (ένα αγόρι και τρεις κόρες), δέκα εγγόνια και πέντε δισέγγονα.

Έχοντας πλήρη διαύγεια κατέθετε συνεχώς τις μαρτυρίες της για την κατάσταση που επικρατούσε γύρω από την οικογένειά της στον Πόντο, για τα πρώτα χρόνια της μετεγκατάστασης και της προσφυγιάς – ζωντανές αποδείξεις για τα δεινά που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός.

Η κηδεία της Αναστασίας έγινε, μέσα σε κλήμα συγκίνησης, την Τετάρτη 15 Μαρτίου στις 3 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου Κομνηνάδων.

Αιωνία της η μνήμη

Back to top button