Καστοριά

Ζητούν τη δημιουργία νέου Δήμου βορειοανατολικά της Καστοριάς

Μετά από αποφάσεις Τοπικών Συμβουλίων των τοπικών κοινοτήτων Κορησού, Λιθιάς, Βασιλειάδας και Μελισσοτόπου ζητείται η δημιουργία νέου Δήμου Βορειοανατολικά της Καστοριάς.

Διαβάστε αναλυτικά το σκεπτικό των αποφάσεων των ανωτέρω τοπικών συμβουλίων.

Θέμα: «Αίτημα για την δημιουργία νέου Δήμου Β.Α. Καστοριάς.»

Για το ανωτέρω θέμα της συνεδρίασης ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου έθεσε υπόψη του συμβουλίου την ανάγκη λήψης απόφασης επισημαίνοντας ότι ένα βασικό χαρακτηριστικό της χωροταξικής διάρθρωσης του Δήμου Καστοριάς που διαμόρφωσε ο νόμος «Καλλικράτης» είναι η δημιουργία ενός πολύ μεγάλου σε έκταση και πληθυσμό Δήμου, εσωτερικά πολύ ανομοιογενούς.

Τα αποτελέσματα ήδη τα ζούμε όλοι μας και δεν είναι αισιόδοξα. Η λύση αυτή, ως επιλογή ,είχε ελάχιστα λειτουργικά κριτήρια, όπως γεωμορφολογίες, συγκοινωνιακές, παραγωγικές, κοινωνικές, ιστορικές, πολιτισμικές, ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας Δήμος με πολλές ταχύτητες στο εσωτερικό του. Ο υπάρχων Δήμος είναι Αστικός Δήμος, κατά κύριο λόγο, που προσαρτήθηκαν και καθαρά αγροτικές, κτηνοτροφικές, ορεινές περιοχές που παραμένουν σε σχετικό περιθώριο του ενδιαφέροντος του στα χρόνια που ήδη υπάρχει.

Η εξυπηρέτηση της αγροτικής, κτηνοτροφικής, αλιευτικής, δασικής, γενικότερα της παραγωγικής ανάπτυξης, αλλά και, με βάση μια γενικότερη θεώρηση, μιας ευρείας πολιτικής υπαίθρου, που θα έπρεπε να είναι κύρια χαρακτηριστικά για την ύπαρξη ενός συμπαγούς, δημιουργικού και αποτελεσματικού Δήμου, απλά δεν μπορούν να υπάρχουν σε έναν τέτοιο, όπως ο σημερινός Δήμος Καστοριάς. Έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στα όρια τουλάχιστον των πρώην ¨Καποδιστριακών¨ Δήμων Μακεδνών, Αγ.Αναργύρων, Κλεισούρας, αλλά και σε όμορες κοινότητες και οικισμούς, και είναι ήδη μεγάλο αίτημα, η δημιουργία ενός Νέου Δήμου που τα κριτήρια ύπαρξης του είναι άκρως ενωτικά, λειτουργικά και δυναμικά για μια Τοπική Ανάπτυξη.

Ζητάμε, λοιπόν, να επανεξεταστεί η χωροταξία του υπάρχοντος Δήμου Καστοριάς, η «απελευθέρωση» του από περιοχές «βαρίδια» που του είναι σήμερα και η αναδημιουργία νέων Δήμων με πιο ομοιογενή χαρακτηριστικά με μεγαλύτερη γεωγραφική και κοινωνική ενότητα και ταυτότητα.

Ζητάμε από το Υπουργείο Εσωτερικών, εν όψει μάλιστα και της σχετικής αναθεώρησης του υπάρχοντα νόμου του «Καλλικράτη» να ανοίξει και το θέμα της αναδιαμόρφωσης του χωροταξικού πλαισίου. Ένας τέτοιος Νέος Δήμος, στα όρια που ήδη αναφέρονται, θα διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες κοινωνικής εγγύτητας, θα βελτιώσει το κλίμα και τα περιθώρια μιας καλύτερης ζωής σε όλους μας και ιδιαίτερα στα παιδιά μας.

Ο Πρόεδρος κάλεσε το συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.

Το Τοπικό συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση έχοντας υπόψη την εισήγηση του προέδρου

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Ομόφωνα

Την αποστολή της παρούσας απόφασης και την προώθηση του αιτήματος για την δημιουργία νέου Δήμου Β.Α. Καστοριάς σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς επισημαίνοντας ότι ένα βασικό χαρακτηριστικό της χωροταξικής διάρθρωσης του Δήμου Καστοριάς που διαμόρφωσε ο νόμος «Καλλικράτης» είναι η δημιουργία ενός πολύ μεγάλου σε έκταση και πληθυσμό Δήμου, εσωτερικά πολύ ανομοιογενούς. Τα αποτελέσματα ήδη τα ζούμε όλοι μας και δεν είναι αισιόδοξα.

Η λύση αυτή, ως επιλογή ,είχε ελάχιστα λειτουργικά κριτήρια, όπως γεωμορφολογίες, συγκοινωνιακές, παραγωγικές, κοινωνικές, ιστορικές, πολιτισμικές, ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας Δήμος με πολλές ταχύτητες στο εσωτερικό του. Ο υπάρχων Δήμος είναι Αστικός Δήμος, κατά κύριο λόγο, που προσαρτήθηκαν και καθαρά αγροτικές, κτηνοτροφικές, ορεινές περιοχές που παραμένουν σε σχετικό περιθώριο του ενδιαφέροντος του στα χρόνια που ήδη υπάρχει.

Η εξυπηρέτηση της αγροτικής, κτηνοτροφικής, αλιευτικής, δασικής, γενικότερα της παραγωγικής ανάπτυξης, αλλά και, με βάση μια γενικότερη θεώρηση, μιας ευρείας πολιτικής υπαίθρου, που θα έπρεπε να είναι κύρια χαρακτηριστικά για την ύπαρξη ενός συμπαγούς, δημιουργικού και αποτελεσματικού Δήμου, απλά δεν μπορούν να υπάρχουν σε έναν τέτοιο, όπως ο σημερινός Δήμος Καστοριάς.

Έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στα όρια τουλάχιστον των πρώην ¨Καποδιστριακών¨ Δήμων Μακεδνών, Αγ.Αναργύρων, Κλεισούρας, αλλά και σε όμορες κοινότητες και οικισμούς, και είναι ήδη μεγάλο αίτημα, η δημιουργία ενός Νέου Δήμου που τα κριτήρια ύπαρξης του είναι άκρως ενωτικά, λειτουργικά και δυναμικά για μια Τοπική Ανάπτυξη.

Ζητάμε, λοιπόν, να επανεξεταστεί η χωροταξία του υπάρχοντος Δήμου Καστοριάς, η «απελευθέρωση» του από περιοχές «βαρίδια» που του είναι σήμερα και η αναδημιουργία νέων Δήμων με πιο ομοιογενή χαρακτηριστικά με μεγαλύτερη γεωγραφική και κοινωνική ενότητα και ταυτότητα.

Ζητάμε από το Υπουργείο Εσωτερικών, εν όψει μάλιστα και της σχετικής αναθεώρησης του υπάρχοντα νόμου του «Καλλικράτη» να ανοίξει και το θέμα της αναδιαμόρφωσης του χωροταξικού πλαισίου.

Ένας τέτοιος Νέος Δήμος, στα όρια που ήδη αναφέρονται, θα διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες κοινωνικής εγγύτητας, θα βελτιώσει το κλίμα και τα περιθώρια μιας καλύτερης ζωής σε όλους μας και ιδιαίτερα στα παιδιά μας.

antennes.gr

Back to top button