Ελλάδα

Γιατί «επιστρέφουν» Σημίτης και Καραμανλής

Ο Κώστας Καραμανλής έσπασε την αφωνία οκτώ ετών για να διακηρύξει την πολιτική του κάθαρση και δικαίωση μετά την αθωωτική δικαστική απόφαση για το Βατοπέδι. Και για να δώσει, αυτομάτως, τροφή σε νέα σενάρια επανόδου του σε πρωταγωνιστικό πολιτικό ρόλο.

Ο Κώστας Σημίτης σπάει την δική του… επιλεκτική αφωνία για να περάσει σε πρώτο, τηλεοπτικό πλάνο. Αύριο Τρίτη, δίνει την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία, στον ΣΚΑΙ (στον Παύλο Τσίμα και τη Σία Κοσιώνη). Και ζητά άμεσες εκλογές ταυτιζόμενος πλήρως με το αίτημα διαρκείας της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το timing της «επιστροφής» και των δύο πρώην πρωθυπουργών δεν είναι τυχαίο. Και, παρ’ ότι κινούνται από διαφορετικές αφετηρίες και με διαφορετικές προθέσεις και στοχεύσεις, η παράλληλη δραστηριότητά τους αφήνει πολιτικό ίζημα.

Οι εκλογές και η προανακριτική για τα εξοπλιστικά

Ο Κώστας Σημίτης πρωταγωνίστησε επί μακρόν παρασκηνιακά στις διεργασίες για το «νέο κέντρο» ή τη νέα «κεντροαριστερά» – από τα εγχειρήματα της «Ελιάς» και των «58» έως το, υπό κλυδωνισμούς σήμερα, Ποτάμι και την «Ωρα Απφάσεων» των Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη και Ραγκούση.

Τα εγχειρήματα αυτά δεν του βγήκαν, η επιχείρηση «επανένωσης» και «επανεκκίνησης» του ΠΑΣΟΚ συρρικνώνει ακόμη περισσότερο τον χώρο επιρροής του και το νέο δίπολο αριστεράς – νεοφιλελευθερισμού που διαμορφώνει ο Αλέξης Τσίπρας απειλεί να διαγράψει δια παντός την, όποια, παρακαταθήκη του σημιτικού εκσυγχρονισμού από τον πολιτικό χάρτη.

Επιπροσθέτως – και ίσως και κυρίως -, βλέπει την ίδια τη διακυβέρνησή του να οδεύει πλέον στο εδώλιο μέσα από την προανακριτική για τα εξοπλιστικά προγράμματα στην περίοδο Παπαντωνίου. Αυτή η προανακριτική, η σύσταση της οποία ψηφίζεται αύριο στη Βουλή, ήταν σύμφωνα με πρόσωπα κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, το πολιτικό casus belli για τον Κώστα Σημίτη. Ο οποίος μπορεί ουδέποτε να έκανε αυτοκριτική για τα σκάνδαλα των υπουργών του και το πάρτι της διαπλοκής επί των ημερών του, εξακολουθεί όμως να διεκδικεί ρόλο στις εξελίξεις. Και να διαπιστώνει, κατά τις ίδιες πηγές, κενό στον χώρο της κεντροαριστεράς και των «φιλοευρωπαϊκών και προοδευτικών» δυνάμεων.

Το εάν η πλήρωση αυτού του κενού μπορεί να περνά μέσα από ακόμη πιο στενές γέφυρες με την δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη – πέραν του κοινού αιτήματος για άμεσες εκλογές – ίσως φανεί και στο αυριανό τηλεοπτικό του μήνυμα.

Το Βατοπέδι και το καραμανλικό come back

Το «κέντρο», και η πέριξ αυτού ασαφής κεντροδεξιά και κεντροαριστερά, αποτελούσε ανέκαθεν το πεδίο στόχευσης και του Κώστα Καραμανλή, από την εποχή ακόμη του θολού «μεσαίου χώρου». Ο ίδιος επιμένει – μέσω των γνωστών, εδώ και μια οκταετία, «κύκλων» του – ότι δεν ενδιαφέρεται ούτε να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε να ηγηθεί ως πρωθυπουργός οικουμενικής κυβέρνησης ή κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Η αθωωτική δικαστική απόφαση όμως για το Βατοπέδι απελευθέρωσε πολιτικές δυνάμεις και άνοιξε ξανά πεδίο ζυμώσεων. Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο πλέον στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, δίνει τη μία συνέντευξη μετά την άλλη και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής του στην πολιτική σκηνή, ο εκπρόσωπος της καθαρής δεξιάς και αντιπρόεδρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αδωνις Γεωργιάδης σπεύδει να συναντήσει τον πρώην πρωθυπουργό και να χτίσει γέφυρες, και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος τον βάζει στο ίδιο κάδρο με τον Αλέξη Τσίπρα για να διακηρύξει ότι ουδείς εκ των δύο υπήρξε παιδί της διαπλοκής.

Κατά τους μυημένους στις γαλάζιες βαρονίες, «ο Καραμανλής ουδέποτε έφυγε οριστικά, και ο ίδιος θα επιλέξει πώς και πότε θα επιστρέψει». Κατά τους πλέον καχύποπτους εντός και εκτός ΝΔ επένδυσε σε μια άτυπη συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει πολιτική ασυλία επί των πεπραγμένων της πενταετίας 2004-2009 και να επιστρέψει με υπερκομματικό μανδύα και ευρεία αποδοχή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντώντας ακριβώς σ’ αυτά τα σενάρια περί «υπόγειας συνεργασίας» με τον Καραμανλή, μίλησε χθες, στη συνέντευξή του στη RealNews για «θεωρίες συνωμοσίας» με μοναδικό στόχο «μικροκομματικά και εσωκομματικά οφέλη της μείζονος ή της ήσσονος αντιπολίτευσης». Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής, δε, διαρρέει εσχάτως, πάντοτε μέσω των κύκλων του, ότι «ο Τσίπρας απογοήτευσε» και ότι «έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Μένει να φανεί εάν πρόκειται για απλή πολιτική εκτίμηση ή εάν η αντίστροφη μέτρηση αφορά κυρίως τα σχέδια της δικής του πολιτικής επανόδου….

tvxs.gr

Back to top button