Ελλάδα

«Σαφάρι» του ΥΠΟΙΚ για τα ανασφάλιστα οχήματα

Από τα 6,4 εκατομμύρια καταγεγραμμένα αυτοκίνητα, ασφαλισμένα εμφανίζονται τα 5, 5 εκ, ενώ για τα 900.000 ανασφάλιστα, αρχίζει το «σαφάρι» για τον εντοπισμό τους μέσω διασταύρωσης με τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας της περιόδου 2013 -2016, αλλά και με την κατάθεση πινακίδων.

Πριν οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των ανασφάλιστων και αναρτηθεί στο Διαδίκτυο ο απολογισμός του ελέγχου, θα δοθεί προθεσμία στους ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων για «επιβεβαίωση ή διαφωνία», καθώς και για εξηγήσεις, καθώς υπάρχει πιθανότητα να έχουν αποσύρει το όχημα και αυτό το δεδομένο να μην έχει περάσει στο σύστημα.

 Τα ειδοποιητήρια από την Εφορία, προβλέπουν δεκαήμερη προθεσμία για να πληρωθεί το μισό πρόστιμο, με παράβολο 250 ευρώ, αφού γίνει ασφάλιση.

Εαν περάσει η προθεσμία των δέκα ημερών το πρόστιμο ανέρχεται στα 500 ευρώ και η αφαίρεση διπλώματος, άδειας και πινακίδων ισχύει για έξι μήνες.

Ωστόσο, τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας δεν εμφανίζονται παρά μετά από 2-3 έτη στην εικόνα φορολογούμενου, και τότε μπορεί να τα εντάξει στη ρύθμιση των 12 δόσεων.

Μέχρι να ενταχθούν δεν δίνεται δυνατότητα να βεβαιωθούν από εφορία και σε περίπτωση μεταβίβασης του οχήματος θα πρέπει να πληρώσει τα τέλη διπλάσια, με την προσαύξηση.

Πέρυσι, είχε προβλεφτεί η δυνατότητα οι φορολογούμενοι να πάρουν πινακίδες πίσω και να πληρώσουν τα μισά τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με πόσους μήνες ήθελαν να κυκλοφορήσουν το αυτοκίνητο ,αλλά φέτος δεν προβλέπεται.

‘Οταν το αυτοκίνητο κυκλοφορήσει για διάστημα κάτω των 12 μηνών, το τεκμήριο διαβίωσης διαιρείται δια των μηνών που έχει κυκλοφορήσει.

Ωστόσο , χωρίς ρύθμιση για τέλη ανάλογα των μηνών κυκλοφορίας του οχήματος, το κόστος επιβαρύνει τους καταναλωτές – τουρίστες στις νησιωτικές περιοχές, επισημαίνει παράλληλα στην ΕΡΤ ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Νίκος Γρυλλάκης

Back to top button