Αθλητικάευρωπη

Ξεχάστε αυτά που ξέρατε – Τι αλλάζει σε Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ

Είχαν γίνει γνωστές από τον περασμένο Σεπτέμβριο στο συμβούλιο του ECA στην Γενεύη, αλλά και τον προηγούμενο Δεκέμβριο οι αρκετές αλλαγές στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Γιουρόπα Λιγκ την τριετία 2018-2021.

Σήμερα, απέκτησαν πιο αναλυτική μορφή στο συμβούλιο του ECA που έγινε στην Αθήνα, καθώς έδωσε το «παρών» και ο γενικός γραμματέας της UEFA, Τζόρτζιο Μαρκέτι, ο οποίος έδωσε στους 155 συλλόγους αναλυτικά τις αλλαγές.

Η ώρα

Πάμε στα εύκολα. Στο θέμα των ωρών. Ξεχάστε το 21:45. Αυτό… παλιά. Πλέον, θα γίνονται δύο παιχνίδια στις 20:00 και τα άλλα έξι της ημέρας στις 22:00. Και την Τρίτη και την Τετάρτη. Καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στα ματς του Γιουρόπα Λιγκ. Στα νοκ άουτ παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ όλα θ’ αρχίζουν στις 22:00, όπως φυσικά και ο τελικός, ο οποίος θα γίνεται Σάββατο (ούτε εδώ υπάρχει αλλαγή, εκτός από την ώρα).

Οι όμιλοι του Champions League

Πώς διαμορφώνεται το νέο Τσάμπιονς Λιγκ; Οι 26 από τις 32 ομάδες των ομίλων πλέον θα γίνονται γνωστές με το τέλος της προηγούμενης σεζόν.

Ποιες θα είναι αυτές;

– 16 ομάδες από τις πρώτες τέσσερις χώρες στην κατάταξη. Για την ώρα δηλαδή Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία και Ιταλία θα βάζουν αυτόματα τις πρώτες τέσσερις ομάδες των πρωταθλημάτων τους στο Τσάμπιονς Λιγκ. Χωρίς προκριματικά.

– 4 ομάδες από τις χώρες 5 και 6 (Πορτογαλία και Γαλλία στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν. Δηλαδή ο πρώτος και ο δεύτερος από τις συγκεκριμένες χώρες).

– 4 ομάδες από τις χώρες 7 έως και 10 (Ρωσία, Ουκρανία, Βέλγιο, Ολλανδία στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν). Οι πρωταθλητές δηλαδή.

– Ο κάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ.

– Ο κάτοχος του Γιουρόπα Λιγκ.

Εδώ μια υποσημείωση. Εάν ο κάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ είναι ήδη μία από τις ομάδες που έχουν εξασφαλισμένη θέση και από το πρωτάθλημα, τότε η 11η χώρα της βαθμολογίας θα βάλει αυτόματα ομάδα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Δεύτερη υποσημείωση. Εάν ο κάτοχος του Γιουρόπα Λιγκ είναι ήδη μία από τις ομάδες που έχουν εξασφαλισμένη θέση και από το πρωτάθλημα, τότε η 5η χώρα βάζει και τρίτη ομάδα αυτόματα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Προκριματικά

Αυτή θα χωριστεί σε πρωταθλητές και μη πρωταθλητές, όπως ήταν μέχρι τώρα. Βεβαίως, τα εισιτήρια μειώνονται από δέκα σε έξι. Τα 2 θα πάνε στους μη πρωταθλητές και τα 4 στους πρωταθλητές.

Οι όμιλοι του Europa League

Εδώ είναι πιο ανοιχτά τα πράγματα. Μιας και από τις 48 ομάδες του Γιουρόπα Λιγκ θα είναι γνωστές από το τέλος της σεζόν μόνο οι 17. Οι υπόλοιπες θα βγαίνουν από τις προκριματικές φάσεις. Εδώ δεν υπάρχουν τρομερές αλλαγές, παρά μόνο ότι η 5η θέση στην κατάταξη των χωρών βάζει αυτόματα δεύτερη ομάδα στους ομίλους.

Το… τυρί και η «φάκα»

Στο πλάνο που έδωσε η UEFA για να… χρυσώσει το χάπι στους μικρότερους που θα καταλήγουν στο Γιουρόπα Λιγκ, έκανε γνωστό πως θ’ αυξηθούν οι ομοσπονδίες που θα βρίσκονται στους ομίλους.

Την τριετία 2015-18 συμμετείχαν 22 διαφορετικές ομοσπονδίες σε Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ. Βεβαίως, ήταν 17 διαφορετικές ομοσπονδίες στο Τσάμπιονς Λιγκ και 17 στο Γιουρόπα.

Την τριετία μπορεί ο συγκεκριμένος αριθμός ν’ αυξηθεί (26 με 27 διαφορετικές ομοσπονδίες), αλλά στο Τσάμπιονς Λιγκ θα μειωθεί ο αριθμός σε 14 (ή 15) και στο Γιουρόπα θα αυξηθεί σε 22. Δείγμα του πόσο «κλείνει» το Τσάμπιονς Λιγκ και πόσο ανοίγει το Γιουρόπα.

filathlos.gr

Back to top button