ΕκδηλώσειςΕλλάδαΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Το Δημοτικό Σχολείο Πολυκάρπης αγκαλιάζει το Ρέθυμνο (σειρά φωτογραφιών – βίντεο)

Το σχολείο έχει τον μαγικό τρόπο να διευρύνει τους ορίζοντές μας, να ενώνει ανθρώπους, πολιτισμούς και στοιχεία ιστορίας… Το Δημοτικό Σχολείο Πολυκάρπης Καστοριάς ξεκίνησε πριν δύο χρόνια τη συνεργασία του με το 16ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου Κρήτης. Αφορμή ήταν η ενασχόληση του σχολείου του Ρεθύμνου με την ιστορία του νησιού και συγκεκριμένα με τη συμμετοχή των Κρητικών στον Μακεδονικό Αγώνα. Η κοινή ιστορία Μακεδονίας-Κρήτης και από τα αρχαία χρόνια ακόμα, μας έδωσε την ευκαιρία να γνωριστούμε, να αλληλεπιδράσουμε και να συμπορευτούμε.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο σχολείων ξεκίνησαν να επικοινωνούν με τη βοήθεια της τεχνολογίας με τηλεδιασκέψεις, ανταλλάσσοντας πληροφορίες για τα μνημεία, την παράδοση και τον πολιτισμό των δύο τόπων, ανταλλάσσοντας μουσικά ακούσματα, αλλά επίσης στέλνοντας πακέτα με γράμματα, παραδοσιακά προϊόντα και χειροποίητα δώρα….

Πέρσι (Μάρτιος 2016) μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου επισκέφθηκαν την Καστοριά και το σχολείο μας. Βρεθήκαμε όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, σε μια γεμάτη ζεστασιά εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου μας. Τα παιδιά μας, μέσα από μια διασκευασμένη δραματοποίηση καστοριανού παραμυθιού, έδωσαν γεύση και από τους δύο τόπους, την κοινή ιστορία τους, τη ντοπιολαλιά, τις ασχολίες των κατοίκων, την ιδιοσυγκρασία τους… Τραγουδήσαμε καστοριανά τραγούδια, χορέψαμε τοπικούς χορούς και γευτήκαμε παραδοσιακά προϊόντα των δύο τόπων. Οι τοίχοι του σχολείου μας σείστηκαν και από τις μαντινάδες, τις μουσικές και τα δρώμενα των φίλων μας από την Κρήτη.

Φέτος (17-19 Μαρτίου) ήρθε η σειρά του σχολείου μας να επισκεφθεί το όμορφο νησί της Κρήτης. Με αφορμή την επίσκεψη αυτή, οι μαθητές του σχολείου μας ετοίμασαν μια ταινία, ένα ταξίδι στον χρόνο, στην παραδοσιακή Καστοριά. Στόχος να μεταφερθούν στοιχεία της λαογραφίας καθώς και φυσικές ομορφιές του τόπου μας στους συμπατριώτες μας στην Κρήτη , αλλά και να βιώσουν τα παιδιά τη ζωή της παλιάς Καστοριάς. Το τελευταίο  λιθαράκι στην προετοιμασία του ταξιδιού, η επίσκεψη αεροσυνοδού στο σχολείο μας… Με εφόδια την οργάνωση, το μεράκι, την αγάπη για τον τόπο μας και την παράδοσή μας, αλλά και τη δίψα να γνωρίσουμε από κοντά έναν άλλο τόπο της όμορφης Ελλάδας μας, ξεκινήσαμε  το ταξίδι μας. Μαθητές, γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, οι δύο σχολικές σύμβουλοι της περιφέρειάς μας, καθώς και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυκάρπης «Δημιουργία» ξεκινούν για την «αποστολή» …

Στην Κρήτη, οι φίλοι μας μάς επιφύλαξαν τη θερμότερη υποδοχή, που μας άφησε όλους συγκινημένους. Το πάντρεμα των δύο τόπων πραγματοποιήθηκε και με την αναπαράσταση ενός γάμου, με γαμπρό Καστοριανό και νύφη από την Κρήτη. Σε έναν κατάμεστο από κόσμο χώρο παρουσιάστηκαν από τα παιδιά έθιμα του γάμου από τον νομό Καστοριάς, χοροί και παραδοσιακές φορεσιές του τόπου. Το αντίστοιχο και από τα παιδιά του Ρεθύμνου. Δύο ορχήστρες, Μακεδονίας και Κρήτης έδωσαν το στίγμα τους στην παρουσίαση των εθίμων. Γευτήκαμε όλοι τις παραδοσιακές γεύσεις της Κρήτης που μας ετοίμασαν οι φίλοι μας,  καθώς και της Μακεδονίας, που ταξίδεψαν μαζί μας στις βαλίτσες μας. Απολαύσαμε ριζίτικα και  χορούς των δύο τόπων από συλλόγους του Ρεθύμνου και γλεντήσαμε υπό τα ακούσματα του κλαρίνου και της λύρας.

  • Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, που εργάστηκαν δημιουργικά, συνεργάστηκαν μεταξύ τους με ήθος και υπευθυνότητα, είναι αλήθεια ότι κόπιασαν, κατάφεραν όμως να γεμίσουν τις σάκες τους με πολύτιμες γνώσεις κι εμπειρίες, με πλούσια συναισθήματα  χαράς και φιλίας.
  • Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εκπαιδευτικούς του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου για την άψογη συνεργασία μας, στους συμπατριώτες μας στην Κρήτη για τη θερμότατη φιλοξενία και την αγάπη τους, καθώς και στην ξεναγό μας, που πέρασε μαζί μας φέτος  δύο γεμάτες μέρες, ζωντανεύοντας την ιστορία και τη μυθολογία του νησιού, μέσα  από μια άρτια οργανωμένη και γεμάτη ψυχή ξενάγηση. Η επίσκεψή μας στην Κρήτη θα μείνει αποτυπωμένη στον νου και στην καρδιά μας…
  • Ένα θερμό ευχαριστώ στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Πολυκάρπης, στους γονείς – κηδεμόνες για τη θετική τους διάθεση και για την  καθοριστική συμμετοχή  τους στη επιτυχία του προγράμματος και τις δύο χρονιές.
  • Τέλος, ένα ευχαριστώ σε όλους, όσοι συνέβαλαν  με διάφορους τρόπους στην προσπάθεια αυτή.

Και τις δύο χρονιές, μικροί και μεγάλοι, ταξιδέψαμε σε ένα ζωντανό μάθημα γεωγραφίας, ιστορίας, μυθολογίας… Ένα ταξίδι γεμάτο Ελλάδα!!

Για το Δημοτικό Σχολείο Πολυκάρπης

Η     υπεύθυνη δασκάλα του σχολικού προγράμματος

ΕλένηΤσιόλα

https://www.youtube.com/watch?v=WziF5_-Dab4


 


 

Back to top button