ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Dojos τώρα και στην Καστοριά – Από το Σάββατο 8/4

Το εργαστήριο ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ  & ΣΗΜΑΤΩΝ του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, στα πλαίσια της προσφοράς του στην κοινωνία, αποφάσισε να αποτελέσει φυσικό τόπο υλοποίησης δραστηριοτήτων του διεθνούς κινήματος CoderDojo.

Το παγκόσμιο κίνημα του CoderDojo θεωρεί ότι η γνώση των γλωσσών προγραμματισμού είναι όλο και πιο σημαντική στον σύγχρονο κόσμο και ότι η εξοικείωση με αυτές επιτυγχάνεται καλύτερα όσο νεότερος είναι κανείς. Για το λόγο αυτό δίνει την ευκαιρία σε νεαρά άτομα ηλικίας 10-17 ετών, εντελώς  ΔΩΡΕΑΝ να συμμετέχουν σε κάποιο Dojo (χώρο εξάσκησης). Οι συμμετέχοντες στο Dojo μπορούν να αποκτήσουν δεξιότητες όπως να γράφουν κώδικα, να δημιουργούν δικτυακό τόπο, να δημιουργούν εφαρμογές και παιχνίδια και να εξερευνήσουν γενικά την τεχνολογία σε ένα δημιουργικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Το κίνημα του CoderDojo δεν είναι σχολείο, ούτε φορέας κατάρτισης. Δεν υποκαθιστά καμιά επίσημη τυπική δομή εκπαίδευσης. Δρα καθαρά σε εθελοντική μη κερδοσκοπική βάση και στηρίζεται σε εθελοντές συμβούλους που αναλαμβάνουν να καθοδηγούν τον εκπαιδευόμενο σε περίπτωση που αυτός ζητήσει βοήθεια. Όλη η διαδικασία στηρίζεται στην αυτοεκπαίδευση σε δοκιμασμένο προετοιμασμένο μαθησιακό υλικό που διατίθεται κεντρικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος είναι να συνειδητοποιήσουν οι νέοι ότι μπορούν να χτίσουν τις δεξιότητές τους μέσα από τον προγραμματισμό και τη συνεργασία στην κοινότητα του CoderDojo.

Το  πρώτο CoderDojo ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2011 στο Εθνικό Κέντρο Λογισμικού του Cork και είχε μεγάλη επιτυχία. Αυτό ενθάρρυνε την ταχεία ανάπτυξη, αρχικά σε όλη την Ιρλανδία και στη συνέχεια σε παγκόσμιο επίπεδο στη Βόρεια Αμερική και την Ιταλία. Σήμερα υπάρχουν  περισσότερα από 1.200 πιστοποιημένα Dojos σε 63 χώρες, με τη δημιουργία νέων σχεδόν κάθε μέρα. Στην  χώρα μας υπάρχουν μόνο 6 πιστοποιημένα Dojos.

Τον μεγάλο πια αυτό φορέα χειρίζεται το ίδρυμα CoderDojo που δημιουργήθηκε το 2013. Το ίδρυμα  χειρίζεται πια μια δομημένη οντότητα, στηρίζει και βοηθά κάθε επιμέρους τοπική δομή έχοντας το ίδιο όραμα, κάθε παιδί σε όλο τον κόσμο να έχει την ευκαιρία να μάθει να προγραμματίζει κώδικα και να είναι δημιουργικό με την τεχνολογία σε ένα ασφαλές και κοινωνικό περιβάλλον.

Το Dojo λοιπόν της Καστοριάς θα λειτουργεί κάθε Σάββατο από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 7 το απόγευμα με έναρξη το Σάββατο 8 Απριλίου 2017 και για 10 συνεχή Σάββατα, στον χώρο του Τ.Ε.Ι. και ειδικότερα στο εργαστήριο ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ & ΣΗΜΑΤΩΝ που βρίσκεται στο ισόγειο του δεύτερου κτιρίου.

Back to top button