Ελλάδα

Η τελική λίστα των 14 επαγγελματιών που βάζουν υποχρεωτικά POS

Σήμερα, όπως όλα δείχνουν, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα υπογράψει την πολυαναμενόμενη κοινή υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει το θέμα της πρώτης φάσης υποχρεωτικής εγκατάστασης των συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης POS. Η σύγχυση πάντως υπάρχει αναφορικά με ποιοι επαγγελματίες θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα αναγκαστούν να εγκαταστήσουν τις συσκευές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στη λίστα των επαγγελματιών που θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν έως τις 30 Ιουνίου συσκευή POS περιλαμβάνονται:

 1. -Ενέργεια: Ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο, καύσιμα κίνησης
 2. -Υδροδότηση
 3. -Ηλεκτρικές, υδραυλικές και κλιματιστικές εγκαταστάσεις
 4. -Πώληση, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων καθώς και των ανταλλακτικών τους
 5. -Μανάβικα, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι και ζαχαροπλαστεία, κάβες και καπνοπωλεία
 6. -Λιανικό εμπόριο σχεδόν κάθε είδους (υπολογιστές, ηλεκτρονικά είδη, ηλεκτρικές συσκευές, σιδηρικά, έπιπλα, βιβλία, αθλητικός εξοπλισμός, -παιχνίδια, ρούχα, υποδήματα, καλλυντικά)
 7. -Επισκευές μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
 8. -Τηλεπικοινωνίες (υπηρεσίες και εξοπλισμός)
 9. -Υγεία (γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακεία, νοσοκομεία αλλά και κτηνίατροι
 10. -Δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές και φοροτεχνικοί
 11. -Εκπαίδευση κάθε είδους και βαθμίδας, από βρεφονηπιακούς έως μεταδευτεροβάθμια, τεχνική και επαγγελματική, ακόμη και σχολές οδηγών
 12. -Τυχερά παιχνίδια
 13. -Ενοικιάσεις οχημάτων, αλλά και βίντεοκλαμπ, είδη αναψυχής
 14. -Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταξιδιωτικά γραφεία κάθε είδους -Εστιατόρια, μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι

Η υποχρεωτική εγκατάσταση θα είναι αγορανομικού χαρακτήρα υποχρέωση και θα ελέγχεται από τις αστυνομικές αλλά και φορολογικές αρχές. Η μη εγκατάσταση της συσκευής θα συνεπάγεται πρόστιμο.

Ο σχεδιασμός  του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι η υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών POS θα γίνει σε τρεις φάσεις. Η πρώτη, όπως αναφέρθηκε έως τις 30 Ιουνίου, η δεύτερη έως το τέλος του έτους και θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις όπως μικρά καταστήματα τροφίμων, ψιλικά και μπακάλικα  ενώ η τρίτη φάση θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου του 2018 με τις υπόλοιπες κατηγορίες επιχειρήσεων.

Η εγκατάσταση των συσκευών POS στοχεύει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσω της καταγραφής στο τραπεζικό σύστημα των εισοδημάτων των επιχειρήσεων λιανικών πωλήσεων και παροχής υπηρεσιών. Για το λόγο αυτό άλλωστε συνδέθηκε και η παροχή του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Για να λάβει ένας μισθωτός πλέον την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο θα πρέπει να έχει δαπανήσει με πλαστικό χρήμα τουλάχιστον το 10% έως 20% του εισοδήματός του, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Πιο συγκεκριμένα, το 10% για εισόδημα έως 10.000, το 15% για το τμήμα του εισοδήματος από 10.000 έως 30.000 και το 20% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 30.000. Εφόσον δαπανήσει με πλαστικό χρήμα λιγότερα  χρήματα τότε για το ποσό δαπάνης που του λείπει θα χρεωθεί με πρόσθετο φόρο 22%.

economy365.gr

Back to top button