Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΠρόσωπα

Άρωμα Πάσχα στην Καστοριά – Συνέντευξη με τους Κωνσταντίνο και Χρήστο Παπαϊωάννου (συνταγή)

https://i1.wp.com/orizontespress.gr/wp-content/uploads/2017/04/17888201_1757485994542087_2143901475_n-1.jpg

Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι το ζύμωμα του πασχαλινού τσουρεκιού. Οι  “Ορίζοντες” εισέβαλλαν στο εργαστήριο παρασκευής άρτου και γλυκών των αδελφών Παπαϊωάννου με σκοπό να μάθουν τη μυστική τους συνταγή, αλλά και να ενημερωθούν για το πώς κυλούν τα πράγματα στην αγορά τις τελευταίες ημέρες.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα και παρά τις καθημερινές δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, δεν θα μπορούσαν να απέχουν από το εορταστικό κλίμα. Ήδη έχουν ξεκινήσει τις αγορές τους για το πασχαλινό τους τραπέζι, στο οποίο δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς είναι το πιο σημαντικό τραπέζι της χρονιάς.

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων νηστεύει, με αποτέλεσμα να απαρνιέται και τη σοκολάτα γάλακτος, αλλά και πολλά μη νηστίσιμα γλυκά. Ωστόσο, δίαιτα δεν μπόρεσαν να κάνουν γιατί ο γλυκός πειρασμός περιμένει… στη γωνία και δεν είναι άλλος από το Ζαχαροπλαστείο των Αδελφών Παπαϊωάννου το οποίο βρίσκεται στο πεζόδρομο της πόλης του Άργους Ορεστικού.

Η ποικιλία των νηστίσιμων γλυκών είναι πολύ μεγάλη και ο πιο εγκρατής άνθρωπος μπορεί εύκολα να λυγίσει στο θέαμα της λαχταριστής τους βιτρίνας «Η καταναλωτική κίνηση είχε κανονική ροή παρά τη σαρανταημέρη νηστεία. Οι επιλογές σε νηστίσιμα γλυκά είναι τόσο μεγάλη, που πραγματικά πιστεύω ότι κανένας δεν θα μπορούσε να πάθει υπογλυκαιμία αυτές τις ημέρες», είπε χαριτολογώντας ο κ. Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου.

Ο κ. Χρήστος Παπαϊωάννου, μιας και εργάζεται ως ζαχαροπλάστης για περισσότερα από εφτά χρόνια, εξέφρασε την άποψή του λέγοντας πως   ο μέσος Έλληνας, λόγω της οικονομικής κατάστασης μπορεί να στερείται πολλά πράγματα, αλλά δεν θα κάνει σκόντο στη διατροφή του «Είναι ευρέως γνωστό ότι όλοι έχουμε μπει στον κυκλώνα της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο ως Έλληνες μας χαρακτηρίζει το καλό γούστο, συνεπώς δεν γίνεται να στερηθούμε την απόλαυση του καλού φαγητού και ενός υπέροχου γλυκίσματος. Μπορεί να έχουμε βάλει “κόφτη”  σε πολλές απολαύσεις, αλλά το φαγητό και το γλυκό το έχουμε ακόμη πολύ ψηλά».https://i0.wp.com/orizontespress.gr/wp-content/uploads/2017/04/17888802_1757485981208755_645243726_n.jpg

 Το πιο νόστιμο τσουρέκι της Καστοριάς

Η ονομασία “τσουρέκι” προέρχεται από την τούρκικη λέξη «corek» και αναφέρεται σε οποιοδήποτε ζύμη περιέχει μαγιά. Η ελληνική παράδοση το ονομάζει Λαμπροκουλούρα ή Λαμπρόψωμο, όμως ο όρος τσουρέκι είναι πιο διαδεδομένος καθώς υιοθετήθηκε επί τουρκοκρατίας. Το τσουρέκι συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού καθώς κατά τη ζύμωση το αλεύρι “ζωντανεύει” με τη μαγιά και γίνεται ψωμί. Ακόμα και κατά την ειδωλολατρική περίοδο βλέπουμε ότι το “ψωμί” συμβόλιζε τη “ζωή”. Το σχήμα ποικίλει ανάλογα την περιοχή και τις παραδόσεις της. Φυσικά η πλεξούδα με ή χωρίς το αυγό είναι το πιο διαδεδομένο.

Οι αδελφοί Παπαϊωάννου, ήδη έχουν βγάλει τα πρώτα τους τσουρέκια. Πέρα από τα υλικά πρώτης ποιότητας που χρησιμοποιούν το μυστικό της επιτυχίας τους είναι άλλο. Η αγάπη, η όρεξη και το μεράκι για τη δουλειά τους.

«Εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα το εργαστήριό μας έχει πάρει φωτιά. Βέβαια οι διαδικασίες ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα, ώστε να επιλέξουμε τα καλύτερα υλικά, να σκεφτούμε κάποιες παραλλαγές στη συνταγή, να τις δοκιμάσουμε και τελικά να δούμε εάν θα τις εφαρμόσουμε», εξήγησε ο κ.  Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου και σημείωσε πως παρόλο που πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπητά έθιμα του Πάσχα, οι σύγχρονες γυναίκες λόγω των αυξημένων οικογενειακών και εργασιακών υποχρεώσεων επιλέγουν τη λύση του έτοιμου τσουρεκιού.

Αυτές τις ημέρες τα σπίτια των παραδοσιακών και αγαπητών γιαγιάδων μοσχομυρίζουν τσουρέκι. Μπορεί να πρόκειται για μια σχετικά δύσκολη διαδικασία, ωστόσο οι γιαγιάδες αρνούνται κατηγορηματικά να αφήσουν το έθιμο «Τα δικά μας τσουρέκια, δεν διαφέρουν σε τίποτα απολύτως από τα σπιτικά. Η μόνη διαφορά όταν αγοράζεις ένα έτοιμο τσουρέκι είναι ότι δεν θα… μυρίσει το σπίτι σου Πάσχα» σημείωσε ο κ. Χρήστος Παπαϊωάννου και συνέχισε λέγοντας πως «Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αγαπητό έθιμο. Βέβαια, με το πέρασμα του χρόνου, προσπαθήσαμε να εκσυγχρονίσουμε και τις γεύσεις. Δηλαδή προσθέσαμε τη σοκολάτα, τα κάστανα και διάφορα άλλα υλικά. Η επιλογή του κάθε πελάτη αποτελεί θέμα του προσωπικού του γούστου».https://i0.wp.com/orizontespress.gr/wp-content/uploads/2017/04/17888855_1757485974542089_1790957522_n.jpg

Η συνταγή της σίγουρης επιτυχίας και οι ευχές των αδελφών Παπαϊωάννου

Η αναφορά στην οικονομική κρίση είναι συχνή, καθώς αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ωστόσο η κατάσταση αυτή, δεν εμποδίζει τους πολίτες αυτής της χώρας να διέπονται από αλληλέγγυα και φιλανθρωπικά αισθήματα.

Ειδικά στις μικρές κοινωνίες, όπως άλλωστε είναι η πόλη του Άργους Ορεστικού, ορισμένες καταστάσεις γνωστοποιούνται. Έτσι λοιπόν μιας και το κατάστημα των αδελφών Παπαϊωάννου βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο της πόλης  σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεκάδες πολίτες τούς επισκέπτονται καθημερινά, οι ίδιοι είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιοι συνάνθρωποί τους έχουν πραγματική ανάγκη.

Με βάση αυτή τη λογική και πάντα στο μέτρο του δυνατού τις Άγιες αυτές ημέρες  δωρίζουν τα πεντανόστιμα τσουρέκια τους σε όλους όσους δεν μπορούν να τα αγοράσουν. Οι  εν λόγω ενέργειες γίνονται φυσικά εκτός του καταστήματος.

Η ευχή των Κώστα και Χρήστου Παπαϊωάννου για το Πάσχα, είναι πέρα από την υγεία, την προσωπική και οικογενειακή ευημερία να συνεχίσει ο κόσμος να δείχνει τα φιλανθρωπικά του αισθήματα και κάθε ένας  να προσφέρει στους οικονομικά ασθενέστερους αυτό το οποίο μπορεί.

 

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι extra-extra
  • 180-200 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο
  • 350-400 γραμμάρια ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • Άρωμα βανίλιας
  • Μαχλέπι
  • Κακουλέ
  • 250 γραμμάρια νερό ή γάλα
  • 80 με 100 γραμμάρια μαγιά
  • 250 γραμμάρια αλεύρι
  • 250 γραμμάρια χλιαρό νερό

Εκτέλεση

  1. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για 3 λεπτά στην 1η ταχύτητα και για 8 με 10 λεπτά στη 2η ταχύτητα
  2. Η θερμοκρασία της ζύμης θα πρέπει να είναι στους 28ο C και θα πρέπει να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά.
  3. Στη συνέχεια διαιρούμε τη ζύμη στο βάρος που θέλουμε
  4. Και ξεκουράζουμε τις μπάλες μέχρι να φουσκώσει η ζύμη (περίπου 15 με 20 λεπτά)
  5. Ψήνουμε στους 150-160ο C για 40-45 λεπτά (συνθήκες ψησίματος για βάρος ζύμης 600g).

 Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!!!

orizontespress.gr

 

 

Back to top button