Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Μεγάλη Τρίτη εσπέρας στο Άργος Ορεστικό (φωτογραφίες)

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο τροπάριο της Μοναχής Κασσιανής

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Άργους Ορεστικού, στην Ακολουθία του Όρθρου της Αγίας και Μεγάλης Τετάρτης, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο τροπάριο της Μοναχής Κασσιανής, που μιλάει για την πόρνη που πριν από το πάθος άλειψε με μύρα τα πόδια του Χριστού. Και σημείωσε, ο Ποιμενάρχης, έναν λόγο του Μεγάλου Βασιλείου, ο οποίος τονίζει πως, δεν αμαρτάνει κανείς στη ζωή του μόνο με τη σάρκα αλλά και με το μυαλό, και με τη σκέψη. Άρα, είμαστε όλοι κάτω από το μανδύα της αμαρτίας, και όλοι μας ζητάμε το έλεος του Θεού.

Κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, η πόρνη αυτή έδειξε μεγάλη περιποίηση στον Κύριο, έδειξε πολλή πίστη, πολλή υπακοή και ευλάβεια. Άλλαξε την παλιά της ζωή και έγινε καλύτερη και πιο συνετή. Και όταν η πόρνη μετανόησε, όταν προσχώρησε στον Δεσπότη Χριστό, τότε ο Μαθητής πρόδωσε τον Διδάσκαλο…

Και έκλεισε ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ, μεταφέροντας και έναν λόγο του Αγίου Αμφιλοχίου, Επισκόπου Ικονίου, ο οποίος σημειώνει, «Είδες πως νίκησε την αχάριστη γνώμη των Ιουδαίων η αμαρτωλή γυναίκα, που δεν γνώριζε τους θείους νόμους; Διότι οι Ιουδαίοι Τον λιθοβόλησαν ενώ η γυναίκα Τον ευχαρίστησε με μύρα… και άλειφε με μύρο τα πόδια που επρόκειτο γι’ αυτήν να σταθούν επάνω στο ξύλο του σταυρού. Και τι λέω πως αυτή νίκησε τον αχάριστο λαό των Ιουδαίων, αφού αυτή ξεπέρασε ολόκληρο τον όμιλο των αγίων… Ας επαινείται λοιπόν η γυναίκα γιατί δέχτηκε την τιμή όλης της γης, επειδή άγγιξε τα αμόλυντα πόδια του Χριστού… Αλλ’ ο Χριστός βέβαια, που δεν κρίνει την αμαρτία αλλά επαινεί τη μετάνοια, που δεν τιμωρεί τα προηγούμενα, αλλά εξετάζει τα μελλοντικά, συγχωρώντας τα προηγούμενά της κακά… δικαιώνει τα δάκρυά της και στεφανώνει την πρόθεσή της».

Τέλος, ευχήθηκε ο Κύριός μας να δικαιώσει και τη δική μας πρόθεση, και τα δικά μας δάκρυα, και να μάς αξιώσει της Θεοφανείας Του.

P1360166.jpgP1360167.jpgP1360168.jpgP1360170.jpgP1360171.jpgP1360174.jpgP1360175.jpgP1360178.jpgP1360181.jpgP1360192.jpgP1360195.jpg 

imkastorias.gr

 

Back to top button