Κόσμος

Herbie Hancock: Πέρα από τα όρια της τζαζ (βίντεο)

Σαν σήμερα στις 12 Απριλίου του 1940 γεννήθηκε ο Herbie Hancock, ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή τζαζίστες. Η ιδιαιτερότητά του οφείλεται στο ότι τόλμησε να πειραματιστεί με διαφορετικά ύφη και είδη μουσικής εμπλουτίζοντας την τζαζ. Έχει στο δυναμικό του 50 χρόνια μουσικής παρουσίας και 12 βραβεία Grammy ενώ με το βραβευμένο του άλμπουμ «River: The Joni Letters» και το πιο πρόσφατο «Imagine Project» συνεχίζει να μαγεύει τους λάτρεις της τζαζ και όχι μόνον.

Λίγοι καλλιτέχνες στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία κατάφεραν να συνδυάσουν τόσο επιτυχημένα την ακουστική και ηλεκτρονική τζαζ με την R&B, όπως ο Herbie Hancock. Όπως είχε πει στην αυτοβιογραφία του ο αμίμητος Miles Davis, «ο Herbie ήταν ένα βήμα μπροστά από τον Bud Powell και τον Thelonious Monk, και δεν έχω ξανακούσει κανέναν ακόμα που να συνεχίζει στα βήματά του.»

Είτε μέσα από τη γοητεία των κλασικών τζαζ συνθέσεων, όπως το «Watermelon Man», είτε με τις εμπνευσμένες εκτελέσεις του ως πιανίστα με πολλές pop συνεργασίες ο Hancock έβαλε την δική του σφραγίδα στην σύγχρονη μουσική.

 

Ο 70χρονος μουσικός, απαντώντας σε ερώτηση για το μυστικό της επιτυχίας αλλά και της μακροζωίας προέτρεψε: «Nα μελετάτε μαθηματικά και να ασχολείστε με την επιστήμη». Η τεχνολογία είναι εκείνη που του επέτρεψε να εξελίσσεται και να μην μένει πίσω στην παρακολούθηση των μουσικών προόδων, ανέφερε ο ίδιος.

Γεννημένος στο Σικάγο τον Απρίλιο του 1940, ο Hancock ήταν ένα παιδί θαύμα που έπαιζε στο πιάνο σε ηλικία 11 ετών ένα από τα κονσέρτο του Mozart με την Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγο. Όταν πήγε στο γυμνάσιο άρχισε να ασχολείται με την τζαζ, επηρεασμένος αρχικά από τον Oscar Peterson και τον Bill Evans. Aργότερα ειδικεύτηκε παράλληλα στη μουσική και στην ηλεκτρονική μηχανολογία στο Grinnel College.

Το 1963 ο Miles Davis κάλεσε τον Hancock να συμμετάσχει στο συγκρότημά του. Κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε ετών της συνεργασίας του με τον Davis, ο Hancock μαζί με τους μουσικούς Wayne Shorter, Ron Carter και Tony Williams ηχογράφησαν πολλά από τα κλασικά τους κομμάτια.

 

Τώρα πια ο Hancock, στην πέμπτη δεκαετία της επαγγελματική του ζωής, παραμένει εκεί που πάντα ήταν: στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας, τεχνολογίας και πολιτισμού. Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του, είναι σίγουρο ότι θα αφήσει και πάλι την μοναδική του σφραγίδα με οτιδήποτε κι αν ασχοληθεί.

tvxs.gr

Back to top button