Καστοριά

Καστοριά: Το μυστικό της μακροζωίας

Κατερίνα Θεοδοσιάδου Παναγιώτου MS, Ψυχολόγος – Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Η Ιταλίδα Emma Morano που πέθανε στις 15 Απριλίου σε ηλικία 117 ετών, ήταν πιο ηλικιωμένη γυναίκα στον κόσμο. Η Emma είχε πολύ καλή υγεία και κοφτερό μυαλό. Η ίδια απέδιδε τη μακροζωία της στη διατροφή της, η οποία αποτελούνταν κυρίως από αυγά και μπανάνες.

Ο καρδιοχειρούργος Δρ. Ellsworth Wareham αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα μακροζωίας, καθώς στα 100 του χρόνια οδηγεί, ενώ μέχρι τα 95 του ασκούσε το επάγγελμά του συμμετέχοντας σε εγχειρήσεις καρδιάς.  Ο ίδιος αποδίδει τη μακροβιότητά του στη χορτοφαγική δίαιτα που ακολουθεί εδώ και 50 χρόνια , στο ότι παραμένει δραστήριος, όπως και στην αισιοδοξία με την οποία αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ζωής. «Αν ρωτάτε για άγχος σίγουρα απευθύνεστε στο λάθος άτομο» ανέφερε σε συνέντευξή του.

Είναι όμως η μακροβιότητα προνόμιο ορισμένων μόνο ανθρώπων; Μερικοί επιστήμονες απαντούν θετικά στο παραπάνω ερώτημα και υποστηρίζουν ότι η μεγάλη σε διάρκεια ζωή οφείλεται σε γονίδια που ορισμένοι άνθρωποι φαίνεται να έχουν, ενώ άλλοι όχι. Τι  μπορούμε να κάνουμε όσοι από εμάς δεν κουβαλάμε τα «προνομιούχα» γονίδια;  Ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας; Είναι η υγιεινή δίαιτα, η άθληση, η κοινωνικότητα ή η ηρεμία ;

Η απάντηση είναι πως όλα τα παραπάνω αποτελούν σαφέστατους παράγοντες μακροζωίας. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι 60%-90% των ασθενών που τους επισκέπτονται  κάθε χρόνο υποφέρουν από προβλήματα όπως άγχος, κατάθλιψη,  αϋπνία, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές δυσλειτουργίες, όλα  από τα οποία  προκαλούνται από υπερβολικό στρες.

Το πάθος για τη ζωή, για μία δραστηριότητα που αγαπούμε πολύ μας κρατάει νέους και μπορεί να γίνει ισχυρό φάρμακο. Ο Robert Marchand, ο γάλλος συνταξιούχος πυροσβέστης, ο οποίος, αν και 105 ετών αγωνίζεται σε αγώνες ποδηλασίας ξέρει καλά τι σημαίνει να αγαπάς με πάθος ένα άθλημα. Το ρεκόρ του Robert Marchand στην ποδηλασία είναι τα 14 μίλια ανά ώρα – όταν το παγκόσμιο ρεκόρ είναι 33,8 μίλια/ώρα. Η άσκηση προλαμβάνει και θεραπεύει αρρώστιες όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικά, υπέρταση, διαβήτη τύπου ΙΙ, και χρόνιες νόσοι των πνευμόνων. Επίσης προλαμβάνει την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, καρκίνου του μαστού και του προστάτη.  Το περπάτημα ιδιαίτερα σώζει από την άνοια.

Οι στενές κοινωνικές σχέσεις ενισχύουν την αυτοεκτίμηση βελτιώνουν την εικόνα του εαυτού μας και μας κάνουν να έχουμε υψηλότερους στόχους. Έρευνες  καταδείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι πάνω από 65 ετών τριπλασιάζουν τον κίνδυνο να πεθάνουν αν μείνουν μόνοι τους στη ζωή. Η ικανότητα να αγκαλιάσουμε τη ζωή ενισχύει την αυτοεκτίμηση,  το ανοσοποιητικό σύστημα, και βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία.

Για να μείνετε νέοι ζήστε με πάθος σαν κάθε μέρα να είναι η τελευταία της ζωής σας, υιοθετήστε υγιεινές συνήθειες, όπως είναι η καλή διατροφή και η άθληση και καλλιεργήστε στενές και αληθινές σχέσεις.

Από τη στήλη ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ

Επιμέλεια Δώρα Κωτσοπούλου

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Back to top button