Καστοριά

Ο ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς για τα 50 χρόνια από το χουντικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου

Πέρασε κιόλας μισός αιώνας από τη σκοτεινή νύχτα της 21ης Απριλίου 1967, μια νύχτα που κράτησε 7 ολόκληρα χρόνια αφήνοντας πίσω της εφιάλτες, καταστροφές, φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια, και την τραγωδία της Κύπρου.

50 χρόνια μετά το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα των συνταγματαρχών, θυμόμαστε, τιμούμε και συνεχίζουμε.
Θυμόμαστε τους ακατάλυτους αγώνες του ελληνικού λαού για δημοκρατία, ελευθερία και λαϊκή κυριαρχία.
Τιμούμε τους αγωνιστές της Αριστεράς καθώς και όλους τους αγωνιστές κι όλες τις αγωνίστριες της δημοκρατίας, που δεν δίστασαν, δεν φοβήθηκαν, δεν έσκυψαν το κεφάλι, αλλά, αντίθετα, υπερασπίστηκαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τις αξίες και τα ύψιστα ιδανικά.
Συνεχίζουμε πάνω από όλα, στον δρόμο που χάραξαν οι αγωνιστές, σε χρόνια δύσκολα. Σε μια Ευρώπη που συνθλίβεται από πολιτικές λιτότητας, από τον στυγνό κι απάνθρωπο νεοφιλελευθερισμό, όπου βρίσκει πρόσφορο έδαφος η ακροδεξιά, οι εθνικισμοί, η ξενοφοβία, ακόμα και οι νοσταλγοί της χούντας και του ναζισμού, όπως η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, η παραδειγματική αντίσταση του ελληνικού λαού στην μαύρη επταετία, είναι πολύτιμη παρακαταθήκη, εφόδιο και φάρος φωτεινός για τις σύγχρονες μάχες.

7 Comments

 1. Με την μόνη τεράστια διαφορά φεύγοντας η χούντα από την εξουσία η Ελλάδα είχε οικονομικό πλεόνασμα. Και εσείς οι ψευτοδημοκρατες την βουλιάξατε την χώρα στην χρεοκοπία

  1. Αχ, αυτά το βολικά παραμύθια που έχουν ριζώσει στο μυαλουδάκι μερικών νοσταλγών εκείνης της φρικτής εποχής! Όμως πόσο διαφορετική είναι η αλήθεια για τα οικονομικά της χούντας! Έχουν ήδη υπάρξει πάμπολλες μελέτες και αναλύσεις επιστημονικές που δείχνουν την κατρακύλα της οικονομίας από τους άφρονες και αμόρφωτους κυβερνήτες της Επταετίας. Μια ματιά άλλωστε στο διαδίκτυο αναδεικνύει περίτρανα την πραγματικότητα.

 2. Εάν κατάλαβα καλά οι αξιωματική του Ελληνικού στρατού της Αεροπορίας και του Ναυτικού στους οποίους στηρίζετε η άμυνα όλης της χώρας. Είναι αστοιχείωτοι και αμόρφωτη τότε η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είναι κράτος . Σύντονα με τον μορφωμένο καστοριανό πολίτη

 3. Όψεις της αλήθειας του Σ. Ράμφου : ” Το μεγαλύτερο κακό που έφερε στη χώρα η Χούντα, υπήρξε η μεταπολίτευση ”

  Φαντάζεται κανείς τη ” Γενιά του πολυτεχνείου ” να αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας , για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ,χωρίς το ” Πολυτεχνείο ” ;
  Ποιός θα τους ήξερε αυτούς τους ανθρώπους χωρίς το ” Πολυτεχνείο ” ;
  Ή αν πράγματι ήταν τόσο άξιοι , για πρωταγωνιστικό ρόλο στα κοινά , αυτήν την αξία θα έπρεπε να την αποδείξουν και με άλλες δεξιότητες και αρετές ( οικονομικές , διοικητικές ) ,και όχι μόνο αντιστασιακές .

  Θα είχε χρεοκοπίσει η χώρα ,χωρίς και τη συμβολή – τα μέγιστα – της ” Γενιάς του πολυτεχνείου ” ;
  Και ποιός δημιούργησε το ” Πολυτεχνείο ” ; Η …..Δημοκρατία ;
  Αλλά να πάει κανείς και πιο πίσω ,από το 1967, ως το 1974 που άρχισε η μεταπολίτευση , με τα γεγονότα του ” Πολυτεχνείου ” και μετά .
  Ποιός με κοντόφθαλμη ,εκδικητική και μικρόψυχη νοοτροπία, εδίωκε παντοιοτρόπως και κυρίως την Αριστερά , με αποτέλεσμα να την ηρωποιήσει και να της προσδώσει κάτ’ αποκλειστικότητα ” ηθικό πλεονέκτημα ” και Δημοκρατικές περγαμηνές . Ποιούς ; την Αριστερά ! Αυτήν που λίγες δεκαετίες πριν επιχείρησε να ….γίνει ” Δημοκρατία ” ΔΙΧΩΣ ΕΚΛΟΓΕΣ επιλέγοντας το…Γράμμο και το Βίτσι.
  Και μη μου πει κάποιος ότι νοείται Αριστερά χωρίς την ” επανάσταση ” , την πραγματική επανάσταση με ό’τι αυτή συνεπάγεται , στο ” πίσω μέρος ” του μυαλού της ….

  Εκεί που κάπως πήγαινε να ξεθωριάσει το μίσος και ο διχασμός του πρόσφατου εμφυλίου πολέμου,και να ομαλοποιείται κάπως η κατάσταση ,ήρθε η Χούντα και με την άφρονη συμπεριφορά της τα αναζωπύρωσε , τα γιγάντωσε και τα έκανε εργαλεία διεκδίκησης της εξουσίας .
  Μη ξεχνάμε , ότι ένα από τα καίρια προεκλογικά συνθήματα της νίκης του ΠΑΣΟΚ το 1981 ήταν το : ” Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά ! ”
  Μπροστά στη Άκροδεξιά ,πήρε η μπόρα και την Δεξιά ,με όλες τις μη ακροδεξιές της αποχρώσεις…..

  Δεν το ξέρουμε . Ίσως χωρίς τη Χούντα , το ΠΑΣΟΚ να χιμούσε προς την εξουσία νηφαλιότερα , χωρίς ακρότητες του τύπου : ” Τσοβόλα δώστα όλα ” , ή ” καταλαβαίνω να κάνει κανείς δώρο στον εαυτό του 5ΟΟ χιλιάδες δολάρια ,όχι όμως και …ένα εκατομμύριο ….”
  Και χωρίς τις ” ακρότητες ” του ΠΑΣΟΚ ,πιθανόν και η ΝΔ του Καραμανλή ,να μη προσπαθούσε να …..ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ……

  Και όλα αυτά γιατί ; Γιατί κάποιοι αξιωματικοί του στρατού το 1967 ,…..φύτρωσαν εκεί που δεν τους έσπειραν !

  Θυμάμαι το 1975 ,γείτονά μου να αποκαλεί πρώτο του ξάδερφο : ” ντροπή για το σόϊ του ” ,επειδή είχε περάσει (είχε εισαχθεί ) στην Στρατιωτική Ιατρική ! Τόσο πολύ την εποχή εκείνη είχε …”αναβαθμισθεί ” το κύρος του Έλληνα αξιωματικού .
  Ήταν βλέπετε πρόσφατη και η τραγωδία της Κύπρου .-

 4. Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για τη Χούντα του 67 ,ο Μ. Μπρέχτ και ο Σ. Ράμφος

  Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα να αναρτά ανακοινώσεις για την επέτειο της 21 Απριλίου 1967 ,αν δεν είχε υπάρξει η Χούντα ;
  Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα να μιλάει για αγωνιστές και αγωνίστριες της Αριστεράς , αν δεν είχε υπάρξει η Χούντα ;

  Σίγουρα κάποιος θα μπορούσε να μου πει : Τρελάθηκες χριστιανέ μου ,είναι κακό να είναι κανείς αγωνιστής για να έρθει η Δημοκρατία ;
  Και βέβαια δεν είναι κακό !
  Ίσα – ίσα μάλιστα αρκετούς από αυτούς ,όχι μόνο απλά τους αποδέχεται κανείς ,αλλά και τους θαυμάζει ιδιαίτερα και τους εκτιμά σαν χαρακτήρες και σαν προσωπικότητες .

  Τι γίνεται όμως όταν έρθει η Δημοκρατία και ο αγωνιστής – ήρωας της αντίστασης ,γίνεται πια γρανάζι στο μηχανισμό λειτουργίας της Δημοκρατίας ;
  Ως γνωστόν, πολλοί από τους αγωνιστές πέρασαν μεγάλες δοκιμασίες ,οι οποίες συχνά – ανάλογα βέβαια και με το χαρακτήρα του ανθρώπου – δυνατόν να αφήσουν ψυχικά τραύματα , τα οποία καταλήγουν σε ” κόμπλεξ ” του δοκιμαζόμενου .
  Μπορεί δηλαδή ένας διωχθείς της Χούντας σήμερα , ο οποίος κατέχει κάποια θέση στον κρατικό μηχανισμό, να αντιμετωπίσει γαλήνια και επί ίσοις όροις έναν πολίτη Χρυσαυγίτη για κάποια υπόθεσή του ;
  Πέρα από αυτό , ένας αγωνιστής – ήρωας για να έρθει η Δημοκρατία , απολαμβάνει μια αυξημένη κοινωνική αποδοχή ,εξ αιτίας της οποίας ο λόγος και οι πράξεις του , ” περνάνε ” ιδιαίτερα εύκολα στο κοινωνικό γίγνεσθαι .
  Εν κατακλείδι : Πότε λειτουργεί καλύτερα η Δημοκρατία ,όταν τα γρανάζια της είναι αγωνιστές – ήρωες της Δημοκρατίας ,ή νηφάλιοι ουδέτεροι πολίτες ,οι οποίοι δεν πέρασαν από κολαστήρια , αλλά και ούτε χειροκροτήθηκαν γιατί πέρασαν από τέτοια ;
  Πότε λειτουργεί καλύτερα η Δημοκρατία , όταν μια θέση π.χ. οικονομολόγου την καταλαμβάνει ένας οικονομολόγος ,αλλά όχι αγωνιστής της Δημοκρατίας ,ή ένας αγωνιστής της Δημοκρατίας και ολίγον οικονομολόγος ; μήπως ο δεύτερος έχει περισσότερες πιθανότητες να την καταλάβει ,σε μια κοινωνία την οποία η Χούντα την εξανάγκασε να υμνεί και να δοξάζει τους αγωνιστές – ήρωες της Δημοκρατίας ;

  Φαντάζεσθε ; Χωρίς τη Χούντα ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ,που αναρτά ανακοινώσεις γι’αυτήν , θα ήταν υποχρεωμένος να μιλά όχι για αγωνιστές – ήρωες της Δημοκρατίας , αλλά για αριστερούς πολιτικούς ,οι οποίοι με ρηξικέλευθες ιδέες και πράξεις διοικητικού και οικονομικού περιεχομένου ,θα προσπαθούσαν να κάνουν την Ελλάδα …….Δανία του νότου …..

  Τελικά μήπως ο Μπρεχτ είχε δίκαιο ; ” Η Δημοκρατία δεν έχει ανάγκη από ήρωες ” .
  Τελικά μήπως ο Σ. Ράμφος έχει δίκιο ; ” Το μεγαλύτερο κακό που έφερε στον τόπο η Χούντα , υπήρξε η μεταπολίτευση ” .
  Αυτή η μεταπολίτευση που μας χρεοκόπησε και χρεοκοπήσαμε μαζί της .

 5. Στον καστοριανό πολίτη

  Θα επιθυμούσα πάρα πολύ να δημοσιευθούνε αυτές οι οικονομικές { ΠΗΓΕς } που κάνανε της αναλύσεις στα οικονομικά πλεονάσματα, μετά την αποχώρηση της χούντας .Πολύ φοβάμαι ότι θα είναι ΠΗΓΕΣ φιάσκο όπως εκείνες του Πολυτεχνείου

Back to top button