Καστοριά

Το ξωκλήσι του Άι Θωμά στη Σαρακίνα Κορησού (φωτογραφίες)

Στην ανατολική πλευρά του βουνού Γάβρος της Κορησού Καστοριάς (υψ. 1.386 μ.), στην άκρη μιας πανέμορφης κοιλάδας του, βρισκόταν κατά τους χρόνους της τουρκοκρατίας ένα μικρό χωριό, που ονομαζόταν Σαρακίνα. Το εν λόγω χωριό το είχαν ιδρύσει και το κατοικούσαν έως το έτος 1750 περίπου, 15-20 οικογένειες Σαρακατσάνων (;) ποιμένων, που διέμεναν σε καλύβες και πρόχειρα σπιτάκια, και υδρεύονταν από μία και μοναδική πηγή που υπάρχει και τώρα. Οι ποιμένες αυτοί αναγνώριζαν ως άγιο προστάτη τους τον Απόστολο Θωμά και γι’ αυτό είχαν κτίσει σε παρακείμενο ύψωμα τού οικισμού τους ένα μικρό ναό επ’ ονόματί του. Ο ναΐσκος αυτός, που σώζεται έως σήμερα, ανήκει στην εκκλησιαστική ενορία της Κορησού και δέχεται το σεβασμό και την αγάπη όλων των ευσεβών κατοίκων της αναφερόμενης κωμόπολης, καθώς και των φυσιολατρών της περιοχής, που εκδράμουν τακτικά στη Σαρακίνα για να θαυμάσουν τα φυσικά κάλλη της.
Ο Γράφων Γιώργος Αλεξίου, που κατάγεται και από την Κορησό, και που υπηρέτησε μερικά χρόνια ως δάσκαλος στο σχολείο της, επισκέφτηκε στις 2 Ιουνίου 2012, για πολλοστή φορά, το εξεταζόμενο εκκλησάκι, προσκύνησε τις εικόνες του, προσευχήθηκε εντός του, το παρατήρησε καλά και το περιγράφει ακολούθως:
Το αναφερόμενο ξωκκλήσι του Αγίου Θωμά είναι πετρόκτιστο, παμπάλαιο (17ου – 18ου αιώνα;) και πολύ μικρό σε διαστάσεις. Έχει μήκος 3,5 μ., πλάτος 2,5 μ. και μέγιστο ύψος 1,8 μ., περίπου. Η θύρα του είναι πολύ κοντή, έχει ύψος μόνο 1,5 μ. ! (: στοιχείο δηλωτικό της ανέγερσής του κατά τους μαύρους χρόνους της οθωμανικής δουλείας). Η σκεπή του είναι καλυμμένη με κεραμίδια, απ’ τα οποία 2 – 3 είναι πολύ παλιά, καθότι έχουν μεγάλες διαστάσεις (40 Χ 30 εκ. περίπου) και μεγάλο βάρος. Εντός του έχει μία υποτυπώδη Αγία Τράπεζα, που είναι κτιστή και κολλημένη στον ανατολικό τοίχο του, καθώς και δύο πολύ μικρές κόγχες. Έχει επίσης και μερικές σύγχρονές μας ιερές εικόνες, απ’ τις οποίες οι δύο είναι του Αποστόλου Θωμά.
Πλάι στον εξεταζόμενο χαμηλότοιχο ναΐσκο βρίσκεται μία υψηλόκορμη κερασιά, η οποία τον σκέπει χειμώνα – καλοκαίρι, τον ορίζει τοπικά και τον χαρακτηρίζει ονοματικά ως «το ξωκλήσι της Κερασιάς».
Η όμορφη κοιλάδα και η βρύση,
όπου βρισκόταν το χωριό Σαρακίνα
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι Σαρακατσάνοι ποιμένες της Σαρακίνας είχαν, προφανώς, επιλέξει ως προστάτη άγιο τους τον Απόστολο Θωμά, επειδή εορτάζει δύο φορές το χρόνο, σε ημερομηνίες που αποτελούσαν ορόσημα γι΄ αυτούς, και συγκεκριμένα, την 6η Οκτωβρίου, όταν αναχωρούσαν με τα κοπάδια τους για τα χειμαδιά της Θεσσαλίας και της Χαλκιδικής, και την Α΄ Κυριακή μετά το Πάσχα, όταν άνθιζαν οι κερασιές κι επέστρεφαν στο χωριό τους.

Γιώργος Αλεξίου

fos-kastoria.blogspot.gr

Back to top button