ΑθλητικάΆργος ΟρεστικόΚαστοριάΠρόσωπα

Νικόλ Τζιάρα: “Η αγωνιστική παρουσία της ομάδας μας ήταν εξαιρετική” (αφιέρωμα – συνέντευξη)

Η Καστοριά η οποία βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Μακεδονίας,περιβάλλεται από τη λίμνη της και συνδέεται με την ξηρά μέσω μιας ευρύτερης λωρίδας της από επιχωματώσεις,δίνοντας την εντύπωση νησιού. Μαζί με τη λίμνη της,ευρύτατα γνωστό χαρακτηριστικό της πόλης είναι η δραστηριοποίηση των κατοίκων της στην τέχνη της γουναρικής. Μετα την μικρή αναφορά μας για τα πολιτιστικά στοιχεία της υπέροχης αυτής πόλης,να περάσουμε στο αφιέρωμα για τη νεοσύστατη γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα της Δόξας Αμπελοκηπων Καστοριάς που κατέλαβε την 3η θέση στο φετινό πρωτάθλημα του 3ου ομίλου της Γ’Εθνικης Γυναικών.

Εκ μέρους της ομάδας της Δυτικής Μακεδονίας,η 19χρονη ταλαντούχα μέσος Νικόλ Τζιαρα ανέλυσε τη φετινή πορεία της ομαδας,ποια ήταν οι πρωτεργάτες ώστε να ιδρυθεί και γυναικείο τμημα,αλλά τόνισε ότι το άθλημα αυτό πλέον δεν θεωρείται ανδρικό σπορ. Εξηγησε τα οφέλη που αποκτά μία γυναίκα ασχολούμενη με το ποδόσφαιρο και γενικότερα με τον αθλητισμό και το όνειρό της είναι ολοκληρωνοντας τη σχολή προπονητικής στο Ι.Ε.Κ. Ιωαννίνων, να αναλάβει προπονήτρια σε τμήματα υποδομής. Μια συνέντευξη εξ’ολοκληρου εφ’ολης της ύλης από την πρώτη σκόρερ της ομάδας και παράλληλα δεύτερη στον πίνακα των σκόρερ του 3ου ομίλου της Γ’Εθνικης Γυναικών. Πετυχε 12 γκολ και αποτελεί ένα μελλοντικά αστέρια του γυναικείου ποδοσφαίρου. Διακρινεται για την ταχύτητα,το πείσμα και το ανάστημά της,δημιουργώντας κινδύνους -ζημιες και αποκαλείται “Ρουκέτα” καθώς εκτοξεύει σουτ και κεφαλιές φωτιά στα αντίπαλα διχτυα.

Χαρακτηριστικά τα όσα μας εκμυστηρεύτηκε η ίδια:
Σε ποια ηλικία ξεκίνησες τα πρώτα σου ποδοσφαιρικά βήματα;
“Από πολύ μικρή αγάπησα το ποδόσφαιρο. Ξεκινησα από τα 5 μου χρόνια παίζοντας μπάλα με αγόρια και η μοναδική εικόνα που θυμάμαι είναι να βρίσκομαι με μία μπάλα στα πόδια στο γήπεδο του χωριού μου.Ελαβα μέρος σε σχολικούς αγώνες στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο.Δε με βοήθησε κανείς να μάθω ποδόσφαιρο.Παρακολουθωντας τους συμπαίκτες μου,μαθαινα καινούργιες τεχνικές και έβαλα στόχο μέρα με τη μέρα να γίνομαι αγωνιστικά καλύτερη.Η πρώτη μου συμμετοχή σε ομάδα αγοριών ήταν πέρυσι στην ακαδημία της Δόξας Κορησου,όπου εκεί έμαθα πολλά θεωρητικά και πρακτικά μυστικά της “Στρογγυλής Θεάς”.
Πώς προέκυψε η απόφαση σου να ασχοληθείς με το άθλημα αυτό;
“Η απόφαση ήταν αποκλειστικά και μόνο δική μου. Αποφασισα να μην εγκαταλείψω το ποδόσφαιρο,διότι είναι μία συνήθεια.Δεν μπορούσα και ακομα και τώρα δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς καθημερινή προπόνηση,τρέξιμο και ποδόσφαιρο.Δε μπορώ να πως με παρότρυνε κάποιος.Ισα ίσα ο πατέρας μου δεν ήθελε να συνεχίσω από άποψη τραυματισμών,γιατί πίστευε πως θα χαθεί η θηλυκότητα μου και δεν πίστευε ότι θα σχηματιστει γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα.”
Πώς κρίνεις την αγωνιστική παρουσία της ομάδας σας στο φετινό πρωτάθλημα του 3ου ομίλου της Γ’Εθνικης Γυναικών;
“Όπως όλοι γνωρίζουν,είμαστε μία νεοσύστατη ομάδα.Απο το ξεκίνημα της προετοιμασίας τον Αύγουστο μέχρι και τώρα,παρατηρείται μεγάλη βελτίωση.Η αγωνιστική μας παρουσία ήταν εξαιρετική.Για πρώτη φορά συμμετέχοντας σε γυναικείο πρωτάθλημα,καταφέραμε να τερματίσουμε στη 3η θέση και μερίδιο επιτυχίας έχει ο προπονητής της ομάδας μας κ.Σταυρος Ευαγγελίδης ο οποίος διακατέχεται από άφθονη υπομονή,θάρρος,δύναμη και διάθεση.Ηττηθηκαμε αρκετές φορές,αλλά αυτό μας έκανε να πιστέψουμε στους ευατους μας και να δουλέψουμε με όρεξη και πάθος.Μεσα σε λίγους μήνες δεθηκαμε σαν οικογένεια και όλα κυλούν αρμονικά στις τάξεις της ομάδας.”
Οι Αμαζόνες Θεσπρωτίας δίκαια κέρδισαν την άνοδο στη Β’Εθνικη;
“Τα κορίτσια της Θεσπρωτίας αξιζαν τη πρωτιά. Ειναι ομάδα με πολυετή εμπειρία και δίκαια ανέβηκαν κατηγορία.Υπαρχουν αξιόλογες παίκτριες και εύχομαι με τη σειρά μου πάντα επιτυχίες,δύναμη και μακριά από τραυματισμούς.Πρώτη αγωνιστική χρονιά βρέθηκα αντίπαλος τους και απέδειξαν ότι διατηρούνται σε πολύ καλό αγωνιστικό επίπεδο.”
Παρότι νεοφωτιστες στο Γυναικείο Ποδοσφαιρικό χάρτη,η άνοδος αποτελεί κρυφό σας στόχο για τη νέα αγωνιστική περίοδο;
“Περιμένουμε τη νέα αγωνιστική χρονιά με άψογη διάθεση.Θελουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρχει εξέλιξη,να ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά και με τη νέα αγωνιστική περίοδο να δημιουργηθούν και άλλες γυναικείες ποδοσφαιρικές ομάδες από τις γύρω περιοχές και όχι μόνο,που θα σημαίνει την αναβάθμιση του αθλήματος.Νομιζω πως στόχος οποιασδήποτε ομάδας είναι η ανοδος.”
Ο μέσος όρος ηλικίας των παικτριών;
“Ο μέσος όρος ηλικίας των παικτριών είναι 14 έτη. Καποιες ήρθαν σε επαφή με τη μπάλα σε ακαδημίες αγοριών,ενώ άλλες ήρθαν φέτος στην ομάδα να μάθουν και βελτιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Ευελπιστω να τις αρεσει αυτό που κάνουν και να συνεχίσουν αυτό που χτίζουν μέρα με τη μέρα.Ευχομαι να φθάσουν όσο πιο ψηλά μπορούν,πιστεύω σε αυτές.”
Ο κόσμος της Καστοριάς αγκάλιασε το εγχείρημα αυτό;
“Οι περισσότεροι δεν πίστευαν ότι θα δημιουργηθεί γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου.Στην αρχή πραγματοποιήθηκαν φιλικοί αγώνες με διάφορες ομάδες χωρίς όμως την ανάλογη παρουσία φιλάθλων. Μερα με τη μέρα όμως,καθώς μάθαιναν τα νέα,άρχισαν να ρωτούν για τους αγώνες και να μας παρακολουθούν.Αυτο το γεγονός μας δίνει δύναμη και διάθεση,ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα για τη νέα αγωνιστική χρονιά. Πλεον ο κόσμος υποστήριξε το εγχείρημα αυτό.”
Ποιοι ήταν οι πρωτεργάτες ώστε να συσταθεί η Δοξα Αμπελοκήπων;
“Η ομάδα ιδρύθηκε από τον αγαπητο κ.Θαναση Βασιλείου.Αξιαγαπητος άνθρωπος με μεράκι για το ποδόσφαιρο,ασχολείται εντονα και θυσιάζει καταστάσεις για οτιδήποτε αφορά την ομάδα.Ο κ.Θανασης Βασιλείου κατάφερε να οργανώσει την ομάδα,εντοπίζοντας 35 παίκτριες από χωριά του Νομού Καστοριάς και κοπέλες που σπουδάζουν στη πόλη της Καστοριας. Του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Προσωπικα αν δεν υπήρχε αυτός ο άνθρωπος,δεν θα είχα το ευτυχημα να με παρακολουθήσουν και άλλες ομάδες.Εδωσε την ευκαιρία σε πολλά κορίτσια μικρής ηλικίας να μην εγκαταλείψουν το ποδόσφαιρο και να ασχοληθούν με άλλο άθλημα.”
Ποια είναι τα οφέλη που αποκτά μία αθλήτρια ασχολούμενη με το ποδόσφαιρο;
“Το ποδόσφαιρο είναι ένα ομαδικό άθλημα.Πιστευω ότι τα ομαδικά αθλήματα είναι πολύ καλύτερα από τα ατομικά.Μεσα στο κλίμα του ποδοσφαίρου,μία αθλήτρια θα διαμορφώσει χαρακτήρα,θα μάθει να μην ανταγωνίζεται,αλλά να βοηθάει την συμπαίκτρια της και να την ενθαρρύνει.Θα διορθώνει το κάθε λάθος λέγοντας παραδείγματα,θα γνωρίσει τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα.Στη συνέχεια θα καταλάβει πως πρέπει να αντιδρά σε έναν αγώνα και να πράττει ανάλογα. Τελος,θα μάθει να σέβεται τον αντίπαλο.”
Κάποιοι το θεωρούν ανδρικό σπορ.Ποια είναι η άποψή σου;
“Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων το θεωρούν ανδρικό σπορ.Απο την άλλη το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια.Οι άνδρες μας υποβάθμιζαν,όμως τα χρόνια αυτά μάλλον μας παρακολουθούν με θαυμασμό.Λένε ότι γυναίκες παίζουν καλυτερα και από τους άνδρες.Πλεον δεν θεωρείται ανδρικό σπορ,είναι ένα συνηθισμένο γυναικείο άθλημα το οποίο παίζεται όπως και το ανδρικό με κανόνες και τιμωρίες!!!!”
Οι εντυπώσεις σου όντας πρώτη σκόρερ της ομάδας με 12 γκολ και δεύτερη στον 3ο ομιλο συνολικά;
“Μου έκανε μεγάλη εντύπωση που αναδειχθηκα 1η σκόρερ της ομάδας μου τη φετινή αγωνιστική χρονιά.Σε κάθε αγώνα του πρωταθλήματος σημειωνα ένα,δύο γκολ,όμως ποτέ δε σκεφτόμουν τη πρωτιά.Ηθελα να κερδίζει η ομάδα μου και ας μην έβρισκα δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα.Χαιρομαι ιδιαίτερα που είναι πρώτη σκόρερ και με δουλειά,όρεξη και βοήθεια θα καταφέρω και άλλα περισσότερα.Αντιθετα,για πρώτη αγωνιστική σεζόν που βρίσκομαι στη 2η θέση του πίνακα των σκόρερ στο 3ο ομιλο,θεωρώ ότι αποτελεί για μένα ένα ιδανικό ξεκίνημα.Εφθασα πολύ κοντά στη κατάκτηση της πρώτης θέσης,αλλά η κατάσταση ήρθε ετσι που βρέθηκα στη 2η θέση με 12 γκολ και η πρώτη με 15 τέρματα.Αυτο όμως δε με στεναχώρησε καθόλου.Ειπα στον εαυτο μου πως θα αγωνιστώ στο τελευταίο επίσημο ματς όσο πιο καλά μπορώ,θα βοηθησω τις συμπαικτριες μου και αν παραμείνω πρώτη καλώς.Σημασια έχει ότι κερδίσαμε και τερματίσαμε στη 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα.”
Αγαπημένος παίκτης;
“Έχω κάποιο είδωλο και προσπαθώ να τον μιμηθούν.Αυτος δεν είναι άλλος από τον Λιονέλ Μεσσι.Μου αρέσει σαν παίκτης,διότι διαθέτει τεχνική,παίζει με το αριστερό πόδι,λειτουργεί βάσει στρατηγικής από άποψη κινήσεων με ή χωρίς τη μπάλα και δημιουργεί γρήγορο παιχνίδι.Επιπλεον,είναι ένας άνθρωπος που με γοητεύει με το ήθος του και την ειλικρίνεια του χαρακτήρα του.Οταν μου δίνεται η ευκαιρία παρακολουθώ γυναικείο ποδόσφαιρο,γιατί δυστυχώς στα δορυφορικά κανάλια δεν προβάλλονται αγώνες του.”
Η Ελένη Μάρκου η διεθνής παίκτρια του ΠΑΟΚ με καταγωγή από την Καστοριά εκπροσωπεί επαξια τη χώρα μας με το εθνόσημο σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις,αλλά και στην Αμερική και συγκεκριμένα αποτελεί μέλος του Mcc(Monroe community college). Επιθυμείς να ακολουθήσεις τα σπουδαία βήματα της;
“Η Ελένη είναι μία ταλαντούχα παίκτρια. Εκανε το ακατόρθωτο με τη δύναμη και το πάθος που τη διακατέχει και μας κάνει περήφανους καθημερινά.Την Ελένη τη γνωρίζω αρκετά,καθώς ζούμε στον ίδιο τόπο.Οταν έρχεται Καστοριά πάντα την αναζητώ και κανονίζουμε να πηγαίνουμε για προπόνηση όπου με βοηθάει πολύ με την εμπειρία της.Πιστευω ότι έχει φθάσει στη κορυφή του αθλήματος.Ειναι ένα κορίτσι με καλό ήθος,μου εξηγεί οτιδήποτε με απασχολεί και είναι το πρώτο άτομο που θα ρωτήσω,γιατί έχει περάσει από πολλά στάδια,γνωρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις.Επιθυμω διακαώς να ακολουθήσω τα βήματα της.Θα ήθελα να αγωνιστώ σε ομάδα μεγαλύτερης εμβέλειας,να δω τη λειτουργία της,τους στόχους της,τις απαιτήσεις της.Τελος,το σημαντικότερο είναι να δω μέχρι που μπορώ να φτάσω εγώ.”
Οι ευχές για τη νέα αγωνιστική χρονιά και οι προσωπικοί σου στόχοι Νικόλ;
“Βασικός μου στόχος αποτελεί να ολοκληρώσω τις σπουδές μου στο Ι.Ε.Κ. Προπονητικής Ιωαννίνων.Απομενει ένα έτος σπουδών.Επιστρεφοντας στην πόλη μου θέλω να αναλάβω προπονήσεις σε ακαδημίες παιδιών ποδοσφαίρου.Επισης,τον ερχόμενο Αύγουστο θα πάρω μέρος στις εξετάσεις του πτυχίου UEFA C. Συνεχιζω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην ομάδα μου και αν προκύψει κάτι σε υψηλότερο επίπεδο θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να το ακολουθήσω πάντα με σκληρή δουλειά και πάθος.
Η νέα χρονιά εύχομαι να είναι γεμάτη από αγαπη,υγεία,όνειρα και πολλές επιτυχίες.Να υπάρξει άνοδος,πολλές διακρίσεις,να προσέλθουν και άλλες παίκτριες και να παραμείνουν στην ομάδα μας.”

ΡΟΣΤΕΡ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ(2016-17)
ΔΟΞΑ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

3η ΘΕΣΗ 12 ΒΑΘΜΟΙ(4Ν-0Ι-4Η)-(25-24).
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
1.ΜΑΡΙΖΑ ΚΡΑΝΑ
2.ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ
3.ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΠΑΝΤΟΥ
4.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑ
5.ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
6.ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΟΥΡΤΣΕΚΑ-ΜΕΣΟΣ
7.ΕΛΕΝΗ ΓΚΑΝΑ
8.ΘΩΜΑΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ
9.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΙΑΡΑΦΕΡΑ
10.ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΙΛΙΑ
11.ΑΡΓΥΡΩ ΛΙΟΥΛΙΑ
12.ΣΟΦΙΑ ΠΑΥΛΑΚΟΥ
13.ΕΥΓΕΝΙΑ ΣΙΑΓΑ
14.ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
15.ΣΟΦΙΑ ΧΑΤΖΗ
ΜΕΣΟΙ
16.ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΤΖΙΑΡΑ
17.ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΠΑΠΑ
18.ΔΑΝΑΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ
19.ΜΑΡΙΑ ΔΡΑΚΑΚΗ
20.ΑΝΔΡΙΑΝΝΑ ΜΑΡΚΟΥ
21.ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΙΟΥΚΡΑ
22.ΜΥΡΤΩ ΓΚΟΓΚΟΥ
23.ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΡΑΡΑ
24.ΜΑΡΙΑ ΤΑΣΙΟΥ
25.ΚΑΣΣΙΑΝΗ ΚΥΡΙΖΑΚΗ
26.ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ
ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ:ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ-ΘΩΜΑΣ ΒΕΛΛΙΔΗΣ

Ματιές στο Γυναικείο Ποδόσφαιρο

Back to top button