ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Παρουσίαση βιβλίου: «αμελές» Γιοβάννης – ένας αιχμάλωτος στα κάτεργα της Μικρασίας

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας, την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του βιβλίου της κ. Δέσποινας Χίντζογλου – Αμασλίδου που αναφέρεται σ’ ένα πραγματικό ιστορικό γεγονόςυψίστης εθνικής σημασίας.
Η παρούσα διάλεξη εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας αυτογνωσίας και πατριδογνωσίας.

Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο: «αμελές»  Γιοβάννης – ένας αιχμάλωτος στα κάτεργα της Μικρασίας

Της Δέσποινας Χίντζογλου –Αμασλίδου

α) Την συγγραφέα και το έργο της θα παρουσιάσει η δασκάλα

κ. Σοφία Καμπούρη – Γκίτσου.

β) Ανάλυση του περιεχομένου από τη συγγραφέα του βιβλίου.

γ) Προβολή μικρής ταινίας σχετικά με ένα ποίημα της συγγραφέα.

Ακολουθεί δεξίωση

Υπεύθυνος Προγράμματος: Χρυσόστομος Παπασταύρος

Σάββατο 6 Μαΐου 2017, ώρα 5:30 – 7:30 μ.μ.

Αίθουσα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

 

ΑΜΕΛΕΣ ΓΙΟΒΑΝΝΗΣ

Σε μία από τις εννιά αποστολές στα τάγματα εργασίας, στην περιοχή της Σαμψούντας, ήταν <<αμελές>>, αιχμάλωτος στα <<αμελέ-ταμπουρού>>, και ο παππούς μου Ιωάνννης Χίντζογλου. Δεν ξαναγύρισε ποτέ, ούτε έμαθε κανείς το τέλος του. Αυτή την πορεία του προς τον θάνατο, προσπάθησα να φανταστώ και να ιστορίσω – <<χρησιμοποιώντας>> παράλληλα και την παρουσία ενός άλλου επίσης υπαρκτού προσώπου, του Γιοβάν -τσαούς, που ήταν συγγενής του και είχε μεγάλη δράση στο αντάρτικο του Πόντου. Η προσπάθεια αυτή δεν είναι παρά ένα μικρό μνημόσυνο στο παππού μου αυτόν, απ’ τον οποίο δεν είχα τίποτε, εκτός από την κιτρινισμένη φωτογραφία. Αυτό όμως ήταν μέχρι χθες. Γιατί από σήμερα έχω και το βιβλίο αυτό, που είναι ολότελα δικό του.
ΑΜΑΣΛΙΔΟΥ ΧΙΝΤΖΟΓΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
 ΑΜΑΣΛΙΔΟΥ ΧΙΝΤΖΟΓΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Η Δέσποινα Χίντζογλου Αμασλίδου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1950. Σπούδασε Ιατρική στο Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στη μικροβιολογία και το βελονισμό. Είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Αμασλίδη, γαστρεντερολόγο και έχουν δύο παιδιά, την Ιφιγένεια μουσικοπαιδαγωγό και τον Αλέξανδρο κτηνίατρο. Έχει εκδώσει: “Στη σκιά μιας βερικοκιάς” (Ερωδιός, 2011), “Ψυχογραφήματα” (Ερωδιός, 2012) και “Τα 1123 χρόνια της Ρωμανίας” (Μέθεξις, 2014).

Back to top button