Καστοριά

Αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς οι άποροι στην Καστοριά (ρεπορτάζ)

Ιδιαίτερα πλούσιο είναι το φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς. Καθημερινά δίνεται ένας αγώνας, προκειμένου να βοηθηθούν οι οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες της Π.Ε. Καστοριάς.  Η Ι.Μ. Καστοριάς, απέδειξε εμπράκτως για ακόμη μια φορά, και κατά τις ημέρες του Πάσχα, ότι η αγνότητα και η φιλανθρωπία, ευτυχώς δεν έχουν χαθεί ακόμα.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Οι ημέρες του Πάσχα πέρασαν. Όπως είναι γνωστό, η Μεγάλη Παρασκευή είναι η ημέρα του απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, η ημέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος και γίνεται η σταύρωση του Χριστού. Το Μεγάλο Σάββατο στις 12.00 π.μ., ουσιαστικά  δηλαδή την Κυριακή, έχουμε την Ανάσταση του Κυρίου, την ήττα του θανάτου και της φθοράς.

Ωστόσο,  μέσα σε αυτό το κλίμα της Ανάστασης  και με την ελπίδα ότι η κατάσταση θα αλλάξει, υπάρχουν πολίτες στην Π.Ε. Καστοριάς οι οποίοι βιώνουν το δικό τους δράμα καθημερινά και αυτό οφείλεται στη δυσμενή οικονομική τους κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, οι άποροι τα τελευταία χρόνια στην Καστοριά έχουν αυξηθεί δραματικά «Πληροφορούμαστε ότι υπάρχουν πολλές οικογένειες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα και προσπαθούμε με κάθε τρόπο, ακόμα και την τελευταία στιγμή, να τις ενισχύσουμε. Το μήνυμα που “βγαίνει” από τη Μητρόπολη είναι ότι κανείς δεν θα πρέπει να στερείται τα απαραίτητα. Δεν έχουμε κανένα αλλά λόγο να υπάρχουμε παρά για να τελούμε τη λατρεία της εκκλησιάς και ενώνουμε τους ανθρώπους με το Θεό, όπως και από την άλλη πλευρά να παρέχουμε τα αναγκαία και τα απαραίτητα στον άνθρωπο».

Κάθε μήνα μοιράζονται από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ι.Μ. Καστοριάς δέματα τα οποία περιλαμβάνουν υλικά αγαθά. Επίσης και κατά τις παραμονές του Πάσχα μοιράστηκαν  δέματα σε όλους τους αναξιοπαθούντες της περιοχής και τα οποία ξεπέρασαν τις 2.500.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα δέματα τα οποία μοιράστηκαν στα περιφερειακά ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία δεν προσμετρήθηκαν στο προαναφερόμενο σύνολο και ο γενικός αριθμός των δεμάτων που μοιράστηκαν σε ολόκληρη τη Μητρόπολη Καστοριάς δεν είναι ακόμη γνωστός. Τα δέματα, τα οποία μοιράστηκαν κατά τις εορτές του Πάσχα, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο «Σκεφτείτε πόσο ανεβαίνει  ο αριθμός εάν προστεθούν και τα κουπόνια που προσέφεραν και οι άλλες ενορίες, όπως του Ναού των Αγίων Πάντων, του Αγίου Νεκταρίου, της Αγίας Παρασκευής, προκειμένου να προμηθευτούν οι ενορίτες μας διάφορα υλικά αγαθά από τα σούπερ-μάρκετ».

Ο  Μητροπολίτης κ.κ. Σεραφείμ με πικρία είπε πως «Μακάρι οι άποροι να ήταν μόνο αυτοί οι οποίοι παίρνουν τα δέματα»,  δήλωση που μαρτυράει ότι ο αριθμός των απόρων στην Π.Ε. Καστοριάς είναι κατά πολύ μεγαλύτερος «Μέχρι σήμερα καλύπτουμε διάφορες ανάγκες συνανθρώπων μας, οι οποίοι βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Υπάρχουν ασθενείς, υπάρχουν αδελφοί μας που δεν έχουν ούτε τον επιούσιο άρτο, υπάρχουν άνθρωποι τους οποίους βοηθάμε καθημερινά σε ό,τι χρειαστούν. Η Μητρόπολη έδωσε και πάλι το παρών. Εγώ δεν θέλω, όπως πολύ σωστά λέει ο λαός μας, να ευλογώ τα γένια μου. Αξίζουν συγχαρητήρια στους πατέρες οι οποίοι δούλεψαν αυτές τις μέρες υπέρ το δέον και σε όλους όσους βοήθησαν ώστε να ετοιμαστούν τα δέματα και ιδιαίτερα στις γυναίκες της ενορίας μας, οι οποίες για ώρες αμέτρητες συμμετείχαν σε αυτή την προετοιμασία. Θέλω επίσης να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους μας συμπαραστάθηκαν, αλλά και συνεχίζουν να μας συμπαραστέκονται».

Η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς ευχαριστεί τα Super Markets ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς ευχαριστεί και ευγνωμονεί τα Super Markets ΚΡΗΤΙΚΟΣ με τη φροντίδα των Super Markets ΥΠΕΡ Γρηγοριάδη, για την προσφορά του πασχαλινού γεύματος του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Μητρόπολης.

1200 μερίδες φαγητού δόθηκαν από εστιατόρια της περιοχής σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας, για να χαρούν και να εορτάσουν την Ανάσταση του Κυρίου.

«Οφείλω ευγνωμοσύνη στον κ. Κρητικό και στους αδελφούς Γρηγοριάδη, καθώς ανέβαλαν και προσέφεραν το πασχαλινό τραπέζι στους αναξιοπαθούντες τις περιοχές μας.  Οφείλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Κρητικό,  και του έγραψα μια επιστολή κατά την οποία τον ευχαριστώ για την προσφορά του, για ό,τι έχει κάνει για την ακριτική μας επαρχία και για αυτούς τους ανθρώπους. Να του χαρίζει ο Θεός  αντί των επιγείων τα επουράνια και να ευλογεί το μόχθο του και τον κόπο του.  Ευχόμαστε να τους χαρίζει ο Αναστάς Χριστός μας κρυστάλλινη υγεία και να τους ανταποδίδει τα εγκόσμια και υπερκόσμια αγαθά Του», είπε κλείνοντας ο Μητροπολίτης.

orizontespress.gr

Back to top button