ΕλλάδαΚόσμος

Αφιερωμένο στην ημέρα εξέγερσης των εργατών το doodle της Google

 

Αφιερωμένο στην εξέγερση των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή είναι το Πρωτομαγιάτικο doodle της Google.

Το Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Επίσης η εν λόγω ημέρα είναι αφιερωμένη στα λουλούδια και στην άνοιξη.

Την 1η Μαΐου του 1886, 600.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που πραγματοποιούνταν σε όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Το συγκεκριμένο Σάββατο του 1886 οι εργάτες ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους με στόχο να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket.

Την ώρα, όμως, που το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση. Παράλληλα, μια βόμβα έσκασε κοντά στις δυνάμεις της αστυνομίας που άρχισαν να πυροβολούν και να χτυπούν τους συγκεντρωμένους χωρίς καμιά διάκριση.

Ο αριθμός των θυμάτων αλλά και όσων έφυγαν από τη ζωή παραμένει άγνωστος. Επίσημα μόνο οκτώ αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν επαληθευτεί πως πέθαναν.

enikos.gr

 

Back to top button